Hatchback ~30 tys. zł dylemat

17 Lis 2014, 22:44

RaPtiLE5 napisał(a):Budżet podwyższam do jakichś 35 tysięcy, który z wyżej omawianych samochodów będzie Waszym zdaniem najmniej paliło? Myślę w chwili obecnej o Cruzie, Hondzie i Focusie.

Najmniej powinna palić Honda (szukaj wyłącznie 1.8 140KM), o ile nie będziesz przesadnie często korzystał z bardzo wysokich obrotów :wink: Ja po przejechaniu od zakupu 7 tys. km mam średnią 6,9 l/100 i to pomimo tego, że często jeżdżę w zakorkowanym mieście na krótkich odcinkach (ale nie da się ukryć, że miałem też kilka dalekich wypadów w trasę). Nie wiem jak w tym aucie spisuje się automat, ale skrzynia manualna jest rewelacyjna :ok: Ogólnie bardzo polecam, chociaż dwa pozostałe auta również są godne uwagi.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

11 Gru 2014, 16:16

Temat nieco odkopuję jako, że wciąż szukam (nie znalazłem jeszcze odpowiedniej oferty z Civic, na którą przyznam najbardziej się nastawiłem). Przyszedłem z zapytaniem co myślicie o Citroenie C4 II oraz Hyundai i30 II ?
RaPtiLE5
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Gru 2014, 18:39

RaPtiLE5 napisał(a):Citroenie C4 II oraz Hyundai i30 II ?

nie w tej kasie :no:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Sty 2015, 23:46

Znowu temat nieco odświeżę, jako, że wciąż nie znalazłem nic dla siebie. Z Hondy jednak zrezygnowałem i chciałem Was zapytać co sądzicie, np. o takiej ofercie:
[link do opeluzywane.pl wygasł]
RaPtiLE5
Nowicjusz

26 Sty 2015, 06:35

RaPtiLE5 napisał(a):Z Hondy jednak zrezygnowałem i chciałem Was zapytać co sądzicie, np. o takiej ofercie:
http://opeluzywane.pl/samochod.php?idsamochodu=88302

A czemu zrezygnowałeś z Hondy? Opel z tym silnikiem będzie gorszy pod każdym względem...
Odnośnie ogłoszenia - zapytaj co konkretnie było przy nim robione (brak info o bezwypadkowości).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2015, 10:32

Jak Astra to szukaj 1.8 125KM :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak powstaje Toyota GR Yaris?
    To najbardziej wyjątkowy hot hatch na rynku, więc i jego proces powstawania odbiega od standardu. Toyota GR Yaris powstaje na specjalnej linii produkcyjnej fabryki Toyota Motomachi, w której dawniej powstawał Lexus ...
    Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...

26 Sty 2015, 11:42

A czemu zrezygnowałeś z Hondy? Opel z tym silnikiem będzie gorszy pod każdym względem...
Odnośnie ogłoszenia - zapytaj co konkretnie było przy nim robione (brak info o bezwypadkowości).

Została mi odradzona przez znajomego ze względu na drogie części oraz brak zamienników.

Jak Astra to szukaj 1.8 125KM :)

Ze względu na mały silnik jak na taki samochód czy o co chodzi?
RaPtiLE5
Nowicjusz

26 Sty 2015, 11:48

RaPtiLE5 napisał(a):Została mi odradzona przez znajomego ze względu na drogie części oraz brak zamienników.

W sumie znajomy ma rację - części do Hondy są drogie, a zamienników praktycznie nie ma. Jest jednak druga strona medalu - rzadziej się je wymienia niż w przypadku większości innych marek :wink: No chyba, że nabędziesz mechanicznego trupa albo zaliczysz dzwona, wtedy uderzy po kieszeni :(
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2015, 13:03

Po prostu 1.8 jedzie, nie pali więcej niż 1.6 i jest trwały. Bez problemu wsadzisz LPG
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Mar 2015, 12:52

Sorry, że znowu odkopuje swój temat, ale wciąż nie mogę się zdecydować. Przychodzę do Was po porade, ponieważ rozważam dalej tego Opla:
[link do opeluzywane.pl wygasł]

a także ofertę Opla Astry GTC, diesel, silnik 1.7, 110km, rocznik 2010 również. I tutaj proszę Was o pomoc, która wersja wydaje się lepszym wyborem, ten benzyniak czy jednak diesel? I kolejne pytanie na co powinienem zwrócić uwagę w przypadku zakupu od takiego autoryzowanego dealera? Czy powinienem wykonać jakiś test grubości lakieru czy coś takiego, żeby sprawdzić bezwypadkowość auta? Proszę o wszelkie sugestie nawet te najbardziej oczywiste jako, że jestem kompletnie zielony.

Z góry dziękuje za porady!
RaPtiLE5
Nowicjusz

06 Mar 2015, 13:28

RaPtiLE5 napisał(a):I tutaj proszę Was o pomoc, która wersja wydaje się lepszym wyborem, ten benzyniak czy jednak diesel?

To już zależy od warunków, w których użytkujesz auto - miasto/trasa, roczne przebiegi. Generalnie diesla kupuje się wówczas, gdy robi się głównie dalekie trasy. 1.6 i 1.7 w Astrze to silniki przeznaczone raczej dla spokojnych kierowców, wydaje mi się, że ciekawszą opcją będzie polecany Ci wcześniej benzyniak 1.8 albo diesel 1.9 150 KM.

RaPtiLE5 napisał(a):I kolejne pytanie na co powinienem zwrócić uwagę w przypadku zakupu od takiego autoryzowanego dealera? Czy powinienem wykonać jakiś test grubości lakieru czy coś takiego, żeby sprawdzić bezwypadkowość auta?

Generalnie na wszystko, przede wszystkim nie oglądaj tego auta sam, skorzystaj z pomocy jakiegoś znajomego mechanika/blacharza albo firmy zajmującej się sprawdzaniem aut przed zakupem. Zapłacisz za to 2-3 stówki, ale przynajmniej nie kupisz trupa, do którego trzeba będzie tylko dokładać.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika