Hatchback ok 20tyś - odwieczny dylemat, diesel vs benzyna?

19 Lis 2017, 12:58

Chcę zmienić obecne auto któremu w trasie trochę brakuje mocy (Grande Punto 77M) na coś mocniejszego. Jednocześnie chciałbym, żeby koszty paliwa i ogólnie utrzymania były stosunkowo niskie i niezbyt większe niż obecnie. GP pali mi średnio jakieś 6.6 - 6.7l

Interesuję się takimi modelami jak: Fiat Bravo, Fiat Sedici, Fiat Croma, Ford Focus, Opel Astra, Renault Megane.

Spalanie benzyny w tych modelach to ok 8-8.5, co wydaje mi się dość sporo. Diesle palą koło 6l co przy moim przebiegu, około 10 000 km rocznie dałoby około 1200zł. 10k to z jednej strony nie dużo, ale dystanse które pokonuję to 8 razy w miesiącu przejazd Kraków - dom rodzinny, ok 70-75km , do tego trochę dystansów 15-20km, czyli chyba nie najgorzej jak pod diesla. Niestety potencjalne koszty napraw w dieslu przerażają, z drugiej strony w aucie na benzynę też będzie się coś psuło. Mam ogromny dylemat i nie wiem na co się zdecydować.

Ile kosztowała was eksploatacja kilkuletnich dieslów w ciągu ostatniego roku?
mrtobi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 07 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Grande Punto
Paliwo: Benzyna

19 Lis 2017, 13:07

mrtobi napisał(a):Spalanie benzyny w tych modelach to ok 8-8.5, co wydaje mi się dość sporo.

To normalne, średnie spalanie spod dystrybutora. Weź pod uwagę, że Twoje Punto pali mało według Ciebie, ale po mieście itp też by łyknęło 8 litrów. Generalnie dolicz sobie 1-1.5 litra do tego co pali Tobie i będzie w porządku (mam na myśli benzyny 1.6/1.8 ).

Diesel przy takim przebiegu to głupota. Ja robię 10k rocznie i nawet o LPG nie myślę (przy okazji u mnie spalanie w okresie letnim wynosi 6,5-7 litrów, ale po mieście jeżdżę mało, głównie drogi krajowe więc cały czas 70-100 km/h a wtedy to i 5 litrów spali, po mieście w korkach spalanie wzrasta do 10 litrów, także widzisz jakie rozbieżności są u jednego kierowcy i auta).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Lis 2017, 13:10

mrtobi napisał(a):Chcę zmienić obecne auto któremu w trasie trochę brakuje mocy (Grande Punto 77M) na coś mocniejszego.

Może tylko coś zaznaczę mocą tego silnika w opcji 77km i 95km nie masz co się sugerować bo on po prostu nie jedzie. Wielokrotnie rozmawiałem o tym silniku w ASO fiata i są różne teorie takiego stanu które skłaniają się do bardzo mocno przestarzałej technologii. Zresztą mamy w rodzinie 500l 1,4 który został przekazany dalej i jest używany przez emeryta którego żona ma yarisa 1,3 niby lżejszego ale też słabszego to mówi że yaris przy tym fiacie jest jak F16 zresztą co potwierdzę.
Nigdy wcześniej nie jechałem czymś tak wolnym produkowanym w dzisiejszych czasach z tabelkowym 95km.
Więc możliwe że zadowoliłby Ci nie koniecznie mocniejszy samochód tylko z innym silnikiem :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Lis 2017, 13:14

Być może, jeździłem wcześniej VW Borą 1.9tdi o mocy 90KM i pomimo tego, że to większe auto (niż GP), był żwawszy.
mrtobi
Nowicjusz

19 Lis 2017, 13:18

No możesz za dieslem się rozglądać jak robisz dłuższe odcinki ale ja od siebie bym polecił coś z Vaga 1.9 TDI np Seata albo 1.9 jtd Alfa/Fiat. Lub kupić auto które dobrze znosi gaz i jeździsz tanio. Na trasę to trzeba trzymać się silnika blisko 2L. I raczej to jest lepszy pomysł niż diesel po robisz za mało km rocznie żeby pokryć ew. Naprawy diesla oszczędnościami z paliwa. Nikt oczywiście nie twierdzi że coś się posypie bo możesz jeździć kilka lat bez awarii ale trzeba być przygotowanym na najgorsze.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lis 2017, 19:28

Do gazu jestem trochę uprzedzony (może niepotrzebnie) i ciężko byłoby mi się zdecydować na założenie instalacji. Mieliśmy kiedyś w domu samochody na gaz i prędzej czy później były jakieś problemy. Jak coś zaczynało szwankować np z obrotami, to jeździło się od mechanika do "gaziarzy" i z powrotem, każdy ręce umywał i odsyłał do kogo innego. Teraz instalacje pewnie lepsze niż 10 lat temu ale mimo wszystko miałbym obawy.
mrtobi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

20 Lis 2017, 19:37

mrtobi napisał(a): Jak coś zaczynało szwankować np z obrotami, to jeździło się od mechanika do "gaziarzy" i z powrotem, każdy ręce umywał i odsyłał do kogo innego.

Przeglądy instalacji powinno robić się regularnie a nie kombinować kiedy coś się dzieje.
W przypadku starych instalacji źle ustawiona dawka prowadziła do zużycia elementów silnika, kiedy auto nierówno pracowało było już za późno :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km