Hatchback/sedan do miasta do 20000 zł - około £3000 max.

18 Maj 2017, 20:46

Witam.

Tak jak w temacie. Poszukuję hatchbacka lub sedana głównie do jazdy po mieście, czasem jakieś trasy max 50km dziennie. Stąd rozmyślałem nad silnikiem nie większym niż 2.0l. Oczywiście w grę wchodzi wyłącznie benzynka, diesel odpada. Co do LPG - za małe przebiegi miesięczne (500-700km) oraz roczne (6000-8000km), żeby myśleć nad instalacją LPG. Oczywiście zdarza się na jakiś czas, że wypadnie jakaś trasa 200km w obie strony, ale to z 1 na miesiąc i nie zawsze. Czyli miasto/trasa - 85%/15%.

Na czym konkretnie mi zależy? Bezawaryjność, w miarę rozsądne koszty utrzymania. Zazwyczaj jeżdżę sam / we dwójkę, choć zdarzają się sytuacje że jadą 4 osoby i do tego bagaż (zwykle zakupy).

Co do osiągów i spalania - jeśli silnik ma być trochę większy, mocniejszy i ma spalać litr, czy dwa więcej, to jestem za. Jeśli zmieszczę się w 10l/100km to będę zadowolony.

Mogą być i 3 drzwi, jak i 5 drzwiowy - bez różnicy.

Aha i skrzynię preferuję automat, chyba że w którymś modelu lepiej jest brać manuala, to może być i manual - choć odzwyczaiłem się od majtania wajchą :D

Obecnie jeżdżę Lexusem SC430, który nijak ma się do wymagań powyżej - dwie osoby siedzą komfortowo, ale w 4 już każdemu jest ciasno. Bagażnik daje radę, nie narzekam. Silnik to duże V8, więc średnie spalanie w mieście oscyluje około 20L/100km. Mocy jest sporo, ale tak naprawdę nie ma gdzie jej wykorzystać. Ten samochód kupiłem raczej sercem niż rozumem - fajnie jest mieć taki , ale czas wrócić do rzeczywistości i kupić coś normalnego :ok: .

Mieszkam w UK, tutaj w tych granicach cenowych wybór aut jest różny od tego co mamy w Polsce. Chciałbym się zmieścić w granicy £3000. Samochód kosztujący w Polsce te 20000 znajdziesz tutaj za £2000-£2500, stąd takie widełki cenowe. Z samochodów które by mnie interesowały wybrałem:

Opel Astra H 1.8 (może jakieś 2.0T?)
Mazda 3 I/II Gen z 2.0
Toyota Corolla E12 1.6
Toyota Auris 1.6
Honda Civic VIII 1.8
Honda Civic VII 2.0
Honda Accord 2.0/2.4
Audi A4 1.8T (Quattro)
Saab 9-3 2.0T

I proszę o opinię czemu tak/czemu nie. Jeśli o czymś zapomniałem, to napiszcie - dodam potrzebną informację.
BuShMaN
Nowicjusz

Auto: Lexus SC430

19 Maj 2017, 21:54

Opel Astra H 1.8 (może jakieś 2.0T?)

Ok. W astrze 2.0T jest dziełem opla. Lepszą opcją byłoby 2.0T od saab'a montowane w signum/vectrze. Swoją drogą weź pod uwagę 9-3

Mazda 3 I/II Gen z 2.0

Ok, w cebulandii nie kupisz za 20 :ok:
Toyota Corolla E12 1.6

ok
Toyota Auris 1.6

Corolla>Auris

Honda Civic VIII 1.8

Spoko wybór (w PL nieosiągalne w tej kasie)
Honda Civic VII 2.0

Ok
Honda Accord 2.0/2.4

Ok

Audi A4 1.8T (Quattro)

Ok ale pewnie przepłacisz

Saab 9-3 2.0T

Ok. 1.8T, 2.0t i 2.0T to ten sam silnik. Dwa słabsze różnią się tylko programem, 2.0T ma większe turbo od mitsu zamiast garretta

Ode mnie volvo s40/s60, laguna mk2 2,0T,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Maj 2017, 00:15

# Vauxhalla Vectrę też brałem pod uwagę, ale w podobnej do niej cenie (wersji 2.0 turbo) jest Saab 9-3. Stąd Saab na mojej liście, a nie Vectra czy Signum. Zresztą w Saabach jest znacznie większy wybór - na chwilę obecną kilka Signumów <£1000 oraz dwie Vectry (z czego jedna nieudolnie stylizowana na VXR (czyli OPC). Design zewnętrzny też na korzyść Saaba w porównaniu do VC czy Signum.

