Hamowanie z ABS?

19 Cze 2007, 21:35

Ale problem ,ABS poprostu gdy zabardzo docisniesz pedal wybija ci z niego noge:P
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

20 Cze 2007, 19:29

No właśnie. Jak zbyt szybko jechałem i mocno zahamowałem, to poczułem wypychanie nogi do tyłu, gdy mocno docisnąłem. Doszedłem do wniosku, że podczas długiego docisku koło odblokuje.

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

21 Cze 2007, 10:29

No dajmy taką sytuację..
Baba ,która zdała prawo jazdy co dopiero i kupiła sobie Honde Accord..Jedzie i jest zmuszona do gwałtownego hamowania.Więc myśli sobie docisne pedał do końca i zahamiuje szybko.Ale to nie prawda.Jeszcze dodajmy do tego ,że jest ślisko i gdy docisnie ten pedal do konca kola sie blokuja i mamy gotowy poślisg:)A z ABS wygląda to zupełnie inaczej.Jedzie sobie i hamuje i wybija jej noge z hamulca próbóje jeszcze raz i nagle zdziwiona ,że zahamowała :)Pulsacyjnym hamowaniem podczas drogi śliskiej nawierzchi skraca droge hamowania:)
PzdR
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

21 Cze 2007, 14:38

OK!
No to odwróćmy sytuację - Gość, który milion km ma już dawno przejechane (tyle, że autem z ABS) ma stłuczkę (oczywiście, to jemu wjechał ktoś w pupę, i gość jest "poszkodowany"). Oddaje auto do warsztatu i dostaje samochód zastępczy... Tyle, że bez ABS...
I wyjeżdża na drogę... zaczyna padać... zmienia się światło na skrzyżowaniu... Gość hamuje i... wjeżdża zdziwiony na środek skrzyżowania.

I "(...) to wina niesprawnego auta serwisowego - ja mam duże doświadczenie, nigdy nie spowodowałem wypadku..."...

Prawdziwy DOŚWIADCZONY kierowca potrafi hamować i nie potrzebuje ABS...

Jazdę z ABS, EBD, ASR i całą resztą elektroniki, której zadaniem jest "poprawianie" kierowcy - można porównać do robienia zdjęć IdiotenKamerą (aparatem kompaktowym, z AF, milionem programów tematycznych itp)... Taki "fotograf" nigdy nie zrobi prawdziwego Zjęcia! Conajwyżej nastuka kilka milionów fotek, ale Zdjęcia nie zrobi! A jak dostanie do ręki PRAWDZIWY aparat fotograficzny - jest duża szansa, że w ogóle nie będzie umiał sobie z nim poradzić...

No, ale przecież nie każdy jeździ samochodem bo umie to robić... Część jeździ bo ... lubi, część jeździ, bo musi...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

21 Cze 2007, 18:38

Fourup, święta prawda! Mmmm, pamiętam te piękne manewry zimą na śniego-lodzie moim starym Poldusiem... mmm... coś pięknego... A teraz napęd na przód, ABS, jeszcze jakieś badziewie (dobrze że skrzynię mam manualną) i tak jeżdżę Veroniką... No ale cóż, jednak lubię jeździć, a nie jeżdżę bo muszę. Choć wcale nie twierdzę że jestem jakimś super wysadzonym w kosmos kierowcą, ale swoje potrafię ;) A wpadnie taki ciapek jeden z drugim z jakiegoś buszu Indyjskiego na cywilizowaną drogę, zajeżdża, jeździ bez migaczy, hamuje w ostatniej chwili i powoduje wypadki... I nawet ABS i tona innych "genialnych" pomysłów technologicznych mu nie pomoże. Ej, ci kolesie to wymyślają to wszystko chyba ze względu na swoje żony, nie? Ale musieli mieć głupie żony :P
DFireCrow

21 Cze 2007, 21:03

Zgadzam się z wami.
"to wszystko" jest zrobione z myślą o najgorszych kierowcach. A że takich jest najwięcej no to te wszystkie bajery stały się standardem. Niestety. Taka prawda. No dobra już dobra jazdę te bajery ułatwiają ułatwiają :wink:
Ale fakt pozostaje faktem.
Garet
Początkujący

Miejscowość: Z prowincji ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 13B-REW - Mazda
    Na liście słynnych silników stosowanych w autach sportowych nie mogło zabraknąć jednostki Wankla. A skoro o silniku z wirującym tłokiem mowa, to na myśl od razu przychodzi Mazda i jej sportowy model RX-7. Prawdopodobnie ...

02 Lip 2007, 17:02

Ja tam za ABS-em i tymi rożnymi pierdołami nie przepadam. a na dodatek spotkała mnie dzisiaj zupełnie dziwna sytuacja niż wy mówicie Jechałem dzisiaj z kolega samochodem .Droga nam znana ( tylko jeden pas a w około rosną topole , czasem jakieś pobocze z pisku) i trochę się zapomniał zaczął jechać tak 60-70 km ta droga nagle wyskoczyło przed nim jakieś 20 metrów Volvo co chłop zrobił w stresie do oporu koła zablokowało na pisaku , zarzuciło tył on zrobił kontrę i skończyliśmy samochodem w rowie.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

02 Lip 2007, 20:35

cos wam powiem. Ale to tylko moje zdanie :)

Jesli auto jest naszpikowane: ABS'em ESP itp. to niby pomaga, ale jesli w trakcie poslizgu i hamowania peknie wam przegub to du**a blada. I tak skonczycie w rowie- oby nie, lub gdzies zachaczycie.
ABS i ESP napewno sie nieprzyda w zimie... to jest totalna porazka na taka pogode... sam kiedys jechalem z kumplemw zimie i niestety ale ABS i ESP niepomoglo.... a jechalismy 50km/h... na szczescie kilka razy obrocilo i nic sie nie stalo ani bryczce ani nam :) Wiec po co komu te bajery ??
DjCelebrate
Nowicjusz

31 Paź 2007, 16:56

Zgadzam się, mozna to porównać do pilotów którzy potrafią latać tylko na autopilocie. Najważniejsze przecież są podstawowe funckje no i oczywiście podstawowe umiejętności. Moim zdaniem im mniej tym lepiej i bezpieczniej.
Jak jade to pije, ale tylko kawę.
maroko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Lis 2007, 16:07

misiek napisał(a):ale temat sie rozwinal. bez ABS-u trzeba chamowac pulsacyjnie nie do oporu a z ABS-em odwrotnie i to jest najwazniejsze....kierowcy. :D

jezeli chodzi o rowna droge... ;d u mnie jest kilka kawalkow rownej drogi ;] zapraszam :) odnosnie ABS... to jak skrot mowi Anti Block System... tzn. na nasz poslki.. system zapobiegajacy blokadzie kol podczas ostrego hamowania...
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

24 Gru 2007, 16:14

Jak to jest z Hamowaniem ABS na śliskiej jezdni? W telewizji TVN Turbo w programie "jazda polska", Kuba Bielak powiedział, że system ABS nie reaguje na śliskiej jezdni. Czy ktoś może to podpowiedzieć. dlaczego?

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Gru 2007, 03:22

Bo tak jest i już...
Żaden system elektroniczny nie zwiększy siły tarcia między oponą, a oblodzoną jezdnią!
Trzeba mieć tego świadomość wsiadając zimą do auta...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

27 Gru 2007, 00:30

A ja proponuje tą lekturkę http://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_(motoryzacja)
I wszystko jasne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

02 Sty 2008, 15:19

Tiguan napisał(a):Jak to jest z Hamowaniem ABS na śliskiej jezdni? W telewizji TVN Turbo w programie "jazda polska", Kuba Bielak powiedział, że system ABS nie reaguje na śliskiej jezdni. Czy ktoś może to podpowiedzieć. dlaczego?

Cóż, sam osobiście się przekonałem że ABS nie zawsze zareaguje.
Pierwszy raz, lód, mocne przyhamowanie, wszystkie cztery łapy zblokowane, system "myśli" żę samochód stoi ... w rzeczywistości ślizgam się jak na łyżwach ze dwa metry ... dalej jedno koło łapie suche czyli przyczepność i ABS się załącza. Strat w ludziach i sprzęcie nie zanotowano :wink: .
Drugi raz, zamarznięte błoto, za krótki dystans, mocne hamowanie i jak wyżej ... zatrzymałem się na tylnym zderzaku Punciaka :twisted: Straty, zderzak we Fiacie zapłacone przelewem w zaprzyjaźnionym warsztacie i pęknięta ramka na rejestrację w Nissanie. Około 500zł, niestety. Taki przedświąteczny prezent :roll: .

Czyli ABS pomaga ale nie zastąpi komputera danego przez naturę mieszczącego się między uszami. Tak samo z systemami trakcji ... pomagają do pewnego momentu.
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

02 Sty 2008, 17:32

Jechałem ze znajomym na Sylwester i była śliska jezdnia terenu zamieszkania. Aby najkrócej hamować, to należy cały czas trzymać pedał hamulca z niewielką siłą do zatrzymania. wtedy hamowanie pulsuje się. I było tak hamuje,odblokuje,hamuje,odblokuje i to odbywało po ok. sekundach przy mniejszej prędkości. I tak należy hamować, a nie wcisnąć aż gwałtownie.

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika