Hatchback do 18 tysięcy kilka typów

12 Sie 2010, 05:53

Witam!
Do miesiąca planuje kupić auto. Mam na ten cel 18 tysięcy złoty. Auto ma być typu hatchback 5 drzwiowe. Przebiegi robię rocznie od 10k do 15k rocznie, więc raczej benzyna, ale nie przekreślam też diesel. Chciałbym żeby auto było jak najmniej awaryjne i ekonomiczne, maksymalnie 8-9 letnie.
Oto moje typy z przykładowymi linkami:
-Fiat Stilo 1.9 JTD 2003r (dobre opinie zwłaszcza z tym silnikiem tylko boję się, że to Fiat)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
-Honda Civic VII 1.4 benz 2001r. (ciekawe auto tylko czy nie będzie cierpiał na dolegliwości wielu dziecięcego, poza tym nie ma dużo ich w takiej cenie)
-Mazda 323F III 1.6 16v 2003r (mało egzemplarzy i wszystkie sprowadzone)
-Nissan Almera N16 1.5 benz 2003r. (to auto to dla mnie to taka nie wiadoma)
-Pegueot 307 I 2.0 HDI 2002r (chwalone silniki, ale ponoć lubią się psuć pierdoły)
[link do oferty na Allegro wygasł]
-Toyota Corolla E12 1.4benz 2003r (jeden z faworytów, ale ciężko znaleźć w tych pieniądzach, boje się będzie zaniedbany)

Proszę o podpowiedzi które warto kupić i dlaczego, ewentualnie może być coś z poza tej listy. Z góry dziękuje za podpowiedzi.
g2marcin
Nowicjusz

Auto: Kia Sportage II
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

12 Sie 2010, 11:48

O Fiacie i Toyocie było całkiem niedawno, nawet o Toyocie napisałem jako jej były użytkownik.

https://www.forumsamochodowe.pl/stilo-19 ... t36618.htm
https://www.forumsamochodowe.pl/porady-d ... 550-15.htm

PS: nie ma co się bać że to Fiat albo jakaś inna marka, to nie ma takiego znaczenia gdyż każda firma ma zarówno udane modele, jak i gnioty. Stilo akurat jest udany szczególnie z 1.9 JTD.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

12 Sie 2010, 11:57

Każdy ma swoje ulubione marki jak i marki do których jest uprzedzony. Akurat z tych marek które wymienłeś warty uwagi jest Fiat aczkolwiek myslales kiedyś nad VW GOLF z praktycznie nie śmiertelnym silnikiem 1,9TDI? :)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

12 Sie 2010, 12:26

g2marcin napisał(a):(dobre opinie zwłaszcza z tym silnikiem tylko boję się, że to Fiat)

No to czego się boisz... ? :neutral:

Ja do twojej listy dodałbym jeszcze Focusa i Fabię :wink: . Spójrz, a może zainteresują Cię te samochody.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Sie 2010, 15:27

Szczerze to Golf opada z 3 powodów, za dużo tego jeździ, płaci się za znaczek i po prostu mi się nie podoba. Jeśli chodzi o Focusa to jakoś nie przemawia do mnie ten samochód, a Fabia jest za mała, siedziałem w niej i w Stilo to nawet nie ma co porównywać jeśli chodzi o przestrzeń w środku. Po przeczytaniu waszych i innych opinii Fiat wysuwa się na prowadzenie, ale proszę jeszcze o jakieś ciekawostki.
g2marcin
Nowicjusz

12 Sie 2010, 16:03

Jeżeli nie pasuje marka VW Golf to tańsze zamienniki to Skoda Fabia i Seat Ibiza.
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC
    Rodzina sportowych samochodów Lexusa wkrótce powiększy się o nowe auto z otwartym dachem, czyli długo wyczekiwany model LC w wersji Convertible. A co z mniejszym Lexusem RC? W 2014 roku japońska marka zaprezentowała ...

12 Sie 2010, 19:19

Z tego co wiem to Fabia i Ibiza to odpowiedniki Polo a nie Golfa, proszę poprawcie jeśli nie mam racji. Ogólnie to nie lubię aut których bardzo dużo jeździ na ulicach, a Golf i Fabia takie są.

[ Dodano: 22 Sierpień 2010, 10:08 ]
A jakieś opinie o Hondzie Civic VII generacji? Czy ona była produkowana w europie czy w Japonii ?
g2marcin
Nowicjusz