Witam, przesiadam się z golfa mk4 do czegoś nowszego. Budżet to maksymalnie 26-27 tyś jeśli uwzględnić zakładanie nowego gazu. Autko głównie do miasta, aczkolwiek chciałbym nim raz w roku zrobić dłuższą trasę za granicę (1.5k km w jedną stronę np.), więc fajnie jakby był 6 bieg. Oczywiście osiągi nie są ważne, byle były lepsze niż mk4 75km
![Mr. Green :mrgreen:]()
, eksploatacja za to powinna być jak najtańsza
![Razz :P]()
I tutaj mam możliwość sprowadzenia autka z Niemiec (zaufana osoba zajmująca się tym parę lat).
Czy ktoś mógłby mi doradzić co byłoby najlepsze z wybranych już przeze mnie modeli?
1. Audi A3 1.6 102km 3d - ponoć taniocha w utrzymaniu, ale także i muł (?), nie chcę nie odczuć żadnej różnicy w jeździe (a katalogowo 11,8 do 100). Tutaj jednak ekonomia chyba daje mocnego plusa? Brak 6 biegu na dłużej trasie boli, ale do przeżycia.
2. Seat Leon II - ten sam silnik, więc pewnie i plusy/minusy te same (może na - wygląd
![Razz :P]()
)
3. Renault Megane 3 1.6 110km Coupe - przyznam, że bardzo podoba mi się to auto, zagazować można, 6 bieg jest, często dobre wyposażenie, żwawy. Ale boje się lekko o koszta i awaryjność (ponoć nie jest źle, no ale słyszałem wiele opinii).
4. Fiat Bravo 1.4T 120km - tutaj chyba najlepszy silnik z wyżej wymienionych, ale też największa bieda wyposażenia + blachy ponoć słabe. Na + małe koszty, nie wiem jak awaryjność.
To są moje 4 wyselekcjonowane propozycje - nie mam innych pomysłów. Może ktoś podpowie co z tego byłoby rozsądnym wyborem na 1 własne auto do zagazowania?
@edit - przyznam, że waham się między A3 3D a Meg 3 Coupe - te dwa są faworytami.