Homologacja radia cb

30 Sty 2010, 12:11

a wozisz radio w samochodzie dla ozdoby :mrgreen:
nie traktuj Policjanta jak by był idiotą :mrgreen: masz w samochodzie podłączone do anteny znaczy ze używasz :roll: poza tym nie dostaniesz mandatu za używanie radia tylko za brak dopuszczenia do używania na terenie naszego kraju :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Lut 2010, 17:53

Zakazuje się wprowadzania do obrotu. Nikt ci mandatu ie wystawi za używanie, a jak zabiorą choć jeśli komuś zabiorą to prosze o kontakt ze mną, to mu zapłacę za radio 30% wartości, a ja będę się sądził z zaborcą. Bzdura, przecież nikt wam dosłownie nie powie tego ze wamnie zabiorą :d
przemx
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

15 Lut 2010, 17:38

Koledzy - nie wiedziałem jak wam to napisać, ale postukałem na klawiaturze i znalazłem w ciągu kilku sekund :
http://pl.wikipedia.org/wiki/CB_radio
Cytat, który jest zgodny z prawdą - "W Polsce, do lipca 2004 roku, aby móc nadawać w paśmie CB Radio należało oprócz zakupu radiotelefonu uzyskać pozwolenie w PIR, potem w PAR, potem w URT, jeszcze później w URTiP, a obecnie w UKE. Obecnie, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2007 roku (Dz. U. z 2007 r. Nr 138, poz. 972), nadawanie na terenie Polski w zakresie częstotliwości 26,960-27,410 MHz nie wymaga już uzyskania pozwolenia. Nie ma także obowiązku, w wypadku kontroli drogowej, okazywania świadectwa homologacji CB Radia lub deklaracji zgodności CB Radia z normą ETSI EN 300 135; ETSI EN 300 433.[1]".
I wszystko na ten temat. a jak ktoś chce wiedzieć więcej, to można sobie na wiki poczytać.
Dodam jeszcze, że sprawa kontrolowania przez policję, czy radio ma stosowane zezwolenia jest taka sama jak sprawa sprawdzania legalności oprogramowania w nawigacjach - policja podczas kontroli drogowej bez nakazu przeszukania nie ma prawa nawet pytać o radio czy nawigację. W ustawie prawo o ruchu drogowym jest jasno i wyraźnie napisane, jakie dokumenty kierowca ma obowiązek okazać podczas kontroli drogowej przez uprawnione do tego służby. O CB radiach i nawigacjach nie ma tam ani jednego słowa. To tak, jakby policjant czy inna osoba kontrolująca na drodze chciała zobaczyć, jakie podpaski ma żona w torebce, albo jaki kolor stanika ma na sobie....

[ Dodano: Pon Lut 15, 2010 17:38 ]
Koledzy - nie wiedziałem jak wam to napisać, ale postukałem na klawiaturze i znalazłem w ciągu kilku sekund :
http://pl.wikipedia.org/wiki/CB_radio
Cytat, który jest zgodny z prawdą - "W Polsce, do lipca 2004 roku, aby móc nadawać w paśmie CB Radio należało oprócz zakupu radiotelefonu uzyskać pozwolenie w PIR, potem w PAR, potem w URT, jeszcze później w URTiP, a obecnie w UKE. Obecnie, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2007 roku (Dz. U. z 2007 r. Nr 138, poz. 972), nadawanie na terenie Polski w zakresie częstotliwości 26,960-27,410 MHz nie wymaga już uzyskania pozwolenia. Nie ma także obowiązku, w wypadku kontroli drogowej, okazywania świadectwa homologacji CB Radia lub deklaracji zgodności CB Radia z normą ETSI EN 300 135; ETSI EN 300 433.[1]".
I wszystko na ten temat. a jak ktoś chce wiedzieć więcej, to można sobie na wiki poczytać.
Dodam jeszcze, że sprawa kontrolowania przez policję, czy radio ma stosowane zezwolenia jest taka sama jak sprawa sprawdzania legalności oprogramowania w nawigacjach - policja podczas kontroli drogowej bez nakazu przeszukania nie ma prawa nawet pytać o radio czy nawigację. W ustawie prawo o ruchu drogowym jest jasno i wyraźnie napisane, jakie dokumenty kierowca ma obowiązek okazać podczas kontroli drogowej przez uprawnione do tego służby. O CB radiach i nawigacjach nie ma tam ani jednego słowa. To tak, jakby policjant czy inna osoba kontrolująca na drodze chciała zobaczyć, jakie podpaski ma żona w torebce, albo jaki kolor stanika ma na sobie....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...