Hatchback do ok 60tys zł.

31 Maj 2020, 12:24

Cześć,
w najbliższym czasie zamierzam kupić używany samochód. Moje wymogi:
Typ nadwozia hatchback - segment C (nie jakiś sztywny wymóg, ale w tym momencie nie mam potrzeby mieć nic większego).
Budżet ok 60 tys zł + 5 tys na pakiet startowy.
Samochód kupuję na 5-6 lat i zamierzam przejechać nim jakieś 130000 km, więc chciałbym aby cechowała go niska awaryjność oraz przyzwoite koszty ewentualnych napraw.
Auto będę wykorzystywał głównie na codzienne dojazdy do pracy (aktualnie 30km w jedną stronę - 2/3 trasa 1/3 miasto, jednak za rok lub dwa planuję przeprowadzkę bliżej), trzy-cztery razy w roku trasy rzędu 300km w jedną stronę, raz w roku jakiś bardzo daleki wypad np. 1500km w jedną stronę. Celuję w benzynę gównie ze względu na planowaną przeprowadzkę.
Dynamika i elastyczność jest dla mnie bardzo ważna. Nie szukam jakiegoś sportowca, ale mam 25 lat i 10 sekund do setki to już trochę za dużo :D Myślę, że autko uturbione >140km będzie już ok.
Brak problemów z korozją.
Preferuję samochody z automatem, najlepiej klasycznym. Jak nie będzie nic godnego polecenia to skrzynia manualna również może być.
Fajnie jakby miał android auto/apple carplay, nawigację, keyless, kamerę cofania itp. Te wymagania są tylko przykładowe, gdyż chodzi mi ogólnie aby auto było "z tej epoki", a nie 15 letnie.

Moje typy:
1. Seat Leon 3 1.4 TSI 150km - podobno silnik poprawiony, brak charakterystycznych problemów silników TSI.
2. Renault Megane IV 1.3 Tce 140km
3. Opel Astra K 1.4t 150 km
4. VW Golf 7 1.4 TSI 150 km
5. Seat Leon 3 Cupra - marzenie z dawnych lat. W moim budżecie będzie ciężko kupić coś zadbanego. Boję się również spalania i ogólnie kosztów eksploatacji.

Wielkie dzięki za pomoc :ok:
ElProfesor
Nowicjusz

03 Cze 2020, 14:22

Co byś powiedział na taką Honde Civic X :) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] lub [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] powinna ci się spodobać spełnia wszystkie twoje założenia.

Moim zdaniem to takie fajne auto z pazurem, te które wymieniłeś są bardzo oklepane.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Cze 2020, 14:50

ElProfesor napisał(a):5. Seat Leon 3 Cupra - marzenie z dawnych lat. W moim budżecie będzie ciężko kupić coś zadbanego. Boję się również spalania i ogólnie kosztów eksploatacji.

Zawsze jest opcja szukania np Octavii RS, chyba łatwiej coś znaleźć w tej kasie 4-5 letnie
Poza tym mając teraz 10 sek do setki, lepiej pojeździć czymś nieco mocniejszym ale bez przesady, taki Golf 150 konny czy Leon źle nie jadą, szczególnie na automacie.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Cze 2020, 14:50

Zastanów się czy zamiast w auto i pakiety startowe nie lepiej trochę dołożyć i zainwestować w coś nowego - masz teraz wyprzedaże starej wersji leona, golfa, ew kia ceed/ i30, focus.
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Silnik: 1.6
Typ: SUV
Rok produkcji: 2016

03 Cze 2020, 14:54

Honda Civic X jest bardzo fajna, jednak to zdecydowanie nie ten budżet. Za zadbaną Hondę z silnikiem 1.5T w wersji hatchback z polskiego salonu trzeba wyłożyć ok 75 - 80tys zł.

Jeśli chodzi o dokładanie pieniędzy i kupno nowego samochodu to raczej nie wchodzi w grę. Chcę się zamknąć w budżecie 65 tyś ze wszystkim (samochód, koszty administracyjne, pakiet startowy), a w tych pieniądzach nic nowego i ciekawego dla mnie nie ma.

Bardzo podoba mi się również Alfa Romeo Giulietta z silnikiem 1.4 TB MultiAir 170KM, skrzynia automatyczna TCT, wersja po faceliftingu w 2016 roku. Martwi mnie w tym samochodzie tylko trwałość sterownika MA oraz trwałość TCT. No i to samochód konstrukcyjnie stary (2010), więc mam delikatne wątpliwości czy aby będą to dobrze wydane pieniądze.
ElProfesor
Nowicjusz

03 Cze 2020, 15:03

Octavia RS nie podoba mi się i nie biorę jej pod uwagę.

Ogólnie jeśli chodzi o grupę VAG to interesuje mnie tylko skrzynia manualna. Pomimo, że chciałbym automat to mam wątpliwości, czy skrzynia DSG wytrzyma bez większych problemów wymagany przeze mnie okres eksploatacji (6 lat i około 130 000 przebiegu).
ElProfesor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...

04 Cze 2020, 10:44

Myślałem też nad Renault Megane IV 1.6 GT 205KM z automatyczną skrzynią biegów.
Przykładowe ogłoszenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie mogę znaleźć opinii o silniku i o skrzyni w tym samochodzie. Jeśli ktoś zna ten samochód lub podzespoły to bardzo proszę o opinie.
ElProfesor
Nowicjusz

04 Cze 2020, 11:47

Piszesz, że budżet masz na 65k ze wszystkim, a podsyłasz auto za blisko 70k po gwarancji, które ma już najechane 90k, co oznacza, że za chwilę wiele części eksploatacyjnych będzie wymagało wymiany.
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Silnik: 1.6
Typ: SUV
Rok produkcji: 2016

04 Cze 2020, 12:47

Za 60k kupisz Leona III 1.8 TSI (to też niby poprawiony silnik).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Cze 2020, 12:24

Kilka dni temu jeździłem Volvo V40 D3 150KM z manualną skrzynią biegów. Samochód bardzo mi się spodobał wizualnie oraz jego osiągi były również dla mnie wystarczające.
Zapoznałem się z różnymi artykułami oraz opiniami użytkowników i zdaję sobie sprawę, że w eksploatacji będzie to raczej inna półka cenowa niż Astra czy Golf.

Warto zainteresować się takim Volvem V40 produkowanym między 2014-2016 z silnikiem T3 152KM lub T4 190KM i automatyczną skrzynią biegów?
Automatyczna skrzynia biegów Volvo będzie dobrym wyborem (czyt. w miarę bezawaryjna)?
Czy kwota jaką dysponuję (60 tys zł) pozwoli na zakup zadbanego egzemplarza z polskiego salonu i z przyzwoitym wyposażeniem?
ElProfesor
Nowicjusz