Help !!! VW BORA automat czy manual

30 Maj 2013, 20:40

Witam.
Potrzebuje pomocy, chcę kupić samochód marki vw, zdecydowałem się na Borę w kombi, pod uwagę biorę tylko diesel 1.9 tdi, zastanawiam się jedynie nad rodzajem skrzyni: automat czy manual ???
W manualu przeraża mnie sprzęgło dwumasowe, ale z automatem nie miałem nigdy do czynienia, liczę na Wasze opinie. Pozdrawiam
mateo91
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2110
Auto: poszukiwany

01 Cze 2013, 07:34

Cena regeneracji koła dwumasowego to koszt około 600 zł. Nowe kosztuje około 1300 - 1500 z wymianą. NAprawa automatu - może troszkę taniej. Co się częściej psuje? Raczej stawiałbym na koło dwumasowe. Automaty to raczej dość żywotne skrzynie. Jakbym ja miał wybierać, to brałbym w automacie. Ale trzeba wziąść pod uwagę, że z automatem będzie ciutek wększe spalanie. Ale za to lepsze przyspieszenie i komfort jazdy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Cze 2013, 09:49

Kusi mnie automat, ale z drugiej strony auto bedzie poki co uzytkowane po zagranicznych autostradach wiec sam nie wiem, na co zwrocic uwage przy zakupie automatu ?
mateo91
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2110
Auto: poszukiwany
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się parkować tyłem - to proste!
    Wąskie miejsca postojowe na parkingach podziemnych, na przykład pod biurowcami czy galeriami handlowymi, to dla wielu kierowców prawdziwe wyzwanie. W takich przestrzeniach najlepiej parkować tyłem – ten manewr ...