Witam kierowców.
Od jakiegoś czasu planuje zmienić auto ale dopiero po nowym roku sprawy nabrały obrotu, takie tam postanowienie noworoczne
Jeżeli chodzi o nadwozie, raczej celuje w te co w temacie, inne typy zostały odrzucone przez design inne przez jakość, a jeżeli mi się jakiś już spodobał to niestety nie moją kieszeń. Co do tras, co tydzień jeżdżę do Krakowa, to jest dla mnie jakieś 130km z tego 80km autostradą, miesięcznie robię do maksymalnie 2k km w porywach, więc rocznie myślę że jest to przedział 20-24k km, odcinki raczej mieszane miasto/trasa, może z lekką przewagą co do tego drugiego. I sam nie wiem w co się pchać, na pewno jeżeli się zdecyduję na benzynę to odrazu
założę instalację, lub diesel. Aktualne moje auto sprawdzało się fajnie w trasie, ale gdy trzeba było podskoczyć gdzieś do miasta, czy pojechać do sklepu lub siłownię to już spalanie latało w granicach 10-12l co nie jest fajnym wynikiem. Od Auta na pewno oczekuje dobrego spalania w cyklu mieszanym, jakiejś przyzwoitej mocy żebym się nie biał że przy prędkości autostradowej wcisnę mu gaz a tu płacz, teoretycznie udanej jednostki
Na ten moment bardzo przyglądam się Oplu Astrze J GTC w benzynie 1.4 140km i 2.0 diesel. Również oko można zawiesić na VW Scirocco i tutaj raczej z tego co czytałem to najrozsądniejszym wyborem byłby diesel, choć nie zawsze. I raczej tyle co mnie wstępnie zainteresowało, jakieś uwagi nt. podanych modeli lub inne propozycje?