Hatchback/coupe do 25tyś. - pierwsze własne auto, koniecznie gaz

23 Wrz 2019, 10:40

Witam, przesiadam się z golfa mk4 do czegoś nowszego. Budżet to maksymalnie 26-27 tyś jeśli uwzględnić zakładanie nowego gazu. Autko głównie do miasta, aczkolwiek chciałbym nim raz w roku zrobić dłuższą trasę za granicę (1.5k km w jedną stronę np.), więc fajnie jakby był 6 bieg. Oczywiście osiągi nie są ważne, byle były lepsze niż mk4 75km :mrgreen: , eksploatacja za to powinna być jak najtańsza :P

I tutaj mam możliwość sprowadzenia autka z Niemiec (zaufana osoba zajmująca się tym parę lat).

Czy ktoś mógłby mi doradzić co byłoby najlepsze z wybranych już przeze mnie modeli?

1. Audi A3 1.6 102km 3d - ponoć taniocha w utrzymaniu, ale także i muł (?), nie chcę nie odczuć żadnej różnicy w jeździe (a katalogowo 11,8 do 100). Tutaj jednak ekonomia chyba daje mocnego plusa? Brak 6 biegu na dłużej trasie boli, ale do przeżycia.

2. Seat Leon II - ten sam silnik, więc pewnie i plusy/minusy te same (może na - wygląd :P)

3. Renault Megane 3 1.6 110km Coupe - przyznam, że bardzo podoba mi się to auto, zagazować można, 6 bieg jest, często dobre wyposażenie, żwawy. Ale boje się lekko o koszta i awaryjność (ponoć nie jest źle, no ale słyszałem wiele opinii).

4. Fiat Bravo 1.4T 120km - tutaj chyba najlepszy silnik z wyżej wymienionych, ale też największa bieda wyposażenia + blachy ponoć słabe. Na + małe koszty, nie wiem jak awaryjność.

To są moje 4 wyselekcjonowane propozycje - nie mam innych pomysłów. Może ktoś podpowie co z tego byłoby rozsądnym wyborem na 1 własne auto do zagazowania?

@edit - przyznam, że waham się między A3 3D a Meg 3 Coupe - te dwa są faworytami.
JsonMby
Obserwowany

23 Wrz 2019, 15:16

dwa pierwsze mają tylko jedną zaletę - będą tanio jeżdzić. Karoseria odpadnie a one będą jeżdzić. Nie znam danych katalogowych silnika 1,6 w VAG i nie wiem jakie producent deklaruje przyspieszenie ale nie należy w to wierzyć. Pamiętaj że to wolnossak zatem moc masz gdzieś w okolicach czerwonego pola na obrotomierzu. wcześniej nie dzieje się nic lub prawie nic. nie wypowiem się też co do silnika w megane ale z tego co kojarzę to też wolnossak ale który ma nieco więcej ducha (ale tylko odrobinę) ale rozsądniej obchodzi się z paliwem natomiast silnik w fiacie jest uturbiony i zbiera bardzo dobre opinie. a turbina powoduje że jeździ się tym znacznie przyjemniej.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

23 Wrz 2019, 15:35

Dokładnie, a z tego co wiem, to też te koszta w Megane 3 i Fiacie Bravo chyba nie są aż tak złe i dużo większe niż VAG'owe?

Megane mi się bardziej podoba, a silników tce raczej nie chcę (naczytałem się już trochę o awariach 1.4 tCe), za to ten 110km 1.6 pewnie by mi wystarczył, bo jednak dynamiczniejszy niż audi/leon.

Bravo spoko, aczkolwiek niektórzy narzekają na skrzynie biegów i blachę - nie wiem czy warto się w to pakować.
JsonMby
Obserwowany

24 Wrz 2019, 06:32

Leon 2 1.6 ma 11.7 do setki, a3 8p w 3d 11.4 ale to i tak pomijalne roznice bo odczucia te same.
Silnik pancerny i do bólu prosty, przy wiekszych przebiegach mozna spodziewac sie awarii termostatu i cewki zaplonowej, jedno i drugie z wymiana ok 350zl, czasem faluja obroty trzeba zrobic aktualizacje softu w aso za 180zl i to w zasadzie tyle.
Rozrzad z wymiana 600zl
Kpl tarcz z klockami ATE na przod i tyl 1100zl
Spalanie benzyny w trasie ok 7l, w mieście przy ciezkiej nodze ok 10

Mam leona z tym silnikiem ponad 3 lata, zrobilem ponad 40tys km, jedyna awaria to wlasnie termostat, jak jestes z dolnośląskiego to moge dac sie przejechac, pomimo ze mam tez Cupre to nie uwazam zeby znowu to byl az taki mul jak pisza w internecie
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...