Jak nie potrzebujesz mocnego silnika to o wiele taniej kupisz Golfa z 1.4, jeździłem takim, zasadniczo dopóki nie przychodzi jechać dynamiczniej to jest ok, po prostu się przemieszcza. Plusem 1.4 jest to, że zwykle był kupowany przez osoby spokojne, więc mniejsze ryzyko, że jest zajeżdżony.
Astra jest zwykle polecana z 1.8 ale wersja 125 KM, unikaj 140 KM. Do tego świetna pod gaz, jak masz przebieg roczny powyżej 15 tys. km to nawet bym się nie zastanawiał tylko gazował, zwróci się po roku przy obecnych cenach i tym, że nowe instalacje LPG załączają się po kilku minutach.
Jest jeszcze Ford Focus Mk2 w tej cenie.
Zrób inaczej. Poszukaj na olxach i allegro aut w swoim przedziale cenowym, ustal tylko cenę, poj. silnika, hatchback/sedan/kombi i "zarejestrowane w Polsce" (mówię tutaj o Allegro) i poszukaj ofert od prywatnych właścicieli, gdzie na aukcji napisane jest coś więcej niż "dobry stan polecam". W temacie "auta do 20 tys. byle nie francuskie" kolega CrazyHorse podesłał kilka linków z czego każdy był dobrze rokujący, może u ciebie też coś takiego się znajdzie.
Do tego polecam lekturę, bo w przypływie ekscytacji przy kupowaniu auta łatwo zapomnieć o 3/4 rzeczy, które można samemu sprawdzić. Ostatnio oglądałem pewne auto, handlarz mimo, że pięknie je złożył po stłuczce (nic poważnego, ale jednak), tzn. na OEM częściach, nieźle pomalowane, szybko mu się język rozwiązał jak zacząłem oglądać "szczegóły", więc pomimo, że auto ogólnie było zadbane, to jednak sam fakt wykrycia pokolizyjnej przeszłości bardzo ułatwia negocjację ceny.
http://tylik.motogrono.pl/dobre-auto-nie-jest-zle-cz-i/