Honda Accord Vi - opinie, porównanie z innymi autami.

17 Maj 2010, 23:26

Witam :)
Sprzedałem swoją Toyotke i nadszedł czas na kupno innego auta :) Mój wybór padł na Honde Accord VI gen., jednak nie jestem jeszcze w 100% zdecydowany. Zastanawiałem się jeszcze na Seatem Toledo II 1.8 T. Chciałbym, żeby auto dawało mi jak największą przyjemność z jazdy, było jak najmniej awaryjne, nadwozie raczej sedan i musi być ładne :D Wiadomo, że każdy ma różny gust, ale chciałbym, żeby było w miarę ciekawe stylistycznie i mogło się podobać. Co do segmentu Accorda nie sposób zapomnieć o legendarnym Passacie... Myślę jednak, że te auta są już w Polsce zbyt oklepane i na pewno nie powalają stylistycznie. Po prostu taki poprawny, trochę kanciasty kolos. Wolałbym coś z bardziej smukłą linią. Zastanawiając się nad Toledo jedna rzecz odpycha mnie najbardziej - dużo ludzi narzeka na jakośc tego samochodu. Szczególnie plastiki we wnętrzu są bardzo krytykowane. Faktycznie tego plastiku jest mnóstwo i nie widać, żeby był dobrej jakości. Jednak zdaję sobie sprawę, że każdy samochód ma jakieś wady.
Co byście polecili do 18 tyś? Rocznik co najmniej 98. Silnik benzynowy. Chciałbym, żeby miał trochę zapasu mocy. Przyspieszenie rzędu 9 sekund do setki i delikatne zacięcie sportowe musi być. Czym szybszy tym lepszy, ale zważmy też na koszty eksploatacji. Prawdopodobnie będę zakładał instalacje gazową, ale inne koszty też są ważne - zawieszenie, usterki itp. Wiadomo, że w samochodzie nie tylko paliwo kosztuje. Myślałem przez chwilę o BMW serii 5 z silnikiem 2.8, ale koszty utrzymania są chyba zbyt duże. Może seria 3? Może Mitsubishi Galant? Fajnie jakby silnik był do 2.0 pojemności (znacznie większa akcyza przy sprowadzonych autach i większa składka ubezpieczenia). Accord mi się podoba, ma świetne zawieszenie i bardzo chwaloną skrzynie. Jednak charakterystyka jego silnika zmusza do ciągłego kręcenia na wysokie obroty, żeby jakoś dynamicznie jechał. Z jednej strony to frajda, z drugiej troszkę utrudnienie bo przecież najczęściej wykorzystuje się ten dolny bądź średni zakres obrotów i miło jak silnik potrafi pociągnąć też od niższych obrotów. Po prostu dobrze by było jakby silnik rozwijał moc w miarę równomiernie. Chyba nie wybrzydzam za bardzo :D Dla pewności postanowiłem napisać na forum. Może coś umknęło mojej uwadze. Może ktoś napisze mi coś, czego do tej pory nie wiedziałem i zostaną rozwiane pewne wątpliwości.
Pozdrawiam :)
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

18 Maj 2010, 13:57

BMW serii 3 E46 będzie tu najlepszym wyborem moim zdaniem, ale raz że o zadbane E46 bez przygód jest ciężko na rynku, a dwa że w cenie 18tys. jest o nie jeszcze ciężej. Nie mówię że to niemożliwe, ale będziesz musiał bardzo dokładnie taką betę sprawdzic pod kątem bezwypadkowości i stanu silnika. O Accordzie słusznie napisali na autocentrum - że jest jak Przemysław Saleta, wygląda groźnie ale bić nie potrafi. Accord nie jest sportowym samochodem, po prostu ma zacięcie sportowe i na sportowy się kreuje, ale nie to zawieszenie, nie ten napęd.

[ Dodano: Wto Maj 18, 2010 14:59 ]
Oprócz oczywiście najnowszej generacji, która jest chwalona za właściwości jezdne, pewnie mają rację skoro tak piszą w wielu miejscach :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

19 Maj 2010, 09:56

Klakier napisał(a):Zastanawiając się nad Toledo jedna rzecz odpycha mnie najbardziej - dużo ludzi narzeka na jakośc tego samochodu. Szczególnie plastiki we wnętrzu są bardzo krytykowane. Faktycznie tego plastiku jest mnóstwo i nie widać, żeby był dobrej jakości. Jednak zdaję sobie sprawę, że każdy samochód ma jakieś wady.

Witaj.Czy napewno widziałeś wnetrze Seata Toledo lub Leona?
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

19 Maj 2010, 14:13

milutki5 napisał(a):
Klakier napisał(a):Zastanawiając się nad Toledo jedna rzecz odpycha mnie najbardziej - dużo ludzi narzeka na jakośc tego samochodu. Szczególnie plastiki we wnętrzu są bardzo krytykowane. Faktycznie tego plastiku jest mnóstwo i nie widać, żeby był dobrej jakości. Jednak zdaję sobie sprawę, że każdy samochód ma jakieś wady.

Witaj.Czy napewno widziałeś wnetrze Seata Toledo lub Leona?

Milutki5 ma rację. Wiele razy słyszę o tym że jakieś auto ma kiepskie plastiki, a inne dobre. Czasem mam wrażenie że nic bardziej się nie liczy niż te plastiki, bo i w testach o nich piszą o na forach internetowych to jedyna rzecz o której rozmawiają. Tylko testy testami, a trolle w sieci pewnie nigdy nawet nie dotykały klamki od tych samochodów, ale prawda jest taka że moje odczucia nigdy się nie potwierdzają w przypadku samochodów którymi jeździłem i opinii o ich plastikach.

Ważne żeby nie skrzypiały na wybojach (w niektórych potrafią np. Corsie i Pugu 206) i żeby nic nie odstawało typu źle spasowany schowek. Normalny użytkownik nie zauważy różnicy (nie mówię o porównaniu starego Tico do nowego BMW serii 7 w aluminium, drewnie i skórze, chodzi mi o pojazdy w podobnej cenie i podobnej klasy), ostatnio czytałem porównanie i30 którym jeżdżę na codzień z bliźniaczym Cee'dem (różnią się jak niektóre auta z grupy VW typu Golf i Leon - głównie wyglądem i trochę ceną) - napisali że i30 ma lepsze plastiki we wnętrzu, ale w rodzinie jest też Cee'd i wiem że to bardziej teoria - oprócz innego wyglądu nie zauważam różnicy w jakości. Ciekaw jestem jak oceniają te plastiki. Mają jakieś mierniki miękkości i jakości plastiku? :shock:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

20 Maj 2010, 00:02

Szczerze mówiąc widziałem i dotykałem tylko wnętrze w Toledo III. A po za plastikami jak ten Seat wypada według Was w stosunku do Hondy? 1.8 T - jak z awaryjnością tej jednostki? Wiem, że bez Turbo sprawuje się dobrze, bo kolega ma w Passacie, jest tylko trochę paliwożerny... I czy warto zwracać uwagę na Mitsubishi Galanta? Czytałem, że czasami pojawia się problem z dostępnością części i pozostaje tylko sprowadzenie oryginalnej, a taka kosztuje kosmiczne pieniądze. Jak już pisałem - nie tylko plastiki mnie interesują. Auto ma dawać jakąś przyjemność z jazdy. Jakiekolwiek info o którymś z wymienionych samochodów będą dla mnie bardzo cenne :)
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Oznaczenia tablic rejestracyjnych według województw
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym z danego wybranego województwa. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju które przypisane są do danego województwa. ...