Hatchback do 17k, do miasta, dynamiczny i do LPG

22 Cze 2016, 13:38

Witam.
Przymierzam sie do kupna samochodu a raczej szukania odpowiedniego dla mnie modelu/modeli i gdy trafi sie godny uwagi to ewentualny zakup, nic na szybko.
Obecnie jeżdżę stilo 1.2 3D, auto jest super, ładne, tanie w utrzymaniu i mega niezawodne i podobne cechy powinien miec moj kolejny samochod, tyle tylko zeby nie byl takim mułem. Gdyby nie slabe osiągi i brak klimatyzacji nie zastanawialbym sie nad zmiana.
Koniecznie cos prostego w budowie i nadajacego sie do gazu.
Jazda 95% miasto.
Tylko hatchback, segment C ew. B
Moje typy:
Grande punto 1.4 95 KM - tylko jak z osiągami wzgledem stilo?
Astra H tylko 1.8 125 KM i raczej tylko gtc.
Audi A3 8p 1.6 - podoba mi sie strasznie, ale nie wiem czy warto placic jakies minimum 15 tys za auto z 2003r (jak moje stilo), silnik chyba też muł i chyba to przereklamowane auto? Jak z komfortem jazdy wzgledem stilo?
Stilo 3D 1.6 105KM 2005/2006r - tanie, ładne, zazwyczaj wyposazenie prawie kompletne w tych rocznikach, tylko silnik opla chyba lipa? No i znowu stilo.
Focus 2 - koszty eksploatacji chyba nieco wyzsze, wielowachacz z tylu no i rdza.

Jakie sa Wasze propozycje?
rafau11
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

22 Cze 2016, 16:42

rafau11 napisał(a):Focus 2 - koszty eksploatacji chyba nieco wyzsze, wielowachacz z tylu no i rdza
wszystko to bzdury... To normalne kompaktowe auto, którego zawieszenie jest bardzo trwałe. Korozja była w I gen, tutaj czasami pojawia się tylko nalot na dolnej krawędzi drzwi i czasami przy znaczku na pokrywie bagażnika
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lip 2016, 18:35

[link do Gratka wygasł]
Co myslicie o tym ogłoszeniu?
Wlasciciel od 7lat.Gaz zakladany w 2009r, zrobione 75tys km na gazie, lakier na calym aucie podobno oryginalny, szyby tez, warto jechac obejrzec? Mam godzine drogi do niego.
Wiem, ze w temacie bylo napisane dynamiczny do 17k ale bravo mi sie tak podoba, ze chyba jestem w stanie poswiecic wiecej kasy, tylko czy warto?
rafau11
Początkujący

10 Lip 2016, 13:50

W temacie masz dynamiczny, więc szukaj Bravo T-Jet
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lip 2016, 19:31

Bravo w t-jetcie dla mnie bylby idealem, tylko ze pracuje wykorzystujac swoj samochod, codziennie robie 60km i w pracy na trasie 30km zatrzymuje sie kilka razy co 2km na ok. 20min takze raczej to nie sa dobre warunki do uzytkowania samochodu z turbo, w dodatku na gazie bo gaz jest warunkiem koniecznym.
rafau11
Początkujący

11 Lip 2016, 15:34

Dlaczego uważasz, że benzyna z gazem się nie nadaje na takie warunki?
Po pierwsze (i najważniejsze) - benzyna rozgrzewa się dużo szybciej od diesla, więc nie wpłynie to aż tak negatywnie na silnik - zmieniasz olej co 10 tys. km i śmigasz.
Po drugie latem auto przełączy się na gaz po niecałej minucie postoju, zimą gorzej, ale i tak lepiej niż męczyć diesla.
Ja nie rezygnowałbym z Bravo, bo to fajna opcja za te pieniądze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...
    Gran Turismo Polonia Light / relacja
    W dniach 13-16.09.2009 odbyła się wersja ,,Light" najlepszego motoryzacyjnego eventu w Polsce o nazwie ,,Gran Turismo Polonia" która odbyła się w czerwcu tego roku. Ten event miał być bardziej kameralny. Bez rozgłosu, ...

11 Lip 2016, 19:50

Napisalem, ze chyba benzyna z turbo + gaz nie nadaje sie na takie warunki, o dieslu nawet nie myslalem, a obecne stilo z prostym 1.2 z gazem spisuje sie bez problemowo.
Chcialbym bravo w t-jetcie, to chyba idealne auto dla mnie ale boje sie turbo. Jaki jest ew. koszt wymiany lub regeneracji turbiny w takim bravo?
rafau11
Początkujący

11 Lip 2016, 20:13

Między 700-900zł. Zależy od regionu, warsztatu. :wink: Oczywiście regeneracja. :yes:
A musi być konkretnie Fiat? To dobry samochód ale może lepiej poszukać równie dobrego ale mocniejszego silnika u konkurencji? Chociażby taki głupi Opel Astra H 1.8 125KM albo Corolla E12 1.6 110KM?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra