Witam Panowie
Nadszedł czas zakupu auta typu SEDAN/Liftback z silnikiem benzynowym (wtrysk pośredni) nadającym się do założenia gazu. Po czytaniu wielu opinii, testów itd, wybór padł na te 2 modele.
Rozważam dwa budżety i dwie opcje.
1 opcja - budżet 25-28k zł
Honda Accord VII po Lifcie(2005-2007) 2.0/155km V-tec czy Mondeo Mk4 przed liftem (2006-2010) 2.0/145km Duratec
2 opcja - budżet 35-40k zł Honda Accord VIII (2008-) 2.0/156km V-tec czy Mondeo Mk4 po lifcie (2010-) 2.0/145km Duratec
Skłaniam się bardziej pierwszej opcji, ponieważ jest to moje pierwsze auto, nie mam żony, dzieci, oraz nie chcę wydać wszystkich oszczędności na samochód. Proszę was o pomoc w wyborze w zarówno w jednej jak i w drugiej opcji. Najbardziej w aucie zależy mi na bezawaryjności i w miarę możliwości tanich kosztach eksploatacji. I które auto będzie lepiej współpracować z gazem. Proszę was o wyrażenie nawet krótkiej opinii i pomoc w wyborze. W Hondzie martwię się wyłącznie o korozję, jak to z nią jest?
Jeśli chodzi o moją opinię to zarówno w jednej jak i w drugiej opcji jestem bliżej ku Hondzie. Niestety Mondeo po Lifcie trafić z tym silnikiem trudno i jest kilka sztuk (4 sztuki) na oto-moto.