Hatchback 20-25k?

23 Lip 2020, 13:21

Cześć,
Obecnie używam Toyoty Corolli e12 2003r. HB 3D 1.4
Roczne przebiegi robię malutkie, maksymalnie do 10k bo głównie dojeżdżam autem do pracy, trasa 15-20 min połowa w mieście i druga połowa na autostradzie dlatego interesuje mnie tylko benzyna(bez gazu).

Obecnie nastawiony jestem baaaardzo na Opla Astrę J, chociaż rozważam jeszcze Focusa MK3, wizualnie podobają mi się obydwa.
Jeśli macie jakąś swoja propozycję to chętnie przyjmę.

Jaki silnik byście mi polecili? Obecnie mam 97KM i nie ukrywam, że troszkę więcej by się przydało, w Oplu z tego co czytałem jest 1.4T 140KM lub 120KM pytanie tylko czy to jest dobry wg. Was silnik?

No i najważniejsze, czy takie pieniądze jakie planuje wydać to rozsądna kwota? W takim przedziale znajdę coś dobrego czy raczej jest to duże ryzyko?

Pozdrawiam

ps. w aucie maksymalnie będą dwie osoby + transporter z kotełem, zależy mi na pojemnym bagażniku, a Astra J podobno taki właśnie ma.
Largo89
Nowicjusz

Auto: Honda Civic

23 Lip 2020, 18:38

Skąd jesteś?
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Lip 2020, 20:09

Roadkiller jeśli jeszcze raz wkleisz linka do Altei, którą sprzedajesz, dostaniesz warna. Proszę sobie handlować na priv.

Co do tematu - w górnej granicy budżetu możesz szukać Astry, choć na 1.4t może być trochę za mało kasy, bardziej realne jest 1.6 bodaj 115KM. Jeśli chodzi o Forda, to najlepszym wyborem będzie 1.6 125KM, ew... 1.6 Ecoboost z udokumentowaną akcją serwisową. Ale tutaj znów zderzamy się z problemem budżetu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Lip 2020, 20:38

Okolice Wrocławia ale auto planuje zakupić za miesiąc, max. 2 miesiące więc jeśli masz jakąs propozycję to na ten moment podziękuję.

@mike Dzięki, tak właśnie myślałem że może być z kasą na styk. Troszkę poczytałem i obawiam się tych 1,4t bo dwumasa i turbina troszkę kosztują, chyba bezpieczniejszą opcją byłby zwykły silnik. Czy może przy moim rocznym przebiegu nie powinienem się martwić o dwumase/turbinę?
Largo89
Nowicjusz

23 Lip 2020, 21:52

Largo89 napisał(a):Czy może przy moim rocznym przebiegu nie powinienem się martwić o dwumase/turbinę?
to po pierwsze, a po drugie tego nie robisz co miesiąc czy co rok. Może się w ogóle zdarzyć tak, że za Twojej "kadencji" z tym samochodem nie wystąpi potrzeba naprawy tych elementów.

No i dwumas w benzynie =/= dwumas w dieslu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Lip 2020, 21:53

@mike dzięki za pomoc w takim razie, już zdecydowałem. Teraz trzeba na spokojnie szukać gdy przyjdzie czas zakupu :)
Largo89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasażerowie, nogi w dół!
    W Polsce ponad 90% kierowców i pasażerów zapina pasy(1). Mogą one jednak nie spełnić swojej funkcji, jeśli nie zapniemy ich prawidłowo i nie zajmiemy odpowiedniej pozycji. Kierowca powinien ustawić zagłówek, ...
    Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...