Hatchback do 20 tys.

25 Sie 2013, 18:15

Witam. Poszukuję dla siebie pierwszego samochodu, którym będę dojeżdżał codziennie na uczelnie. Nie jest mi potrzebny duży samochód, bo podróżuję przeważnie sam, czasami z dziewczyną, dlatego szukam właśnie jakiegoś hatchbacka. W miesiącu będę robił około 1000-1500 km, nie więcej. Dojeżdżam trochę autostradą, więc wolałbym coś z silnikiem od 1.6 w górę, ale najlepiej nie więcej jak 1.9 żeby nie było wyższych opłat. Zależy mi na w miarę niskich kosztach utrzymania i stosunkowo niskim spalaniu.
Myślę, że na takie przebiegi benzyna byłaby odpowiednia, chociaż jeździłem ostatnio wypożyczoną Corsą w dieslu i bardzo przyjemnie ją wspominam. Bardzo żwawe i mało palące auto (chociaż wolałbym chyba coś większego od Corsy). Dlatego też nie odrzucam diesla, chyba że potwierdzicie moje obawy o koszty ewentualnych napraw. Z drugiej strony można pewnie kupić jakiegoś fajnego diesla bez dwumasy i skomplikowanego turbo, tylko żeby nie był strasznym mułem, bo mnie to zawsze stresuje jak nie mam czym depnąć na autostradzie podczas wyprzedzania.
Na razie z samochodów jakie są dostępne w tych pieniądzach upatrzyłem sobie trzydrzwiową Astrę III, rocznik 2004-2005, 1.6, 105km. Do 20 tys. można już dostać zadbaną sztukę. Zastanawiałem się jeszcze nad Seatem Leonem albo Ibizą, ale jakoś Astra bardziej mi się podoba stylistycznie, szczególnie we wnętrzu. Myślicie, że byłby to dobry wybór? Może jednak warto pomyśleć o jakimś mało awaryjnym dieslu? Proszę was bardzo o pomoc i liczę na jakieś ciekawe propozycje.

Pozdrawiam :)
Mike89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

25 Sie 2013, 18:18

Corolla E12, wynalazki typu Astra czy Seat bym odpuścił jeśli chcesz używać auta zgodnie z przeznaczeniem.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sie 2013, 18:57

Nie słuchaj sie tego wyżej. Ja polecam Astre H i Focusa Mk2
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Sie 2013, 19:49

JDM wyjdź i się nie ośmieszaj.

Seat Toledo III to najrozsadniejszy wybor w tych $$ -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

25 Sie 2013, 21:55

Toyota może nie jest do końca głupim pomysłem. Nawet się nad nią jakiś czas temu zastanawiałem, ale jakaś taka drętwa mi się wydaje w środku, fotele takie kanapowe, jeździłem kiedyś poprzedniczką jako pasażer i było średnio wygodnie.
Toledo mi się nie podoba z wyglądu. Brzydki ma ten tył, za młody chyba jestem na taką stylistykę. :p
Coś pokroju Stilo sobie odpuścić? Jeśli chciałbym rozejrzeć się za jakimś dieslem, to celować w coś konkretnego? Czy zostać jednak przy benzynie?
Mike89
Nowicjusz

25 Sie 2013, 21:59

Przy twoich przebiegach benzyna i ewentualnie wpakuj gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...

11 Wrz 2013, 23:46

Podbijam, bo dalej szukam. :p
A co myślicie o jakimś zadbanym Audi A3? Wiadomo, że będzie te kilka lat starsze, ale jakość materiałów w środku jest chyba trochę lepsza od Seata czy Toyoty. Silnik pewnie 1.6 benzyna, kusi trochę 1.8T, ale średnie spalanie około 9l benzyny, w mieście weźmie pewnie z 10l a gazować się przy moich przebiegach nie opłaca...
Mazda 3 to chyba też ciekawy samochód w tych pieniądzach, ładna sylwetka, środek też mi się podoba, miejsca w sam raz, technicznie jak to japoniec i raczej bez większych bolączek (nie licząc rudej). Mógłby się ktoś proszę odnieść do tych dwóch modeli? Pozdrawiam :)
Mike89
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 06:51

Silnik 1.6 wcale mniej nie pali. Myślę że Toyota nie ma wcale gorszych materiałów.
Koniu
Forumowicz VIP

12 Wrz 2013, 15:36

Znalazłem w Niemczech (gdzie aktualnie przebywam) Mazde 3 1.6 Sport Exclusive, 2004 rok, 130 tys. km, pierwszy właściciel, łańcuch, z książką serwisową, na wypasie (ESP, komputer, elek. szyby, klimaautomatik itd) jednakże od handlarza. Byłem ją dzisiaj oglądać, jeszcze jej nawet nie zdążyli umyć, bo jest to świeże ogłoszenie, stoi jeszcze na blachach. Jazda próbna była, wszystko działa, pali od strzała. Generalnie wygląda nieźle, trochę brudna na zewnątrz, widać że była ostatnimi czasy mało jeżdżona, w środku czyściutko, nic nie śmierdzi, plastiki w dobrym stanie, pedały też nie zajechane. Trochę jest porysowana na chwytach i drzwiach, jakby jeździła nią jakaś kobieta i stukała od czasu do czasu torebką. :p Rudej nie widać, minimalnie na belce pod drzwiami (nie wiem jak to się fachowo nazywa) w książce ma wpisane że przy 93 tys. miała właśnie zabezpieczone podwozie, bo zaczęło coś tam rdzewieć.
Generalnie nie mam zaufania do handlarzy, ale to jest taki jeden z lepszych w moim mieście, nie pucują samochodów na handel, mają dużo jaguarów i tego rodzaju samochodów, cenę udało mi się zbić na 3.9 tys. euro. Generalnie wszystko wygląda dobrze, tylko gałka zmiany biegów jakaś wyjechana (co mnie trochę niepokoi, ale jakby go chcieli kręcić, to by pewnie wymienili), po kierownicy nie widać, żeby miała 300 tys. fotele też w bardzo dobrym stanie. :p
Acha jeszcze jedno, tarcze hamulcowe będą za jakiś czas do wymiany co widać. Także przebieg może być prawdziwy, nie widać żeby coś było na szybko wymieniane pod handel. Samochód oczywiście ma aktualny Tüv do 2015 roku.

Myślicie, że warto wziąć tą Mazdę? Muszę się szybko zdecydować, bo pewnie długo nie postoi. Proszę was o opinie, dzięki. :)
Mike89
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 23:09

Zero odpowiedzi więc zaryzykuję i niech się dzieje wola nieba.
Mike89
Nowicjusz