REKLAMA
Witam wszystkich,
Chciałbym się dowiedzieć od Ekspertów, czy jeśli parkuje autko to powinienem zaciągać hamulec ręczny, czy raczej zostawiać na biegu i dlaczego??
Pozdrawiam
Artur
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MotoAlbercik napisał(a):Panowie...Wstyd...
Parkując samochód,należy go zostawić tylko na biegu(najlepiej na jedynce),a hamulec ręczny ma być odhamowany.Hamulec ręczny jest hamulcem awaryjnym.I do czego służy,pisze w każdej instrukcji u użytkowania samochodu.Dodatkowo,jeżeli parkujemy na terenie pochyłym,oprócz włączenia jedynki,należy skręcić koła w tą stronę,aby w razie gdyby samochód miał się stoczyć,skręcił na pobocze(na krawężnik).Czyli jeżeli np. parkujemy pod górkę,po prawej stronie jezdni,to koła należy skręcić w prawo.Chyba,że parkujemy tylko na chwlę(np. idąc do sklepu na zakupy,aczkolwiek wówczas włączanie hamulca ręcznego też jest niepotrzebne).A dlaczego nie należy włączać hamulca ręcznego?Dlatego,że grozi to "sklejeniem" hamulców,czyli że jest ryzyko,że jak będziemy chcieli jechać,to okaże się,że klocki hamulcowe są przyklejone do tarcz.W szczególności nie nalezy zostawiać samochodu na ręcznym hamulcu w zimie,ponieważ wtedy napewno klocki przymarzną do tarcz i będzie problem z ruszeniem.
Bryann napisał(a):Następny dowód, że szkoły jazdy uczą tylko do zdania egzaminu, a nie uczą jazdy i zachowań kierowców....
MotoAlbercik napisał(a):Panowie...Wstyd...Czyli jeżeli np. parkujemy pod górkę,po prawej stronie jezdni,to koła należy skręcić w prawo.Chyba,że parkujemy tylko na chwlę(np. idąc do sklepu na zakupy,aczkolwiek wówczas włączanie hamulca ręcznego też jest niepotrzebne).A dlaczego nie należy włączać hamulca ręcznego?Dlatego,że grozi to "sklejeniem" hamulców,czyli że jest ryzyko,że jak będziemy chcieli jechać,to okaże się,że klocki hamulcowe są przyklejone do tarcz.
MotoAlbercik napisał(a):WG - ja rozumiem,że jesteś nowy na forum,ale nie zwalnia cię to od dokładnego czytania i myślenia.
Napisałem chyba wyraźnie,że samochód ustawiony po prawej stronie ulicy,ale pod górke
MotoAlbercik napisał(a): wg
mnie jakby samochód miał się stoczyć,to zjedzie tyłem na prawe pobocze i stanie na poboczu albo w poprzek pobocza
Nie wiem jak u mnie przy starości z logiką,ale tak mi się pprzynajmniej wydaje.
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
wq napisał(a):@Dishman - nie odnioslem sie do ciebie bo napisales prawieto samo co ja i prawie to co MotoAlbercik tylko zamotales ze stronami - poki co mamy w polsce ruch prawo stronny i wiekszosc z nas parkuje auta po prawej stronie , a ci co robia to po lewej .... tez musza myslec jak to robia