Hamulce Astra G

19 Kwi 2019, 22:08

Witam!
Pacjent to Astra G 1.2 75km 55kw 2003
Zamierzam przeprowadzić mały remont hamulców w swojej limuzynie i mam kilka pytań z tym związanych. Najpierw jednak krótki prolog.
Przód tarcze zmienię na nowe i pytanie za jaką firmą się rozglądać?
Tył bębny. Regeneracja czy wymiana na całkiem nowe? Jakie kupić?
W kwestii tylnych hamulców zasugerowano mi żeby bębny zamienić na tarcze. Ile jest przy tym roboty i jaki to koszt? Warty zachodu taki zabieg?

Z tyłem mam ogólnie taki problem, że kiepsko hamują o ręcznym nie wspominając, który mogę zaciągnąć do oporu i spokojnie na nim ruszyć.
Inna sprawa jest taka iż nie posiadam ABS-u i na tylnej belce mam "regulator siły hamowania" z tym że on słabo reaguje. Czy sprawdzenie/wymiana bębnów będzie miała wpływ na działanie tego regulatora? Jesienią zeszłego roku zmieniałem wszystkie przewody hamulcowe.

Przyjmę informacje w każdej ilości, także te dotyczące nowych tarcz, klocków i ewentualnie bębnów. Czy kupując nowe bębny będą one kompletne? Opinie również mile widziane.
cin3q25
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.2 16v 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Kwi 2019, 10:42

Tył może słabo hamować bo okładziny na szczękach są już cienkie a tego nie widzisz dopóki nie zdejmiesz bębna. Jeżeli chcesz zrobić remont to wymień komplet na nowy, regeneracja to kiepski pomysł kosztowo wcale dużo taniej nie wyjdzie.
Po wymianie i odpowiedniej regulacji powinno być ok i ręczny też powinien być mocny.
Co do samych części to warto zwrócić uwagę na ATE, Bosch (ostatnio jakość poprawiła się), Zimmermann. Nie warto brać tych najtańszych bo one długo nie wytrzymają.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...