Homologacja radia cb

19 Sty 2010, 23:19

Witam zamierzam się do kupienia radia cb i słyszałem o legalności radia cb że miśki sprawdzają tzw co oni sprawdzają kiedy jest legalne jak sprawdzić ze radio które zakupie jest legalne i co się stanie jeżeli jest nie legalne trzeba jakieś papiery jak sprawdzić proszę mi troszkę streścić tą legalność

I czy trzeba go gdzieś rejestrować lub opłacać
Łukasz
lukasz396
Nowicjusz

Miejscowość: Leżajsk

20 Sty 2010, 10:50

Homologacja jest to urzędowa próba prototypu radiotelefonu mająca na celu stwierdzenie poprawności jego działania w różnych warunkach pracy oraz sprawdzenie zgodności parametrów z wymaganymi. Homologacja jest przeprowadzana przed wydaniem zezwolenia na eksploatację i produkcję seryjną sprzętu.

W związku z wejściem w życie z dniem 30 lipca, rozporządzenia Ministra
Infrastruktury z dnia 26 lipca 2004 r. (Dz.U.07.138.972) zmieniającego rozporządzenie w
sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą
być używane bez pozwolenia, nie wymaga pozwolenia radiowego używanie
urządzeń nadawczych lub nadawczo-odbiorczych Radia Obywatelskiego wyłącznie
w zakresie częstotliwości 26,96 - 27,41 MHz pracujących z modulacją
częstotliwości lub amplitudy (FM/AM/SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W
dla FM i AM, oraz z mocą 12 W (PEP) dla SSB. Powyzsze dotyczy oczywiście
radiotelefonów dopuszczonych do obrotu na terytorium RP (UE) i posiadające
certyfikat, deklaracje zgodności lub homologację.

Poniżej lista Radiotelefonów CB homologowanych przez UKE.
Model urządzenia Modulacja
Dragon MK4 CB AM/FM
Dragon SY-485 AM/FM
Midland 77-099 AM/FM
Midland 77-099B AM
Midland 77-114 AM/FM
Maycom AH-27 AM/FM
Yosan JC 2204 YK AM/FM
President George AM/FM
President Harry Clas AM/FM
President Harry AM/FM
President Herbert AM/FM
President Jackson AM/FM
President Jimmy AM
President Johnny AM
President Taylor AM/FM
President Tatlor AM
President Billy AM
President George ASC AM/FM
President Jackson ASC AM/FM
President Valery AM/FM
President Valery AM/FM
ONWA MK1 AM 2-6112-11
ONWA MK2 AM/FM 2-6122-31
ONWA MK3 AM/FM 2-6112-31
ONWA AM/FM 2-6112-11
ONWA K 6111B AM
ONWA Turbo K6 AM 2-6124-11
ONWA AM 2-6122-11
Alan 18 AM/FM
Alan 18 Plus AM/FM
Alan 19 AM/FM
Alan 36 AM
Alan 37 AM
Alan 38 AM
Alan 39 AM/FM
Alan 42 AM/FM
Alan 48 Excel AM/FM
Alan 78 Plus AM/FM
Alan 100 Plus AM/FM
Cobra 19 DX AM
President Jackson FM
President Billy FM
Alan 18 Plus D40 FM
Alan 48 Plus FM
Alan 78 Plus FM
Alan 100 Plus FM
Alan 77-114 FM
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

20 Sty 2010, 19:39

Dzięki a takie radia jak lafayette ares , aten , zeus maja homologację
Łukasz
lukasz396
Nowicjusz

Miejscowość: Leżajsk

21 Sty 2010, 12:18

Wystarczy poszukać na stronie UKE - http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

21 Sty 2010, 18:56

Witam.

Jeżeli zamierzasz zakupić nowe radio, to przed dokonaniem zakupu zapytaj sprzedawcy, czy ten produkt posiada taką deklarację zgodności. Ja, gdy kupowałem, nie byłem tym mocno zainteresowany, jednak znalazłem takowy dokument w opakowaniu i na tzw. wszelki wypadek wożę go wraz z dowodem rejestracyjnym. Jednakowoż dochodziły mnie słuchy, że owszem od producentów wymaga się, by to do sprzedawanych urządzeń dodawali, a w Polsce nie ma jednostek ani instytucji, która posiadała by kompetencje do kontrolowania działania urządzeń i życzyła sobie okazać tę deklarację zgodności. Co trzecie auto ma na dachu antenę. Jakby chcieli wszystkich sprawdzać, to na drogach było by bardzo pusto. ;) Upewnij się, że w opakowaniu będzie taki papierek i ze spokojem montuj bata na dach i w drogę.

73 dla Ciebie.
EQALISER
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

21 Sty 2010, 22:12

Kolego deklaracje zgodności mogą sprawdzić: kontrola UKE, policja i chyba inspekcja.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...

21 Sty 2010, 22:18

PrezesArtek napisał(a):Kolego deklaracje zgodności mogą sprawdzić: kontrola UKE, policja i chyba inspekcja.
służba celna, służba leśna, straż miejska, żandarmeria wojskowa i kilka instytucji z 3 literowymi skrótami :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Sty 2010, 00:23

to sie powinno wozić w samochodzie choc ja nie wożę

jest to taka mała odzielna karteczka z tłumaczeniem po polsku deklaracja zgodności, ale naj lepiej spytac sprzedawcy
Toretto

24 Sty 2010, 16:11

Otóż tak, jako że jestem też krótkofalowcem to zorientowany jestem u źródła czyli w UKE. Obecnie tez Urząd, który był kiedyś odpowiedzialny, kiedy były licencje teraz nie ingeruje w ogóle w CB, bo nie ma takiego prawa. Przepisy wykluczają jego możliwość, a tym samym zabranie twojego radia z samochodu i wysłanie go do badania jest nierealne. To tylko kit, wciskany przez dystrybutorów innych producentów.
przemx
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

24 Sty 2010, 23:17

oczywiście, nikt radia nie zabierze, aczkolwiek, po stwierdzeniu podczas kontroli że twoje radio nie spełnia wymagań danego kraju nałożony zostanie mandat, albo sprawa trafi do wyjaśnienia w postępowaniu sądowym :wink: pomijając deklaracje zgodności każde radio dopuszczone do użytku na naszym terenie ma numer homologacji wybity, bądź naklejony na radiu :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Sty 2010, 13:25

przemx napisał(a):Otóż tak, jako że jestem też krótkofalowcem to zorientowany jestem u źródła czyli w UKE. Obecnie tez Urząd, który był kiedyś odpowiedzialny, kiedy były licencje teraz nie ingeruje w ogóle w CB, bo nie ma takiego prawa. Przepisy wykluczają jego możliwość, a tym samym zabranie twojego radia z samochodu i wysłanie go do badania jest nierealne. To tylko kit, wciskany przez dystrybutorów innych producentów.

Kolego jesteś w błędzie, bardzo zaciekawiła mnie Twoja wypowiedz i skontaktowałem się z UKE i na pytania:
- czy to prawda, że obecnie UKE nie ingeruje w sprawy Cb-Radia?
odp: NIE

- czy UKE przeprowadza obecnie jakieś kontrole związane z wykryciem sprzętu bez deklaracji zgodności?
odp: TAK

- czy UKE kontroluje stacje bazowe w sensie emitowania zakłóceń i mocy nadawania?
odp: TAK
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 17:31

Witam.

Ja napisałem to, co podsłyszałem. Swoją deklarację zawsze mam wraz z ubezpieczeniem w dowodzie rejestracyjnym i raczej czuję się spokojny.

Pozdrawiam.
EQALISER
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

30 Sty 2010, 12:37

Czyli jak mnie zlapia i zobacza, ze mam unidena ( podobno w Europie nie ma homologacji na w/w radio ) to mi walna mandat ?
Chore...
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

30 Sty 2010, 12:41

Luq napisał(a):Czyli jak mnie zlapia i zobacza, ze mam unidena ( podobno w Europie nie ma homologacji na w/w radio ) to mi walna mandat ?
Chore...
a to dlaczego?? jeśli radio nie spełnia norm albo producent nie przeznaczył je na ten rynek import jest tylko "prywatny" a importer ma w d... czy ty płacisz mandaty czy nie to co sie dziwisz?? problem tylko w tym że sprzedawca cie nie poinformuje o tym fakcie :evil:
teraz już wiesz dlaczego podróbka Presidenta kosztuje połowe tego co oryginał :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Sty 2010, 13:04

Ale mandat moga dac chyba tylko za uzywanie prawda ?
Bo w takim wypadku podczas kontroli moge szybko wyciagnac wtyczke z gniazda zapalniczki i wtedy za samo posiadanie radia nie maja takiego prawa. Dobrze mysle ?
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie