Honda Accord IX/X ze stanów czy warto?

04 Paź 2022, 08:30

Witajcie. Niedawno pisałem post na temat zmiany auta. Ta zmiana trochę przesunęła się w czasie. Sprzedałem właśnie swojego Dustera za dobre pieniądze i chwilowo ujeżdżam Clio III 1.5dci, którego używam jedynie jako dojazd do pracy i w między czasie szukam auta dla siebie.

Z audi się już wyleczyłem i szukam czegoś bezawaryjnego, na lata to kolejne auto prawdopodobnie będzie musiało mi długo posłużyć z uwagi na niepewne czasy.

Ostatnio wpadłem przypadkiem oglądnąć Hondę Accord IX gen ze stanów i ponownie zakochałem się w Hondzie... Silnik chyba 2.0 automat. Wizualnie dla mnie świetnie i super jazda, auto płynęło, skrzynia chyba pancerna bo klasyczna hydrokinetyczna. Stary dobry silnik. Zastanowiłem się czy to nie byłby dobry kierunek jeśli chodzi o auto na lata. Kiedyś już miałem Accorda, VII gen i było to wspaniałe auto, tylko że rdza go jadła. Prócz tego było to było super wozidło.

Zastanawiam się jak to jest z tą IX i X gen, które nie były dostępne chyba na europę? Czy ktoś z was miał styczność z tymi Hondami? Czy będzie problem z serwisem? Częściami zamiennymi? W zasięgu cenowym jest też X gen, który bardzo mi się podoba i tam jest chyba większy wybór silników, w tym nawet hybryda, chociaż mi najbardziej zależałoby na prostym, wolnossącym i klasycznym automacie.

Będę wdzięczny za info, bo mało tego jest w necie o tych modelach :/
Prynek90
Nowicjusz

04 Paź 2022, 09:40

Samochód fajny ale ze stanów na 98% będzie po szkodzie i tu warto by było dokładnie dowiedzieć się jaka ona była i sprawdzić jak zostało to naprawione. Co do silnika i skrzyni to wybór dobry i raczej nie ma z nimi problemów. W przypadku rdzy nadwozia o której wspomniałeś to niestety przypadłość "japończyków" bo mają słabe zabezpieczenie antykorozyjne ale tu można po kupnie zrobić sobie je we własnym zakresie i mieć trochę więcej spokoju na dłuższy czas co prawda trzeba je powtarzać co kilka lat ale ruda nie powinna się szybko pojawić :wink:

Tu jeszcze trzeba wziąć pod uwagę to że części są dosyć drogie do Accorda. Na plus jest to że nie trzeba po nie często sięgać przy normalnej eksploatacji :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...