REKLAMA
Witam.
Tak jak w temacie. Poszukuję hatchbacka lub sedana głównie do jazdy po mieście, czasem jakieś trasy max 50km dziennie. Stąd rozmyślałem nad silnikiem nie większym niż 2.0l. Oczywiście w grę wchodzi wyłącznie benzynka, diesel odpada. Co do LPG - za małe przebiegi miesięczne (500-700km) oraz roczne (6000-8000km), żeby myśleć nad instalacją LPG. Oczywiście zdarza się na jakiś czas, że wypadnie jakaś trasa 200km w obie strony, ale to z 1 na miesiąc i nie zawsze. Czyli miasto/trasa - 85%/15%.
Na czym konkretnie mi zależy? Bezawaryjność, w miarę rozsądne koszty utrzymania. Zazwyczaj jeżdżę sam / we dwójkę, choć zdarzają się sytuacje że jadą 4 osoby i do tego bagaż (zwykle zakupy).
Co do osiągów i spalania - jeśli silnik ma być trochę większy, mocniejszy i ma spalać litr, czy dwa więcej, to jestem za. Jeśli zmieszczę się w 10l/100km to będę zadowolony.
Mogą być i 3 drzwi, jak i 5 drzwiowy - bez różnicy.
Aha i skrzynię preferuję automat, chyba że w którymś modelu lepiej jest brać manuala, to może być i manual - choć odzwyczaiłem się od majtania wajchą
Obecnie jeżdżę Lexusem SC430, który nijak ma się do wymagań powyżej - dwie osoby siedzą komfortowo, ale w 4 już każdemu jest ciasno. Bagażnik daje radę, nie narzekam. Silnik to duże V8, więc średnie spalanie w mieście oscyluje około 20L/100km. Mocy jest sporo, ale tak naprawdę nie ma gdzie jej wykorzystać. Ten samochód kupiłem raczej sercem niż rozumem - fajnie jest mieć taki , ale czas wrócić do rzeczywistości i kupić coś normalnego .
Mieszkam w UK, tutaj w tych granicach cenowych wybór aut jest różny od tego co mamy w Polsce. Chciałbym się zmieścić w granicy £3000. Samochód kosztujący w Polsce te 20000 znajdziesz tutaj za £2000-£2500, stąd takie widełki cenowe. Z samochodów które by mnie interesowały wybrałem:
Opel Astra H 1.8 (może jakieś 2.0T?)
Mazda 3 I/II Gen z 2.0
Toyota Corolla E12 1.6
Toyota Auris 1.6
Honda Civic VIII 1.8
Honda Civic VII 2.0
Honda Accord 2.0/2.4
Audi A4 1.8T (Quattro)
Saab 9-3 2.0T
I proszę o opinię czemu tak/czemu nie. Jeśli o czymś zapomniałem, to napiszcie - dodam potrzebną informację.