Hankook vs. Kleber

19 Lut 2019, 22:54

Witam. Kupuję używane oponki letnie typu 165/65/R13 i mam do wyboru:
- Hankook z 2011 roku, głębokość bieżnika około 7mm, za 350zł
- Kleber dwie z 2013 i dwie z 2015 roku, bieżnik około 5mm, za 275zł

Oponki będą do Fiata Seicento 1.1 54 konie, jeżdżę 10 tysięcy km rocznie, głównie trasy 100-150 km w jedną stronę. Kupuję używki, bo nie chcę dokładać do tego auta za dużo, a oponki mam już trochę łysawe. Celować w młodszy rocznik ale niższy bieżnik, czy wyższy bieżnik ale nieco starsze? Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi.
Dale
Nowicjusz

19 Lut 2019, 23:11

Dale napisał(a):Kupuję używane oponki letnie typu 165/65/R13
więc weź te co są w lepszym stanie, mają większy bierznik i nie są spękane, swoją drogą dziś zmieniałem swoje opony w Jagu i do śmietnika poszły opony z 2015/16 z dobrym bieżnikiem :/ Dlaczego nie kupisz sobie nowych? dorzuć trochę i weź nówki wielosezonowe
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lut 2019, 23:22

Nie kupuję nówek bo auto jest stare i nie sądzę by przeżyło dłużej niż 3-4 lata. Nie biorę wielosezonówek ponieważ słyszałem, że w lecie przy wysokich temperaturach ich guma nie zachowuje twardości tak dobrze jak w typowych letnich, przez co rosną opory toczenia, spalanie, a auto które ma 54 konie (gdy było nowe) stanie się zapewne mega mułowate. Oprócz tego mam fajne zimówki, które są w o wiele lepszym stanie niż te letnie.

Z tych dwóch które mam do kupienia, żadne nie są spękane i na zdjęciach wydają się w bardzo dobrym stanie. To lepiej brać te Hankook-i z 2011 i 7mm bieżnikiem?
Dale
Nowicjusz

19 Lut 2019, 23:39

Ja odpuszczam, nie wiem nie znam się :?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lut 2019, 23:41

OK dzięki za pomoc ;)
Dale
Nowicjusz

27 Lut 2019, 10:17

Dale napisał(a):Z tych dwóch które mam do kupienia, żadne nie są spękane i na zdjęciach wydają się w bardzo dobrym stanie. To lepiej brać te Hankook-i z 2011 i 7mm bieżnikiem?
Jak nie masz możliwości zobaczenia ich na żywo to dałbym sobie spokój dołożył 120zł i kupił nowe zeetex na lato. Na pewno będą lepsze od tych używek.

Dale napisał(a):Celować w młodszy rocznik ale niższy bieżnik, czy wyższy bieżnik ale nieco starsze?
Sprawdź dokładnie czy nie mają uszkodzeń, czy nie były gdzieś łatane. Czasem wybrzuszenia mogą wyjść dopiero jak założysz je na felgę i napompujesz. Najlepiej by było jak byś zamienił je w warsztacie skąd kupujesz te opony i niech dadzą gwarancje rozruchową. Zwróć uwagę na równomierne zużycie bieżnika, tak naprawdę jest dużo rzeczy które powinno się sprawdzić i nie zawsze same oględziny nam powiedzą "tak to jest dobra opona".
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!