Hatchback 45-60 tyś

27 Sie 2016, 11:13

Witam serdecznie forumowiczów
Chciałbym kupić hatchbacka w podanym przedziale cenowym. Czego szukam
- benzyna
- auto najlepiej z polski bezwypadkowe
- używany ( od 2014) lub nowy
Samochód ma być dla żony która jeździ nim do pracy i po zakupy do miasta. Ma być to samochód ekonomiczny i w miarę niezawodny, trzymający stosunkowo cenę. Do tej pory żona jeździła Peugeotem 308 z 2008 r i sobie go chwaliła. Pora jednak zmienić auto na coś nowszego i może inną markę. Jakie modele w tej chwili są brane pod uwagę:
- Toyota Yaris
- Toyota Avensis
- Peugeot 308
- Peugeot 208
- Mazda 2
- Mazda 3
- Alfa Romeo Guiletta
- Citroen DS4
Jeśli możecie wyrazić swoje opinie będę wdzięczny. A może polecicie inną markę której nie brałem pod uwagę. Podaję kilka linków do samochodów.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc w wyborze auta
kingtlen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: i 40
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

27 Sie 2016, 11:47

Ogólnie wytypowałeś bardzo świeże modele i w przypadku aut segmentu B nie trzeba nic opisywać, bo nowe będą. Trzeba je tylko obejrzeć w salonie.

Mazda 3 i 308 to świeże modele i ciężko coś opisać. Gulietta oparta na bardzo udanym Fiacie Bravo. Citroen DS4 ma średnie benzyniaki (podobnie pewnie będzie w 308)

Avensis nie wiem co tu robi - nie miał być Auris?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

27 Sie 2016, 12:27

Dzida oczywiście że miało być Auris moja pomyłka. Moje obawy co do zakupu wynikają z faktu, że ilu użytkowników tyle opinii. Napisałem na forum bo może ktoś kto się bardziej orientuje w rynku motoryzacyjnym podpowie. Chcę benzynę bo straszą wszędzie dwumasą i filtrem cząstek stałych chociaż peugeot żony miał filtr i tylko raz pojawił się z nim problem ale po przejechaniu 20 km na wysokich obrotach nie pojawił się do końca użytkowania komunikat o błędzie. O silnikach Alfy słyszałem dużo dobrych rzeczy, o citroenach dużo o dobrym zawieszeniu, japończyki dobre i trwałe ale problem z karoserią. Więc jestem w kropce co wybrać.
Pozdrawiam
kingtlen
Nowicjusz

27 Sie 2016, 14:42

Wypowiem się co do samochodów nowych, bo do 60k spokojnie znajdziesz nowy segment C:
Toyota Yaris/Auris - tak, bardzo dobry wybór.
Mazda 2/3 - benzyniaki mają nowe silniki skyactive i tylko czas pokaże jak to się sprawdzi. Lekkie ryzyko jest, bo nie wiadomo jak to wyjdzie w dłuższej eksploatacji, chociaż w USA bardzo sobie chwalą te silniki, z tym że oni mają większe pojemności. Pytanie czy Ty chcesz brać to ryzyko "na klatę"?
Peugeoty - Nowe peugeoty mają już chyba tylko silniki z turbo. Jeśli wolnossące - ok, ale z turbo zapomnij. Ja zdecydowanie nie polecam, jestem przeciwnikiem turbo. No chyba że kupujesz nowe auto na 3-5 lat MAX, to rób co chcesz. Ale z turbo wcale nie ma oszczędności spalania, bo te broszurowe bzdety są generowane na podciśnieniu (kiedy turbo nie działa, czyli, de facto pokazują spalanie samochodu o bardzo niskiej pojemności silnika, tj. taka dziadkowa jazda na obrotach <1500 obr/min, oczywiście to nic producentom/koncernom nie szkodzi że zakatują taki jeden silnik na potrzeby niewielkich wyników spalania).
Alfa - nie mam zdania, ale bałbym się wyższych kosztów utrzymania, mi się osobiście giulietta nie podoba, wiec mogę być stronniczy.
Citroen DS4 - trochę premium, więc koszty pewnie będą ciut wyższe. Też jakoś zdania nie mam, bo jakbym miał kupować coś "premium" to nie byłaby to cytryna...
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rok produkcji: 2003

27 Sie 2016, 19:07

Voidcall dziękuję za tą odpowiedź. Dziś do bazy samochodów dołączyła Honda Civic od rocznika 2014 co myślisz o tym samochodzie. Dziś dużo czytałem w polskich i zagranicznych serwisach motoryzacyjnych o samochodach i silnikach i z tych informacji wyłania się obraz niezawodności tego sanochodu
kingtlen
Nowicjusz

27 Sie 2016, 20:47

civic, 100% można polecić, jak benzynka to 1.8, chociaż z 1.4 dramatu nie będzie, tak nie spodziewałbym się po nim dobrych osiągów, ani łatwiejszej (ewentualniej) odsprzedaży. Tzn. warto dodać te kilka tysiaków za silnik 1.8. Jeśli rozważasz nowego civica. to się spiesz bo od generacji X (ma być w tym lub przyszłym roku w sprzedaży) wchodzi do hondy turbo, nad czym osobiście bardzo ubolewam. Także generacja IX jest jeszcze "bezpieczna". Mogę się tylko modlić i mieć nadzieję że w gen X jeszcze dadzą opcję wyboru wolnossącego lub uturbionego, ale póki co, jedyne o czym mówią to dwie uturbione jednostki ;/. Jeśli tak będzie to dla mnie honda się "kończy".

zarówno auris/yaris/civic będą dobrze trzymać cenę. Alfy/cytryny/pugi już mniej...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższa szkoła jazdy dla kierowców i narciarzy
    Wyjazdy na narty dają miłośnikom tego sportu dużo radości i satysfakcji. Wbrew pozorom narciarstwo alpejskie i podróżowanie samochodem mają wiele wspólnego. By przyjemne doznania z jazdy na nartach i podróży ...

28 Sie 2016, 07:42

voidcall dziękuje za odpowiedź więc pozostają mi na polu walki Toyota Auris i Honda Civic. Teraz poszukać dobrego samochodu. Pozdrawiam
kingtlen
Nowicjusz

28 Sie 2016, 09:54

A może Kia Cee'd i Hyundai i30? Kompakty, które kupisz nowe w salonie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Sie 2016, 13:00

tak samo kia rio & hyundai i20, z tym że kia & hyundai mogą tracić kapkę więcej na wartości niż toyota&honda
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Sie 2016, 14:04

W odniesieniu do marki Hyundai. Posiadam i 40 combi z 2012 najbardziej co mnie drażni w tym samochodzie to trzeszczące podszybie w tym modelu (można dużo na ten temat poczytać). W serwisie powiedziano mi że ten model tak miał i nic nie zrobią zostało to podobno naprawione u jego następcy . Nie wydaje 100 tyś na samochód w którym po roku jazdy trzeszczą plastiki. Co do KIA nie miałem i nie będę się wypowiadał. Byłem już w salonie z żoną bo bardziej ona był przekonana że możemy i 20 sobie kupić. Jej zapał zmalał gdy ona usiadła za kierownicą a ja za nią. Ja mam 190 cm moja żona 186, miejsca dl mnie już z tyłu nie było. Gdy usiadłem w Yaris ja miałem miejsce i żona, nie mówiąc o auris. Cena i 20 i Toyoty porównywalna ze względu na 25 lat Toyoty. Byliśmy w zeszłym tygodniu w tych salonach i i 20 z dobrym wyposażeniem kosztował ponad 50 tyś tak samo jak i Toyota która według mnie w standardzie daje więcej. Niezawodność tych modeli w moim przekonaniu stoi zdecydowanie po stronie Toyoty. Pozdrawiam
kingtlen
Nowicjusz

28 Sie 2016, 14:20

Jak macie tyle wzrostu to nie bierzcie nawet tych aut segmentu B (Yaris, i20, 2, itd)

Stukające podszybie to wina przydługiej konsoli środkowej o 2mm. Dobry serwis zrobi to bezkosztowo tylko naprawa trwa i nie chcą się do tego zabierać. W i30 tego nie ma już ale było w ix20.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Sie 2016, 14:42

Dzida to ja jeżdżę tym autem 4 lata i mnie ponosi jak słyszę trzeszczące podszybie a Ty mi mówisz dopiero teraz że to można naprawić :D
Również że względu na wzrost w kręgu zainteresowań pozostała honda civic i toyota auris. Dwa modele które ostatnio są na czele listy :yes:
[link do oferty na Allegro wygasł]
kingtlen
Nowicjusz

29 Sie 2016, 09:03

Jeśli się zastanawiasz nad Civiciem 1.4 to możesz go skreślić z listy od razu , bo nie ma sensu.
Jeśli Civic to tylko 1.8 łatwiej będzie go odsprzedać , przyjemniej jeździ a pali praktycznie tyle samo.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

29 Sie 2016, 09:07

Zdecydowanie Yaris, jakiś czas temu przyszło mi prowadzić i z własnego doświadczenia wiem, że całkiem dobrze się sprawuje
uturn
Nowicjusz

Auto: BMW
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

29 Sie 2016, 15:28

Yaris to nic szczególnego, dużo niedoróbek, wcale bezawaryjne nie są a podstawowy silnik słabo radzi sobie z autem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra