Hatchback do 10 tys

19 Maj 2015, 19:15

Witam :) , jestem studentem i zamierzam kupić samochód do jazdy na niedużych, średnich dystansach. Interesuje mnie jakiś benzyniak w wersji hatchback z pojemnością skokową 1.6 czy coś w tych okolicach i w miarę sportowym stylu :P. Kasy na wydanie mam na chwilę obecną max do 10 tys .

Chciałem was prosić o poradę jakie samochody byście polecili i na jakie silniki jak coś patrzeć (nie jestem zbyt obeznany w tym temacie :P).

Samochody które najbardziej przykuły moją uwagę to:
-Seat Ibiza, Leon, Toledo,
-Mazda MX-3,
-Mazda 323F (323C),
-Honda VI.

Faworytem dla mnie jes MX-3, ale z tego co śledzę ogłoszenia ciężko znaleźć fajny model. Leon 1 też mi się podoba, lecz z tym zakresem pieniędzy raczej nie trafię nic fajnego :P.
Tommy13
Nowicjusz

Auto: nie mam

19 Maj 2015, 19:33

Leon i Toledo 1.6 nie.. Jak już to 1.8 lub 1.8T :ok: Palą tyle samo a jazda bez porównania. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Maj 2015, 20:29

Toyota Corolla VIII 1.3 - 86 koni, 1.4 - 97 koni. Mała pojemność, małe spalanie, mała awaryjność, auta dynamiczne.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Maj 2015, 20:34

Jak Corolla e11 to szukał bym 1.6/110.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - zobacz na tą.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

19 Maj 2015, 20:48

Według mnie ciekawym wyborem może być ford focus mk1 1.6 101 KM. Za ta cenę możesz znaleźć wersję ghia
Paweł83
Początkujący

19 Maj 2015, 22:42

Corolla mi się spodobała :), dorzucam do listy. Natomiast Focus, szczerze fajna opcja, wnętrze wygląda super, jednak trochę nie podchodzi mi wygląd zewnętrzny auta (cóż taki mój gust :P).

Zainteresowała mnie też Renault Laguna. II prezentuje się bardzo dobrze z tego co widzę. Jakie są wasze opinie ma temat tego auta ?

Moglibyście mi też pomóc wyjaśnić jak to jest z tym przebiegiem auta. Wcześniej starałem się szukać czegoś w okolicy 170 tys km, bo z tego co wyczytałem powyżej 200 tys km wzrasta już znacznie awaryjność pojazdu. Wiem, że nie dotyczy to wszystkich modeli, np Mercy i Volvo.
Proszę doradźcie mi w jakich przedziałach także szukać, by trafić w jak najlepszą jakość w tych cenach :) .
Tommy13
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...

19 Maj 2015, 22:48

Tommy13 napisał(a):Moglibyście mi też pomóc wyjaśnić jak to jest z tym przebiegiem auta. Wcześniej starałem się szukać czegoś w okolicy 170 tys km, bo z tego co wyczytałem powyżej 200 tys km wzrasta już znacznie awaryjność pojazdu
Głupoty czytałeś. Przebieg się nie liczy tylko stan. :ok:
Wolałbyś auto firmowe które ma nalatane 150 k km ale ciągle gaszone i zapalane, po długiej trasie od razu gaszone, którym jeździło 5 właścicieli + szwagier który się buduje czy auto z przelotem 300 tyś km które użytkował zwykły Kowalski jako rodzinne i dbał?
Przebieg autostradowy to nie to samo co miejski.. To kolejna kwestia. :ok:
Laguna II to królowa lawet, chyba że po FL to nie ale te są droższe od 13-14k
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Maj 2015, 23:17

Tommy13 napisał(a):Corolla mi się spodobała

Aż dziwne. Jesteś pewien, że zamiast E11 nie obejrzałeś przypadkiem E12, z którą do 10 tys. zł, hm, powiedzmy, że będzie ryzykownie? :D
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

20 Maj 2015, 07:13

Za 10k ciężko znaleść MX3 :shock: z mojej strony Opel Astra II,Peugeot 406 oraz Renault Laguna I polift.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Maj 2015, 09:41

Killaz - spodobała się autorowi pewnie ta co ja wrzuciłem, czyli E11.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

20 Maj 2015, 18:04

Jesteś pewien, że zamiast E11 nie obejrzałeś przypadkiem E12

Tak, dobrze patrzyłem. Przeglądałem różne oferty E11 i powiem, że autko ma swój urok.

Wolałbyś auto firmowe które ma nalatane 150 k km ale ciągle gaszone i zapalane, po długiej trasie od razu gaszone, którym jeździło 5 właścicieli + szwagier który się buduje czy auto z przelotem 300 tyś km które użytkował zwykły Kowalski jako rodzinne i dbał?

Wiem, że stan liczy się przede wszystkim, jednak wiem, że ludzie lubią, a niektórzy nawet dobrze umią kręcić.

No i jeszcze jedno pytanie o autko - mianowicie co sądzicie o Roverze 75 :).
Tommy13
Nowicjusz

20 Maj 2015, 20:50

W sprawie Roverów pisz do kirin88 facet dobrze ogarnia ich temat.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012