Hatchback do 15-20 tys., przymusowa zamiana Golfa 4

06 Maj 2021, 18:41

Niestety ubogo w ogłoszenia. Normalnie raczej omijam samochody świeżo sprowadzone i od handlarzy, ale jestem ciekaw co na pierwszy rzut oka możecie wywnioskować z tego ogłoszenia:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wade3
Początkujący

0

06 Maj 2021, 19:00

Moim zdaniem warta obejrzenia
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015
0

22 Maj 2021, 19:08

Powiem wam Panowie, że strasznie ciężko z tymi ogłoszeniami. Przyjmując moje kryteria (nie od handlarza, zarejestrowane w PL) praktycznie nie ma Astry GTC 1.8 w czystej benzynie, co się pojawi to świeżo sprowadzone i "wypucowane", to co z PL to praktycznie wszystko w kombi. Dodatkowo często gęsto czytałem zdanie "co tydzień coś nowego, jak to w Astrze" :mrgreen:

Budżet do 20k. Obecnie jestem na zdalnej więc po mieście tylko na zakupy i inne sprawunki, co 2/3 tyg. trasa 250 km w jedną stronę, rocznie ok. 15k km doliczając wycieczki i wakacje. Dobre wyposażenie, wygodna jazda samemu lub max w dwie osoby. Chcę zrobić wyraźny krok w przód od stanu obecnego (1.6 100 KM ~), może nie ma co zamykać się tylko na benzynę i konkretne modele? Propozycje?
Wade3
Początkujący

0

22 Maj 2021, 20:06

Może coś takiego?

turbina jest i spory moment już dość nisko osiągany szczególnie w golfie, jak brakowac będzie mocy to do tych 145 spokojnie da radę podnieść.
Do Fiata można nawet lpg założyć, w golfie niezbyt.

Ogólnie szukałbym turbo Pb, bo wtedy masz moment ostro podawany, przyjemniejsza jazda, reakcja na gaz itd a jak pójdziesz w wolnossaka to nawet przy 120 koniach masz znowu coś co raczej pojedzie przy wyższych obrotach.

ewentualnie coś z diesla..
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
1

22 Maj 2021, 20:20

Nie no, Golf 1.4 mnie nie interesuje, Bravo silnik ma fajny, ale skrzynia i wygląd na nie.

Ogólnie do mojej charakterystyki jazdy pewnie bardziej diesel by się nadawał, ale zawsze bałem się tematów typu dpf etc. Z drugiej zaś strony w tym budżecie z benzyny nie ma dobrych silników (poza tym 1.6 ofc, ale to żaden krok w przód).

To jest się czego obawiać w dieslu czy nie? Co z dieslami w Focusie MK2 polifcie, ew. Audi A3 8P? Niewiele więcej mi przychodzi do głowy...
Wade3
Początkujący

0

22 Maj 2021, 21:20

Golf 1,4 Cię nie interesuje ale Bravo 1,4 już tak? :?

Diesle przede wszystkim będa bardziej wyeksploatowane, rocznie przejeżdzały więcej km, więc pytanie czy jestes świadomy diesli które mają ogromne przebiegi i coś może być bardziej lub mniej do roboty.
demirbiras
Zaawansowany

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...

22 Maj 2021, 21:39

Bravo 1.4 ma też wersję 150 KM (to trochę różnica) ale nie, też mnie nie interesuje :)

W każdym samochodzie będzie coś mniej lub więcej do roboty, staram się znaleźć takie auto i silnik, gdzie jednak byłoby tego mniej. Tak jak napisałem, w tym budżecie i w tych autach praktycznie jedyna solidna benzyna to ta 1.6, która mnie nie satysfakcjonuje - może o jakiejś nie wiem? Dlatego otwieram się też na diesle, na które na początku się zamknąłem, a to z powodu totalnej biedy w ofertach.

Ktoś gdzieś rzucił mi abstrakcyjną (tak mi się wydaje) propozycje, mianowicie W209 1.8 benzyna lub 2.2 diesel, ale podejrzewam że koszty eksploatacji mnie zjedzą... :)
Wade3
Początkujący

0

22 Maj 2021, 21:56

Jak jesteś świadomy kosztów marki premium i to klasy wyższej to spoko, ale nie wiem czy warto rozpatrywać podstawowe silniki w takim modelu, gdzie diesel szału robić nie będzie a koszty będa niestety.
No i korozja, w tym modelu tez może dokuczać.

A co rozumiesz pod pojęciem że w tym budżecie w tych autach (czyli jakich?) jedyna solidna benzyna to 1,6?
demirbiras
Zaawansowany

1

22 Maj 2021, 22:15

demirbiras napisał(a):A co rozumiesz pod pojęciem że w tym budżecie w tych autach (czyli jakich?) jedyna solidna benzyna to 1,6?

Hatchbacki w budżecie 15-20k. Chociażby na przykładzie A3, gdzie kolega na poprzedniej stronie napisał, cytuję, "w a3 jedynym "prostym i bezproblemowym" benzyniakiem jest 1.6/102". Taki silnik mam obecnie w Golfie, więc żadna to atrakcja, przed wyprzedzaniem trzeba dokonywać sporo obliczeń... :no:
Wade3
Początkujący

0

22 Maj 2021, 22:55

Ta propozycja jeszcze nie padła a więc może Civic VIII ufo?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
1

23 Maj 2021, 09:05

Barol napisał(a):Ta propozycja jeszcze nie padła a więc może Civic VIII ufo?

Sceptycznie podchodziłem do tego auta ze względu na wygląd, ale po obejrzeniu kilku ogłoszeń chyba trochę się "opatrzyło". Podstawową kwestią jest cena, chyba nie będę mógł zbytnio wybrzydzać? Rozstrzał na rynku jest spory. Idealny byłby polift (grill!) w wersji 3d, ale czy jest w moim budżecie? Zależy mi też na dobrym wyposażeniu (ten wyświetlacz robi robotę). Czy części są szeroko dostępne?

Z tego co czytałem dużą zaletą są silniki, zarówno benzyna 1.8 jak i diesel 2.2 są bardzo polecane. Na który powinienem postawić biorąc pod uwagę moje potrzeby i eksploatację? Benzyna pewnie tańsza w utrzymaniu, diesla z kolei pewnie można jeszcze mapować, żeby mieć większą frajdę.
Wade3
Początkujący

0

23 Maj 2021, 10:38

Poszukaj jeszcze po grupkach na fb, można fajne auta znaleźć.
Gość114260

1

23 Maj 2021, 11:18

Szkoda, że ładne sztuki i bardzo blisko są grubo po za budżetem... czy te 20k (powiedzmy, że na samo auto) na pewno wystarczą? Pytanie oczywiście o polifta, bo przedlift chyba jako tako mieści się w budżecie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wade3
Początkujący

0

23 Maj 2021, 12:21

Na polifta szykuj bardziej 30k a nie 20.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
0

23 Maj 2021, 12:32

Ok, w takim razie nie pytam czy jest tego warty, bo po prostu mnie nie stać :) chociaż ogłoszenia są różne (w linku polift 21k do nego). Gdzie haczyk skoro tak? Ew. mógłbym po prostu zmienić grill na poliftowy.

Wracam jeszcze do kwestii silników (kilka postów wyżej). Kolega hoderi widzę, że ma owe auto, może jakieś wskazówki, wady i zalety? Na coś szczególnego uważać przy oględzinach?
Wade3
Początkujący

0