Hatchback do 40 tyś zł

26 Lis 2013, 14:12

Witam,

Zimą przymierzam się do kupna samochodu typu hatchback (ewentualnie małe kombi). Wybór jest ogromny więc liczę na pomoc użytkowników forum w podjęciu decyzji.

Na auto mogę przeznaczyć do około 40tyś zł. Chciałbym aby samochód był w miarę nowy (minimum 2010 rok), preferowanie benzynowy i był w miarę dynamiczny. Nie chodzi mi o super osiągi, tylko abym po przesiadce ze starego Renault Megane Coupe (który był dynamiczny) nie poczuł spadku dynamiki. Dodatkowo zależy mi na jak najbardziej pakownym bagażniku (wózek dziecka) i dlatego rozważam też małe kombi.
Oto lista samochodów jakie mnie interesują. Będę wdzięczny za wszelkie komentarze, które z aut wybrać, a które z góry skreślić:
- Renault Megan 3 hatchback lub kombi
- Mazda 3
- Opel Astra
- Hyundai i30
- Citroen C4
- Nissan Note
- Kiad Ceed
- Honda Civic
- Seat Altea
- Audi A3 (tu raczej w tej cenie nie znajdę nic dobrego)
- Mitsubishi Lncer
- Peugeot 308

Dzięki!
Pozdrawiam!
gordonek
Nowicjusz

26 Lis 2013, 16:12

Z tych przedstawionych przez ciebie najlepszym wyborem byłby Seat Altea: jest ładny, pakowny i dynamiczny, ale musisz zjechać w dół z rocznikiem. Pamiętaj, że jeśli samochód nie jest na gwarancji, to rocznik nie ma kluczowego znaczenia. Ważniejszy jest przebieg, a NAJważniejszym kryterium wyboru jest prawdziwy stan auta- przecież możesz kupić Alfę Romeo 156 z 2002 r. z przebiegiem 25 000 km, lub za tą samą cenę Passata z 2008, składanego z trzech.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

27 Lis 2013, 11:48

Dzięki za odpowiedź. Trochę ciężko z dostępnością tej Altei w benzynie... Są praktycznie tylko małe silniki a jak większe to jest już to Seat Altea XL.

Co z awaryjnością powyższych samochodów? Które powinny być najmniej problematyczne w eksploatacji?
gordonek
Nowicjusz

27 Lis 2013, 12:57

Tutaj stereotypy nie kłamią- najmniej awaryjne będą japończyki z Hondą Civic na czele. Z kolei Mitsubishi Lancer jest dość dynamiczny i oryginalny, ale w porównaniu do reszty ma drogi serwis. Szukasz benzyny, więc rozumiem, że nie zamierzasz robić dużych przebiegów. Natomiast Mazda 3 ma nie najlepiej zabezpieczone blachy (choć nie ma szans, byś w tak młodym aucie znalazł choćby gram rdzy).
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

29 Lis 2013, 10:55

Mijałem ostatnio salon Mazdy i „trójka” naprawdę fajnie się prezentuje. To raczej niezawodne auta, a co ważniejsze za 40 tyś. spokojnie możesz znaleźć 2010, a nawet 2011 rocznik. Moim zdaniem Mazda 3 jest też ładniejsza od większości aut, o których wspomniałeś, a benzynowy silnik 2.0 nie jest paliwożerny i zapewnia dobre osiągi.
fastDanny
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 22 05 1988
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota Prius - aerodynamika i niskie zużycia paliwa
    Toyota Prius czwartej generacji już na pierwszy rzut oka zwraca uwagę swą aerodynamiczną sylwetką. I nie jest to tylko subiektywne wrażenie, ponieważ dzięki starannemu zoptymalizowaniu kształtów nadwozia projektantom ...