Cześć wszystkim,
po dwóch bezawaryjnych latach w moim Golfie 4 (którego tutaj na forum pomogliście mi kupić) zdiagnozowano dolegliwości, których pełna naprawa raczej przekroczy wartość auta. W związku z tym jestem zmuszony przyśpieszyć o rok plan zakupu nowego auta i tym samym znowu prosić Was o pomoc
![Uśmiechnięty :)]()
Wymagania/możliwości:
- budżet 15-20 tys. (na samo auto)
- hatchback (wygodne podróżowanie dwóch osób)
- bogate wyposażenie (nie chcę schodzić niżej niż to co miałem tj. tempomat, klimatyzacja etc.)
- fajnie by było 150 KM+
- benzyna (boję się kosztów eksploatacji diesla m.in. dpfy czy dwumasy, chyba że ktoś mnie naprowadzi co i jak)
- obszar poszukiwań to Warszawa, Białystok i okolice tych miast.
Podsumowując to chciałbym kupić coś, gdzie poczuje progres w stosunku do poprzedniego auta. Jeżdżę w trybie (mniej więcej) 30% miasto 70% trasa. W Golfie czasem brakło mocy przy wyprzedzaniu, robiąc trasę przy 120 km/h rośnie spalanie (3,5k obrotów na 5 biegu) i jest dosyć głośno.
Auta, które wydają sie być w zasięgu możliwości (kolejność przypadkowa):
- Astra H GTC
- Focus MK2 polift (chociaż w przyszłości chciałbym zakręcić się przy MK3 ST, nie wiem czy chcę zmieniać potem Focusa na Focusa, ale nie ma co wybrzydzać)
- Audi A3 8P
Jakiś zarys jest, z tym że nie mam pojęcia co do silników. Z tego co poczytałem to nie ma tutaj jednostek benzynowych godnych wielkiego polecenia z mocą większą niż obecne moje auto, co do diesli to mam wątpliwości jak wyżej. Naturalny następca (Golf V) raczej odpada, ta sama uwaga co przy Focusie
![Uśmiechnięty :)]()
chętnie rozważę również inne pomysły.