# Mazdę 6 I ma mój tata w Polsce i jest zadowolony z użytkowania, więc myślę,
że i ja z Mazdy 3 byłbym zadowolony. Jedyna rzecz to korozja. Jak ma się sprawa w II gen.? Bo chyba 3 ma ten sam problem, co i I gen. 6-ki.

# Skoro E12 jest lepsza niż Auris, to zostaje E12. Trochę boleję nad tym, że jest poprostu nudna.

# Civic VIII to chyba auto, ku któremu skłaniam się najbardziej. Design zewnętrzny i wewnętrzny jest według mnie najlepszy z prezentowanych aut. Patrzyłem też na sedana, ale jedynym silnikiem jest 1.3 + silnik elektryczny (czyli Hybryda IMA) - pytanie czy warto? Civic VII odpada, skoro mam możliwość kupna nowszego modelu.

# Accord również mi się podoba. Pytanie czy warto brać 2.0, czy dołożyć do 2.4?

# Skoro za Audi mam przepłacić, a napewno rocznikowo będzie starsze niż ww. samochody, to wypada z listy. Na plus dla mnie jakość wnętrza.

# W Saabie jedyne co mi się nie podoba, to wnętrze (materiały) i design wersji po FL

Laguny nie brałem pod uwagę - jak z elektryką (jak to we francuzach)? Na dzień dzisiejszy widzę tylko jedną - poniżej £1000 i to Birmingham (duże skupisko kolorowych), więc wybór jest żaden.

Volvo to ciekawe auta. Jak z ich użytkowaniem i awaryjnością?

Aha i co ze skrzyniami biegów? Czy w któryś modelach lepiej brać automat, czy manual? Jak pisałem wcześniej, najlepiej dla mnie byłoby brać automat, do ręcznej ciężko mi będzie wrócić.

Myślałem też, żeby może dołożyć troszkę i kupić IS300 lub IS250 (taki miałem plan na początku), ale pytanie czy warto, czy lepiej wybrać coś z pozycji powyżej?

Pozdrawiam :happy:
BuShMaN
Nowicjusz

20 Maj 2017, 10:57

BuShMaN napisał(a):Patrzyłem też na sedana, ale jedynym silnikiem jest 1.3 + silnik elektryczny
nie jest to jedyny silnik w tym modelu, 1.8 też można znaleźć
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Maj 2017, 14:02

http://goo.gl/fYsx3d
http://goo.gl/71jhcH

Może jestem ślepy, ale nie widzę. W hatchbacku są i owszem, natomiast w sedanie brak.
BuShMaN
Nowicjusz

20 Maj 2017, 14:49

Myślałem, że dalej mówimy o VIII :unsure:
Przewinęło się w ogłoszeniach jakieś 1.5 i 1.4, ale ogl rzecz biorąc dziwny tamtejszy rynek.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczne taksówki elektryczne Nissan LEAF w Zurychu
    Po Amsterdamie, Nowym Jorku, Tokio, Meksyku i Sao Paulo także Zurych będzie dysponował flotą stuprocentowo elektrycznych taksówek Nissan LEAF oferujących przewozy w największym mieście Szwajcarii. Elektryczne taksówki ...

20 Maj 2017, 15:01

Tak, nadal mam na myśli Hondę Civic VIII w sedanie. Jak widać na rynek UK były dostepne wyłącznie wersje hybrydowe :( . Pytanie czy warto brać taką hybrydę, czy też nie?
BuShMaN
Nowicjusz

20 Maj 2017, 15:14

W sumie japońskie hybrydy są bardzo udane. Jeśli tylko auto nie stało długo (2 - 3 tygodnie i dłużej) to nie powinno się z nią nic dziać.
Musisz poczytać o IMA, bo bardziej znam Toyotowe hybrydy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika