Hiszpan - Nissan patrol K260

25 Sty 2009, 22:16

Witam wszystkich forumowiczów, i zarazem kieruję do was takie pytanie, właściwie kilka pytań:
Interesują mnie mniejsze, czy też większe różnice w Nissanie patrolu K260 potocznie zwanym Hiszpanem( mi ta nazwa się z czymś innym kojarzy niż z samochodem terenowym ale to nie tam forum :mrgreen: ), na tle wszystkomającego gr Y60 lub Y61 ( nie wiem dokładnie do którego z nich go porównać ponieważ nie wiem, w których latach Hiszpan był/jest produkowany, i to też jest moje drugie pytanko)
Kolejne natomiast dotyczy rzekomej wyższości tajemniczego Hiszpana nad gr-ami, dużo osób tak twierdzi, lecz nie wiem czemu? Może silniki w nich są inne i nie wybuchają? Mój mechanior coś mi tam wspominał, że jak terenówka to tylko Hiszpan, lecz wtedy byłem totalnie zielony i nie wiedziałem co to jest więc nie pytałem 8)

No i teraz takie pytanko dla obu tych generacji, a właściwie dla trzech.Jak to jest np. po uszkodzeniu silnika w patrolu, wiem że można reanimować głowice na nissanową, albo jakieś tam zamienniki, a jak sprawa ma się z kolei ze swapem silnika. Dajmy na to, że w gr y61 pada 2.8 ( czyli jeszcze ten wadliwy ) to czy mogę sobie zaadaptować np, już ten nowszy nie awaryjny diesel czy jest to zwyczajnie nie możliwe.

Z góry dzięki za wszystko. pozdrawiam
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

25 Sty 2009, 22:23

No i swoją drogą też ciekawi mnie skąd takiego Hiszpana można mieć, ( pewnie zaraz co mądrzejsi napiszą, że z Hiszpanii, lecz tu ich wyprzedzam) bo można spotkać je w Polsce także tylko jest ich jak na lekarstwo, no i żadne ze znanych wyszukiwarek nie ma nawet w swojej opcji szukania K260.
Coś mi się wydaje, że tylko jednak z Hiszpanii :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Sty 2009, 08:00

kup sobie w końcu ten samochód bo męczysz :mrgreen:
nissan hiszpan to pierwsza generacja patrola (z prostokątnymi światłami), na resorach i silnikiem 2.8. ten silnik był później wkładany do GR-ów. tak, to ten wybuchowy :wink: zresztą następny silnik 3.0 też jest wybuchowy. ale to kwestia odpowiedniego chłodzenia i zwrócenia uwagi na wskaźnik temperatury, wtedy jest OK.
jeśli myślisz o I generacji patrola to tylko z silnikiem 3.3 - niezajebliwy :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

26 Sty 2009, 12:28

W tych czasach, żeby auto sprzedać to nie wiem co trzeba zrobić :mrgreen:
Teraz byle gówniarz ma brykę i nikt nie chce kupować. A w komisach oferują takie ceny, że ich posrał* normalnie... Wiec jedynie skrupulatne odkładanie gotówki zdaje egzamin :D już mam pół patrola w kasie, i jeszcze trochę gotówki w postaci peugeota 206:D

A tego Hiszpana to tylko z Hiszpanii? bo jakoś mało ich na naszym rynku, a wydają się fajnym towarem, takim mniej luksusowym gr-em .
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Sty 2009, 14:11

możesz go kupić w Polsce, niemniej pochodzi z Hiszpanii :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2009, 16:14

Tylko jest taki problem, iż najmłodszy egzemplarz na jaki udało mi się natrafić był z 93 roku :? a dowiedziałem się, że były produkowane do czerwca 2001, no i tak jak już pisaliśmy albo nie to są one tańsze od gr-ów, lecz z gorszym wyposażeniem co się z kolei przekłada na roczniki i cenę. I tak oto za cenę gr np z 98 roku sadzę ze dostałbym młodszego Hiszpana, tylko u nas same starocie niestety...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Opel Astra Sedan z Gliwic
    20 sierpnia 2012 o 6:00 rano, z taśmy produkcyjnej zakładu Opla w Gliwicach zjechała pierwsza Astra Sedan, dając tym samym początek seryjnej produkcji piątego z modeli wytwarzanych obecnie w zakładzie. Elegancki sedan, w ...
    Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...

26 Sty 2009, 18:27

k260 podobnie jak k160 są na resorach. GR-y stoją na sprężynach.
wolę sprężynę :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2009, 22:00

No ja też prawdopodobnie wolałbym sprężyny, lecz jak już to autko by było stosunkowo młode jak wspomniane K260, to jakoś nie miało by to większego znaczenia :D

W takim razie dla tych co chcą miec nowszego K260 zostaje jedynie podróż do dalekiej Hiszpanii, chyba, że jacyś mili ludzie bądź człowiek zajmą się sprowadzaniem ich stamtąd, a dla mnie zostaje wybuchowy 2,8 turbo co najwyżej :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Sty 2009, 22:07

czy starszy czy nowszy... k260 ma silnik 2.8
dokładnie ten sam co w GRze jest :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Sty 2009, 13:33

tak, tak zdaje sobie z tego sprawę tylko jak już miałbym płacic za cos co muszę bardzo kontrolowac to lepiej kupic tego tańszego k260 :D

A najlepiej by było go kupic z tym silnikiem 3,3, ale jak już było wspominane ciężko na dobry rocznik natrafic.

pozdro
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika