REKLAMA
Cześć,
w najbliższym czasie zamierzam kupić używany samochód. Moje wymogi:
Typ nadwozia hatchback - segment C (nie jakiś sztywny wymóg, ale w tym momencie nie mam potrzeby mieć nic większego).
Budżet ok 60 tys zł + 5 tys na pakiet startowy.
Samochód kupuję na 5-6 lat i zamierzam przejechać nim jakieś 130000 km, więc chciałbym aby cechowała go niska awaryjność oraz przyzwoite koszty ewentualnych napraw.
Auto będę wykorzystywał głównie na codzienne dojazdy do pracy (aktualnie 30km w jedną stronę - 2/3 trasa 1/3 miasto, jednak za rok lub dwa planuję przeprowadzkę bliżej), trzy-cztery razy w roku trasy rzędu 300km w jedną stronę, raz w roku jakiś bardzo daleki wypad np. 1500km w jedną stronę. Celuję w benzynę gównie ze względu na planowaną przeprowadzkę.
Dynamika i elastyczność jest dla mnie bardzo ważna. Nie szukam jakiegoś sportowca, ale mam 25 lat i 10 sekund do setki to już trochę za dużo Myślę, że autko uturbione >140km będzie już ok.
Brak problemów z korozją.
Preferuję samochody z automatem, najlepiej klasycznym. Jak nie będzie nic godnego polecenia to skrzynia manualna również może być.
Fajnie jakby miał android auto/apple carplay, nawigację, keyless, kamerę cofania itp. Te wymagania są tylko przykładowe, gdyż chodzi mi ogólnie aby auto było "z tej epoki", a nie 15 letnie.
Moje typy:
1. Seat Leon 3 1.4 TSI 150km - podobno silnik poprawiony, brak charakterystycznych problemów silników TSI.
2. Renault Megane IV 1.3 Tce 140km
3. Opel Astra K 1.4t 150 km
4. VW Golf 7 1.4 TSI 150 km
5. Seat Leon 3 Cupra - marzenie z dawnych lat. W moim budżecie będzie ciężko kupić coś zadbanego. Boję się również spalania i ogólnie kosztów eksploatacji.
Wielkie dzięki za pomoc