Honda City 2009r - alufelgi

22 Kwi 2010, 17:31

Cześć, mam taki problem: kupiłem alufelgi do hondy city rocznik 2009 o wymiarach 4x100 15 calowe, et 35 i problem jest taki, że spec w warsztacie doradził mi, że et 35 a et 45 ( et 45 fabrycznie zalecane) to mała różnica, i że te z et 35 też spokojnie będa sie nadawać. Po załozenui kół na auto koła wystaja spod nadkola około 1cm, kierownica ciężej chodzi, i podczas jazdy miejskiej kierownica nie "oddaje" nie odkręca sie ponownie, gdy puści się ją po skręceniu. Z tego co gdzieś wyczytałem na forum zbyt szeroki rozstaw kół w aucie powoduje zbyt duże obciążenie układu kierowniczego, i może skutkować utratą gwarancji na układ kierowniczy.
Prosiłbym o informacje: czy ta różnica et 35-45 powoduje własnie te problemy z kierowaniem samochodem o których pisałem?
czy wymiary felgi: 15 cali 4x100 et 45 to wszystkie wymiary na jakie trzeba zwracać uwagę przy kupnie, czy jeszcze jakieś dodatkowe parametry są ważne?
slawekch1
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 18:21

slawekch1 napisał(a): Po załozenui kół na auto koła wystaja spod nadkola około 1cm,

Rozumię ze wystaje ok.1cm poza obręb karoserii... :?: :?:
slawekch1 napisał(a):Prosiłbym o informacje: czy ta różnica et 35-45 powoduje własnie te problemy z kierowaniem samochodem o których pisałem?

Jezeli wcześniej wszystko było ok to sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Kwi 2010, 14:51

Różnica między ET35 i ET45 to właśnie 10mm, czyli 1cm. I tak, przy szerszej feldze i większym ET kierownica może ciężej chodzić. Jest to całkowicie normalne i wliczone w lepszy wygląd ;) Drugim powodem może być źle ustawiona zbieżność, ale o to bym raczej nie podejrzewał roczne auto. Co jeszcze powinno się brać pod uwagę? Szerokość. Felga 5 calowa z ET35 i felga 8 calowa z ET35 będą się zdecydowanie różniły, jeśli chodzi o wystawanie felgi na zewnątrz, na korzyść 8 calowej oczywiście.

Ja bym podjechał na sprawdzenie kątów najpierw, ponieważ te 2cm więcej w rozstawie kół nie powinny powodować drastycznych zmian. Owszem, będzie to czuć, ale bez przesady. Opony rozumiem również dużo szersze?
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Diesel i rozruch silnika w zimie
    Problemy z uruchomieniem silnika w zimie, najczęściej mają posiadacze samochodów z silnikiem Diesla. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj zaniedbują swój samochód już w okresie jesiennym. Ale od początku...