REKLAMA
Cześć wszystkim,
po dwóch bezawaryjnych latach w moim Golfie 4 (którego tutaj na forum pomogliście mi kupić) zdiagnozowano dolegliwości, których pełna naprawa raczej przekroczy wartość auta. W związku z tym jestem zmuszony przyśpieszyć o rok plan zakupu nowego auta i tym samym znowu prosić Was o pomoc
Wymagania/możliwości:
- budżet 15-20 tys. (na samo auto)
- hatchback (wygodne podróżowanie dwóch osób)
- bogate wyposażenie (nie chcę schodzić niżej niż to co miałem tj. tempomat, klimatyzacja etc.)
- fajnie by było 150 KM+
- benzyna (boję się kosztów eksploatacji diesla m.in. dpfy czy dwumasy, chyba że ktoś mnie naprowadzi co i jak)
- obszar poszukiwań to Warszawa, Białystok i okolice tych miast.
Podsumowując to chciałbym kupić coś, gdzie poczuje progres w stosunku do poprzedniego auta. Jeżdżę w trybie (mniej więcej) 30% miasto 70% trasa. W Golfie czasem brakło mocy przy wyprzedzaniu, robiąc trasę przy 120 km/h rośnie spalanie (3,5k obrotów na 5 biegu) i jest dosyć głośno.
Auta, które wydają sie być w zasięgu możliwości (kolejność przypadkowa):
- Astra H GTC
- Focus MK2 polift (chociaż w przyszłości chciałbym zakręcić się przy MK3 ST, nie wiem czy chcę zmieniać potem Focusa na Focusa, ale nie ma co wybrzydzać)
- Audi A3 8P
Jakiś zarys jest, z tym że nie mam pojęcia co do silników. Z tego co poczytałem to nie ma tutaj jednostek benzynowych godnych wielkiego polecenia z mocą większą niż obecne moje auto, co do diesli to mam wątpliwości jak wyżej. Naturalny następca (Golf V) raczej odpada, ta sama uwaga co przy Focusie chętnie rozważę również inne pomysły.