Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
WRAY napisał(a):Objedzie go pierwszy lepszy diesel co będzie miał te 120-130 koni...
WRAY napisał(a):Prawda jest taka, że diesel wcale nie jest bardziej awaryjny od benzyny, części sa tylko droższe, ale za to przy tych przebiegach zobaczysz różnicę w koszcie utrzymania benzyny
dzida napisał(a):tiaaaa szkoda, że 1,9 JTD 150KM od Fiata nie daje rady mimo wydajniejszego przedniego napędu i podobnej masie(sprawdzane w Alfie 159 i Saabie 9-3). Po prostu benzyniakiem trzeba umieć jeździć, a nie mówić, że się nie da
szybki napisał(a):inaczej jedzie się na szybko r6 inaczej v8 a inaczej td.
1. w benzynie często nie ma elementów, które spotykasz w dieslu
3. diesel nie nadaje się do miasta - trzeba nie mieć zielonego pojęcia o technice aby polecać diesla do np. Wawy... Spalanie 4-5l mniej Szkoda, że nie patrzysz jak szybko się silnik nagrzeje i ile wtedy pali...
znalezienie 10 letniego diesla w dobrym stanie jest znacznie trudniejsze od szukania benzyniaka
Mało Ci argumentów przeciw, czy patrzysz jak każdy Janusz na spalanie?
W podobnym czasie ja kupiłem benzyniaka a kolega diesla o 5 lat młodszego (Saab 9-3). Zgadnij kto więcej wydał na utrzymanie samochodu...
(Wskazówka: EGR x2, kolektor w sadzy, intercooler, DPF, zaczyna się odzywać dwumasa ale kasy brak i czeka na naprawę, alternator, rozrusznik
WRAY napisał(a):Osobiście Saab'a też bym nie kupił. Nie porównuj awaryjności lexusa/volvo czy innych marek zahaczających o segment premium do Saaba/Fiata itd.
WRAY napisał(a):Są diesle i diesle, benzyny i benzyny. Jedne są bardziej awaryjne drugie mniej, ale mimo wszystko wolę roczną oszczędność na paliwie wsadzić w EGR/turbinę/czy dwumasę niż piłować wolnossącą benzynę (wykluczam zakup auta z dpf, bo to inna sprawa).
dzida napisał(a):Akurat 1,9 JTD to jedna z najlepszych konstrukcji (lepsza niż TDI)
szybki napisał(a):W te mrozy jeżdżę tylko gs v8 i w 80% miasto z trafiającymi się przestojami na światłach ale bez dramatycznych korków spalanie wychodzi mi 13,5-14,5l pb z odwiedzeniem małego ośnieżonego placyku...
łysy30 napisał(a):Minął rok od naszej dyskusji, a testu spalania gs v8 na krótkich odcinkach w mieście w korkach jak nie było tak nie ma
Ale za ten wynik szacun, Kia Sorento 2.2 (dieselek) jednego z naszych dyrektorów pali w mieście ponad 17 litrów
szybki napisał(a):Co do sorento diesla możliwe że tyle pali chociaż dalej podziwiam takie wyniki
łysy30 napisał(a):Tym bardziej intryguje mnie Twój GS - wielki kolos z automatem i V8-ką i spalanie o 3 litry większe od Clio 1.2 mojej koleżankiChyba sam muszę kiedyś poszukać kogoś z takim autem i zrobić odcinek dom - praca - dom w godzinach między 8 a 9 rano, zejście poniżej 25 litrów w tych warunkach to już będzie wielki plus dla Toyoty
łysy30 napisał(a):Rozwiniesz swoją myśl? W czym 1.9 JTD jest lepsze od 1.9 TDI, nie licząc kultury pracy?
Baza z danymi technicznymi samochodów marki HONDA. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne HONDA