Hamulce I rdza

02 Kwi 2019, 19:59

Witam,

Mam nadzieję kupić samochód, ale natrafiłem na rdzę w układzie hamulcowym.

Pojazd miał jednego właściciela przez 16 lat, był garażowany przez 14 lat, ale przez ostatnie dwie zimy pozostawał na zewnątrz przez całą zimę.

Czy ktoś może doradzić, jak trudno będzie wymienić pokazane części?

Dziękuję Ci.
VladimirPutin
Nowicjusz

02 Kwi 2019, 20:40

Ale to nie jest nic poważnego, to normalne przy wiekowych autach.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Kwi 2019, 20:43

Dziękuję za odpowiedź.

Nie wiedziałem, że to normalne. Właśnie przyjechałem z Australii i będzie to mój pierwszy samochód w Europie. Chyba nie mamy śniegu w Australii, więc przyzwyczaiłem się do oglądania samochodów w wieku 10-20 lat, które są wolne od rdzy.

Kiedy testowałem ten samochód, z tylnych kół wydobywał się odgłos drapania, pochodzący z rdzy. Czy mam oczekiwać, że wiele samochodów jest takich w Polsce? Czy to nie wpływa na hamowanie? Dziękuję Ci.
VladimirPutin
Nowicjusz

02 Kwi 2019, 20:50

VladimirPutin napisał(a):Czy mam oczekiwać, że wiele samochodów jest takich w Polsce?
Tak, POWIERZCHOWNĄ korozję zawieszenia to ma ponad połowa aut w PL, głównie tyczy się to aut japońskich, włoskich fordów, opli. Nie jest to groźne dla bezpieczeństwa. Bęben hamulcowy ze zdjęcia jest jak najbardziej do przejrzenia lub ew wymiany/ naprawy w zależności jak wygląda wszystko w środku. Koszta nie są duże, praca też nie jest skomplikowana
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Kwi 2019, 20:16

Dziekuje.
VladimirPutin
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Volvo wprowadza zmiany w modelach S80, V70 i XC70
    Nowe elementy karoserii i wnętrza, zmiany mechaniczne, redukcja zużycia paliwa to tylko niektóre ze zmian, jakie nastąpiły w modelach S80, V70 i XC70. Dodatkowo znajdzie się w nich system sterowania pojazdem Sensus ...