Honda Accord VI vs Audi A4 vs Seat Leon

30 Lis 2010, 00:43

Witam!
Stoje przed dylematem wyboru 2giego samochodu. Mam do dyspozycji około 15tys. Początkowo chciałem kupić civica, ale stwierdzilem, ze praktyczniejsze bedzie auto 4 drzwiowe, a niebrytyjskich civicow w sedanie nie ma zbyt wiele. Podoba mi sie takze accord, nawet bardziej od civica, ale nie wiem czy to nie za duze i kosztowne u utrzymaniu auto. Slyszalem wiele o ich bezawaryjnosci. Najwiecej na rynku jest samochodow z silnikiem 1,8 vtec 136km. Nie ukrywam, że zależy mi na dynamice jazdy i tutaj pytanie: czy silnik taki jest wystarczający do tak dużego samochodu? Myślałem także o golfie IV, Seacie Leonie, czy w końcu audi a4, ktora jest tutaj chyba najdroższa i ma drogie elementy zawieszenia. Wszyscy polecają mi silniki tdi, ale myślę, że z racji tego, iż nie bede pokonywał często długich tras, kupno samochodu z takim silnikiem mija się z celem. Lepiej chyba kupić benzyne i zamontowac lpg. Jaki samochod z wymienionych zapewniłby mi największa frajdę z jazdy, zadowalające przyspieszenie, komfort, a przy okazji bylby bezawaryjny i ekonomiczny?
bakus_44
Nowicjusz

30 Lis 2010, 00:45

A4/Accord, Leon to kompakt.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Lis 2010, 10:47

Bierz Accorda :) 1.8 spokojnie się sprawdza w tym samochodzie. Ma koło 10s do setki co chyba jest dość satysfakcjonującym wynikiem (zależy czym jeździłeś wcześniej).
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

25 Gru 2010, 02:03

a co sądzicie o mazdzie 626 jako alternatywa dla accorda? z silnikiem 2.0 115km ma przyspieszenie równe accordowi 147km i ciągnie podobno od najnizszych obrotów. Poza tym jest tańsza i części zamienne też pewnie tańsze, a słyszałem, że równie bezawaryjna. Co byście wybrali?
bakus_44
Nowicjusz

25 Gru 2010, 11:35

Osobiście wybrałbym Mazdę, bo po prostu bardziej mi się podoba ;) Prawda jest taka, że oba samochody będą dobre, także wybierz ten który Ci się bardziej podoba lub ten który znajdziesz w lepszym stanie technicznym :)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Gru 2010, 12:09

bakus_44 napisał(a):a co sądzicie o mazdzie 626 jako alternatywa dla accorda? z silnikiem 2.0 115km ma przyspieszenie równe accordowi 147km i ciągnie podobno od najnizszych obrotów. Poza tym jest tańsza i części zamienne też pewnie tańsze, a słyszałem, że równie bezawaryjna. Co byście wybrali?

Powiem tak. Przyspieszenie na papierku, a w rzeczywistości to dwie różne sprawy, osobiście uważam, że Accord złoiłby tyłek tej 626, nawet jeśli do setki byłoby podobnie, to do końca trójki by było po zawodach. Tak samo z rolki i na prędkości Accord będzie szedł lepiej. 626 jest tańsza, ale co do części bym nie był taki pewien - Accord jest jednak bardziej popularny. Pozostają kwestie stylistyczne, z zewnątrz Accord wypada lepiej, ale w środku już ciężko ocenić... Ja bym wybrał chyba jednak Hondę, chociaż 626 jest bardzo udanym modelem Mazdy i to wprowadza pewne wątpliwości.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...

25 Gru 2010, 12:42

Ja też jestem za Accordem, wszystko to co napisał Jigsaw to prawda plus to, że Accordem się po prostu fajniej jeździ niż Mazdą ( wiem z autopsji ). Kiedyś w Top Gear Clarcsson robił porównanie sedanów i powiedział, że niektóre auta były tak nudne, że nawet ich nie brał do porównań m.in. Mazda 626 ;) - to taka ciekawostka już ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Gru 2010, 13:49

Zawsze można wybrać Mazdę 626 2.0 136KM, która na papierze jest szybsza o 0,3s do setki ;)
Za Mazdą przemawia również spalanie. Według autocentrum (brałem pod uwagę minimalne średnie spalanie i maksymalne średnie spalanie):
Accord 2.0 147KM: 9,2 - 12,2l/100km
Mazda 626 2.0 136KM: 7,7 - 10,1l/100km
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Sty 2011, 02:18

[link do oferty na Allegro wygasł]

co sądzicie o tym? opłaca się za taka kase?
bakus_44
Nowicjusz

02 Sty 2011, 12:28

Powinieneś być zadowolony :)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Sty 2011, 16:30

Za takie pieniądze się opłaca,tylko pamiętaj aby obejrzec auto przed zakupem na żywo. A z wyżej wymienionych wybrałbym między Honda Accord i Seatem Leonem.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

15 Sty 2011, 01:01

a co sądzicie o tej ofercie? lepszy taki accord czy civic coupe 105km?
bakus_44
Nowicjusz

15 Sty 2011, 01:41

Ja bym wybrał Accorda. Sam miałem wcześniejszy model i uważam że pomimo iż mial 10 lat gdy go miałem był najmniej awaryjnym autem jakie miałem (nie wliczająć nowych którymi jeździłem) i super się nim jeździło.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

22 Sty 2011, 23:50

kurde, wszystko co sobie upatrze jest juz sprzedane albo okazuje sie byc powypadkowym wyklepem.

co sadzicie o tej ofercie?
bakus_44
Nowicjusz

22 Sty 2011, 23:54

Poza tylnym spoilerem wygląda chyba ok.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok