REKLAMA
Witam.
Noszę się z zamiarem zmiany samochodu na nowszy. Dotychczas w mojej 7 letniej historii jeździłem Fiatem uno 1.0, fordem fiestą mk6 1.25 z 2003, a aktualnie jeżdzę vectrą b 1.8+lpg z 97r.
Chcę ją zmienić na coś znacznie nowszego (min 2005r), ekonomicznego w spalaniu, eksploatacji oraz w miarę bezawaryjnego, gdyż stare samochody mają tendencję do psucia się co przez kilka ostatnich miesięcy działo się nagminnie w vectrze.
Biorę pod uwagę samochody 5 drzwiowe pod które chcę założyć LPG i jeździć takim przez min 5 lat, doinwestować go, tak żeby mi nie pordzewiał w międzyczasie. W wyposażeniu chciałbym żeby było minimum wspomaganie, klimatyzacja, poduszki, abs,
Modele które podobają mi się wizualnie z zewnątrz (pomimo że większość jest poza budżetem) to fiesta mk7, fiat grande punto, astra h, mazda 3.
Myślę o silniku do miasta 1.2 - 1.4, aktualne 1.8 jest zdecydowanie zbyt benzynożerne jak na krótkie dystanse w mieście. Dłuższe trasy będą jeżdzone od święta (1% całkowitego używania).
Ogólnie modele które biorę pod uwagę to:
Ford Fiesta mk6
Golf IV, może polo?
Fiat Grande Punto
Opel Astra, Corsa
Seata ibizę
Czy warto brać też pod uwagę starsze modele typu audi a3?
Proszę o poradę, jakie silniki, wersje, a może całkiem inne samochody możecie polecić do jazdy po mieście, do założenia LPG?
Czy warto wybrać się za granicę żeby sprowadzić któryś z tych samochodów, jeśli tak to gdzie?
Czy warto brać pod uwagę modele niegroźnie uszkodzone, do naprawy, czy dzięki temu oszczędność w cenie jest warta zachodu?
Czy warto w ogólę brać pod uwage oferty handlarzy? bo mam o nich bardzo złe zdanie.
Proszę o porady i wsparcie