Hamowanie z ABS?

02 Sty 2008, 16:46

MotoAlbercik napisał(a):A ja proponuje tą lekturkę http://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_(motoryzacja)
I wszystko jasne.

To trzeba było napisać najważniejsze informacje.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

12 Sty 2008, 14:38

Witam.
ABS WYDŁUŻA!! droge chamowania. na prostej śliskiej drodze w momencie nagłego chamowania koła tracą przyczepność, w tej samej chwili zaczyna działać ABS powodując mniejszą siłe chamowania co przekłada się na dłuższą drogę chamowania. Działanie ABS sprawdza się jedynie na zakrętach gdzy wymuszona jest reakcja chamowania. Ponieważ dociskając pedał chamulca swobodnie możemy obracać kierownicą. A co za tym idzie bez obaw ominąć np. Wtaczającego się zawianego przechodnia.
Pozdrawaim.
qnic
Nowicjusz

12 Sty 2008, 16:18

ABS wydłuża drogę hamowania....Działa jedynie na zakrętach...Kolega chyba coś pomylił z pojęciami...Co drodzy forumowicze o tym sądzicie?Bo nie wiem,czy ten post usunąć,czy zostawić,czy czasami nie wprowadza w błąd? :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Maj 2008, 14:57

Kiedyś jadąc samochodem bez ABSu zobaczyłem, że na drogę wchodzi sarna. Odruchowo wcisnąłem hamulec, jednak nie do oporu, tylko tyle żeby nie zblokować kół (samochód ten miałem dobrze wyczuty, prędkość z jaką wtedy jechałem 60 - 70 km/h). Jednak podczas tego "odruchowego" hamowania nie wziąłem poprawki na śliską jezdnię (padał deszcz) i zablokowałem koła. Czując że zaczyna zarzucać mi tył, odpuściłem hamulec i wdusiłem jeszcze raz z mniejszą siłą. Gdybym miał ABS nie traciłbym czasu na odpuszczenie hamulce, co skróciło by drogę hamowania. W sarnę na szczęście nie uderzyłem :) .

Co do stwierdzenia w jednym z poprzednich postów, że ABS sprawdza się jedynie podczas hamowania na zakrętach. Otóż sprawdza się nie tylko w takich sytuacjach. Sprawdził by się w przypadku opisanym przeze mnie powyżej, pomaga, kiedy hamulce są zużyte i wszystkie koła nie hamują równomiernie, kiedy mamy nierównomiernie obciążony samochód lub kiedy mamy zbyt niskie ciśnienie w jednym z kół... Chyba nie bez powodu od jakiegoś czasu wszystkie nowe auta produkowane w Unii Europejskiej muszą standardowo być wyposażone w ABS.

A moja rada jest taka: widząc przed samochodem: śliską nawierzchnię, zakręt, skrzyżowanie, rowerzystę, ciągnik lub inne potencjalne zagrożenie, zmniejszyć prędkość zawczasu i w ten sposób uniknąć gwałtownego hamowania, bo jest ono zawsze niebezpieczne, bez względu na to, czy mamy ABS, czy nie.
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Sie 2008, 11:54

gdy mamy nierównomierne obciążenie auta , zużyte hamulce lub różne ciśnienia w kołach to zwykły abs na niewiele sie zda , wtedy tylko abs z rozdziałem siły hamowania jest niezbędny
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

03 Wrz 2008, 23:30

Witam. Podzielę się moimi doświadczeniami...
Miałem auto z ABS pierwszej generacji. Pewnego razu jadąc ciasną drogą musiałem nagle szybko zahamować. Prawe koła jechały po szutrze i ABS przez słabą przyczepność prawych kół pozbawił mnie hamulców na 4 koła. Z wielkim szczęściem wyszłem z tej opresji. Od tamtej pory mam wyłączony ABS. Proponuje nie ufać zbytnio temu systemowi tylko jeździć z głową na karku.
P.S. Jeżdzę w rajdach amatorskich, tam ABS nie ma zastosowania wogóle.
Dj
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

04 Wrz 2008, 01:51

Bo ABS nie jest dla rajdowców. Może jeszcze na rajdy wprowadzić ESP? Tylko, że o jeździe bokiem wtedy zapomnij.

Nie zawsze da się jeździć z głową. Wypadki dlatego są wypadkami, bo kogoś jakaś sytuacja zaskoczyła. Sam niedawno mając słuszną prędkość w nocy, na łuku mijałem kota. Jakbym wyleciał z drogi i przywalił w drzewo to trochę głupio byłoby, że przez kota, nie? 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika