Homologacja- samochód z USA zarejestrowany w Polsce

28 Lip 2017, 12:11

Witam,
planuję zakup samochodu, który został sprowadzony z USA i jest już zarejestrowany w Polsce 08.2008. Kierunki pomarańczowe, reszta nie jest przerobiona (badanie ma ważne, ale to pomińmy). Samochód był produkowany tylko na rynek USA, więc nie da się kupić lamp z homologacją E i tu pojawia się moje pytanie- jak cieszyć się tym samochodem bez ryzyka utraty dowodu i możliwością przejścia badań w każdej stacji diagnostycznej?
Z tego co czytam, to nie można wydać odstępstwa od wymagań technicznych, bo to światła i nie wydadzą. Dopuszczenie jednostkowe nie jest wymagane, bo samochód teoretycznie został już dopuszczony do ruchu (zarejestrowany). Przerabiając światła stracę homologację USA, a nie zyskam EU. Czy przerobienie świateł jest warunkiem wystarczającym/ i jedyną opcją, żeby nie stracić dowodu rej.? Czy homologacja jest wymagana?
Odpowiedzi w stylu "daj sobie spokój", "znajdź przyjazną stację", "trzymaj 200pln w dowodzie w razie kontroli" proszę sobie DAROWAĆ.
HazeY
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

28 Lip 2017, 18:14

HazeY napisał(a):jak cieszyć się tym samochodem bez ryzyka utraty dowodu i możliwością przejścia badań w każdej stacji diagnostycznej?
A gdzie było Twoje"dumanie"przed zakupem tego wynalazka... :?:
HazeY napisał(a):Z tego co czytam, to nie można wydać odstępstwa od wymagań technicznych,
W takim przypadku nie dostaniesz.Jednak w swojej pracy spotkałem ze miał odstępstwa ale kupiony był w salonie w Polsce...
HazeY napisał(a):Przerabiając światła stracę homologację USA,
A niby do czego ona jest Ci potrzebna... :?:
HazeY napisał(a):Czy przerobienie świateł jest warunkiem wystarczającym/ i jedyną opcją, żeby nie stracić dowodu rej.?
Tak..
HazeY napisał(a):Czy homologacja jest wymagana?
Nie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Lip 2017, 19:01

Moje dumanie jest teraz, a że jak napisałem na początku- planuję zakup, więc czas odpowiedni na dumanie.
Dziękuję za odpowiedź i rozwianie wątpliwości.
HazeY
Nowicjusz

29 Lip 2017, 19:17

Co to za auto???
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Lip 2017, 19:18

Mitsubishi Eclipse 4G GT
HazeY
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avensis Verso (1995–2006)
    Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...