Hatchback do 20 tyś. Benzyna/LPG.

25 Sty 2015, 13:01

Witam serdecznie !

Poszukuję dla siebie drugiego samochodu, samochodem jakim aktualnie jeżdżę to VW Polo 1.0 LPG. Nie jest mi potrzebny duży samochód typu kombi, bo podróżuje zazwyczaj jeszcze z jedną, albo dwoma osobami oraz często się zdarza, że podróżuje sam.
W miesiącu będę podróżował nie więcej jak 1000-1500 km oraz nie ukrywam, że od czasu do czasu w ciągu roku będę chciał się wybrać na jakieś wakacje, za granica, albo zwiedzić trochę Polski.
Mieszkam w mieście i auto będzie stało pod blokiem. Większość czasu będę bywał w trasie.
Myślę, że na takie przebiegi odpowiedni będzie wyborem benzyniak i chciałbym założyć gaz, chociaż nie ukrywam, że kilka razy przejechałem się dieslem i nie ukrywam, bardzo fajnie mi się jeździło. Z drugiej strony można pewnie kupić jakiegoś fajnego diesla bez dwumasy i skomplikowanego turbo, tylko żeby nie był strasznym mułem, bo mnie to zawsze stresuje jak nie mam czym depnąć na autostradzie podczas wyprzedzania.

Upatrzyłem sobie już kilka modeli aut (5-drzwiowych) tylko nie wiem które dobrze będę pracowały z LPG:
Ford Focus mk2 (tylko nie wiem jaki silnik)
VW Golf 5
Mazda 3 (chociaż ona do mnie tak nie za bardzo przemawia)
Fiat Bravo (również nie wiem jaki silnik)
Opel Astra H

Może jakieś propozycje? Wolałbym coś z silnikiem od 1.6 w górę, ale najlepiej nie więcej jak 1.9 żeby nie było wyższych opłat. Zależy mi na w miarę niskich kosztach utrzymania i stosunkowo niskim spalaniu oraz aby auto nie muliło więc chciałbym również coś ponad 100 KM :)
breakin
Nowicjusz

Auto: VW Polo

25 Sty 2015, 13:47

Pomoże ktoś?
breakin
Nowicjusz

Auto: VW Polo

25 Sty 2015, 15:39

Ford Focus mk2 - auto ok ale silniki nie lubią się zbytnio z LPG
VW Golf 5 - brak dobrych silników prócz powolnego i paliwożernego 1,6. Lepiej odpuścić.
Mazda 3 - bardzo dobry budżet na to auto. Szukaj 2,0, uważaj na rdzę i zabezpiecz. Bedzie bezproblemowo wtedy.
Fiat Bravo - masz tak kasy na styk. W tej cenie to może Ci się trafić tylko 1,4/90KM. Dobry do LPG ale brakuje mu dynamiki.
Opel Astra H - bardzo dobry wybór obok Mazdy. Szukaj silnika 1,8, bo dobrze się dogaduje z LPG.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...
    Te samochody są najbardziej trwałe
    Trwałość samochodu ma znaczenie zarówno dla tych kierowców, którzy kupują samochód raz na wiele lat, jak i dla tych, którzy rozglądają się za dobrym autem używanym. Amerykański portal zajmujący ...