Homologacja na gaz a faktura

12 Mar 2009, 14:22

Witam
Potrzebuję pomocy w uzyskaniu faktury na montaż instalacji gazowej.
Sprawa ma się tak :
Został zamontowany gaz samochodzie osobowym usługę wykonało centrum motoryzacji ...... zostało wydane świadectwo homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem w 2007. roku. Problem jest wtym że nie została wystawiona żadna faktura ani paragon.W między czasia auto miało awarię i stało w garażu ja wyjechałem i nie było komu podbić w dowodzie pieczątki o montażu gazu.Po powrocie z zagranicy ,naprawie auta,i zrobienu przeglądy technicznego-na oddzielnym druku, udałem się do wydziału komunikacji po pieczątkę w dowodzie.Tam dowiedziałem się że jeżeli nie ma faktury to mi nie podbiją .Wróciłem do zakładu gdzie był montowany gaz ,po fakturę ,a tu mówią że nie mogą mi wystawić chyba że zapłacę im 19 % podatku(600zł.) Moje pytanie ,,,Czy jest jakaś inna możliwość wyegzekwowania faktury za którą już zapłaciłem przy odbiorze auta.
Nadmienię że posiadam wszystkie inne dokumenty z montażu .
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Doblo
doblo4
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

12 Mar 2009, 16:47

Warsztat,który montował ci instalację musi wydać ci rachunek,czyli fakturę,ponieważ jest ona potrzebna do WK,żeby wpisać gaz do dowodu.Jak warsztat nie chce ci wystawić faktury z tego powodu co ci mówią,to najlepiej nagrać to,co powiedzieli na dyktafon i wezwać policję.Jest to przestępstwo,ponieważ warsztat zrobił ci tą instalację "na lewo".Poprostu kombinują,żeby nie zapłacić podatku.Jak nie uda ci się nagrać ich stwierdzenia,że musisz zapłacić,to też wezwij policję,ponieważ tak czy tak,jestb to przestępstwo podatkowe,czy finansowe.Możesz też udać się do Rzecznika Praw Konsumentów(siedziba jest w każdym większym mieście) i opowiedzieć mu ta historię.On zna prawo w tym temacie i poradzi ci co masz zrobić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2009, 22:19

Albo powiedz im, że zgłosisz ten fakt do ich urzędu skarbowego.

Jak się da zażądaj od nich odmowy wystawienia faktury na piśmie.

Jak nie wydadzą to zgłoś to pisemnie do urzędu. Na kopii niech Ci podbiją, że wpłynęło i idź im pokaż.

Kontrola z US gwarantowana i w razie czego kupa kłopotów.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam