Hatchback 25-30 tys

28 Sty 2025, 17:31

Jakie auto wybrać w tej kwocie w nadwoziu hatchback? W grę wchodzi tylko benzyna. Żeby nie nie stało ciągle na warsztacie. Wybrałbym Kię Ceed 2 z 1.6, ale chyba trochę za mały budżet. Jak myślicie? Może ewentualnie Astra J z 1.4 turbo? Może Auris? Chociaż pod względem wyglądu Kia 2 a Auris 1 to dla mnie przepaść :D Jakie są Wasze typy?
Diego01
Nowicjusz

28 Sty 2025, 18:13

Jak ceed 2 to 1.4. Jak 1.6/120 to szukaj i30 ale mało ich

Jak ma być możliwie bezawaryjny to auris albo civic. Jest też mazda 3 ale tam dochodzi temat rdzy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Sty 2025, 18:24

A Focus mk3 lub Megane 3? Młodsze roczniki niż taki Auris czy Civic i jak dla mnie wyglądają nowocześniej
Diego01
Nowicjusz

31 Sty 2025, 01:45

Z tych, które wymieniasz, Focus jest najpewniejszym wyborem, jeśli chodzi o trwałość auta. Jak koledzy wcześniej pisali, honda czy toyota najbezpieczniejsze.
Kizashi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1999
Auto: Honda Crosstour / VW Passat SE
Silnik: 3.5 282 / R5 2.5 172
Paliwo: Benzyna + LPG

31 Sty 2025, 06:01

Kizashi napisał(a):Focus jest najpewniejszym wybore

Focus rdzewieje
słoniu
Początkujący

31 Sty 2025, 08:06

Rdzewiały na potęgę starsze generacje, a w tej chyba jest znośnie. Poza tym kupując auto kilkunastoletnie i tak konieczna jest inspekcja podwozia z kanału lub podnośnika. W tym wieku Hondę zacznie podjadać i wiele innych marek. Pewnie Renault wypadnie to lepiej, ale w tym wieku obawiałbym się serii awarii bardziej niż korozji.
Kizashi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Żółta naklejka PLK PKP - krzyż św. Andrzeja
    Być może nie wszyscy wiedzą, że w roku 2018 PLK PKP zapoczątkowało akcję " żółta naklejka PLK " O co chodzi? O ważną rzecz, ratującą zdrowie a nawet życie. Jak wszyscy uczestnicy ruchu drogowego wiedzą, a przynajmniej ...

06 Lut 2025, 18:33

Oglądałem Aurisa i Focusa mk2. Focus bardziej mi leży. Auris taki nijaki. Wysoka pozycja za kierownicą, mizerne prowadzenie w porównaniu z focusem. Może ktoś coś powiedzieć na temat Civica Ufo? Jak on wypada na tle tych dwóch modeli. Warto go szukać zamiast Aurisa czy Focusa?
Diego01
Nowicjusz

06 Lut 2025, 19:37

Moja odpowiedź będzie tendencyjna, bo oczywiście z tych trzech wybrałbym Civica (i zaraz zagazował, o ile to 1.8 lub amerykańskie 2.0), bo hondę bardzo lubię i niejedną miałem. Teraz też na stanie jest sztuka. Civic jest twardszy, ma bardziej sportowe zawieszenie, lepiej klei się do jezdni na łuku. Może być niestety podatny na korozję. Dramatu nie ma, ale należy auto obejrzeć przed zakupem, a po zakupie zabezpieczyć.
Kizashi
Nowicjusz

06 Lut 2025, 19:42

Jak miałeś do czynienia z Civicem Ufo to powiedz mi proszę jak oceniasz te auta? Są raczej bezawaryjne? Szukałbym raczej 1.8 benzyna.
Diego01
Nowicjusz

06 Lut 2025, 20:08

Konkretnie UFO nie jeździłem, kiedyś lata temu innym Civicem, ale miałem inną hondę z silnikiem 1.8. Kupowałem z przebiegiem 120tkm, nastukałem na nim drugie tyle na LPG i bez problemów. Potem auto sprzedałem i po kilku latach spotkałem właściciela, który dalej śmigał i był zadowolony, że dobre auto (brzydak Honda FR-V). Oczywiście regulacja luzów zaworowych co 30tkm, ale prosta (śrubokręt i szczelinomierz, więc w warsztacie kosztowało mnie to zwykle ok. 50-80 zł za uszczelkę i robocizna 150-200 zł). Kolega miał UFO diesla, to pamiętam, że duży bagażnik i naprawdę wygodnie się w tym siedziało ;). Co do zasady to są mało awaryjne auta. Oczywiście każdy słyszał historię, że ktoś miał auto słabej marki i wykręcił na nim 300tkm, a innemu w kółko psuła się toyota, ale nie słyszałem, by jakiś właściciel hondy narzekał na awaryjność, a publikacje też podkreślają trwałość tych aut:
https://autokult.pl/honda-civic-viii-20 ... 119994944a
Info o silniku:
https://www.motobenzyna.pl/silniki/2273 ... -vtec.html
Kizashi
Nowicjusz