Honda Civc lub Opel Astra - co wybrać?

04 Lut 2009, 23:39

witam, mam nastepujacy problem: jestem posiadaczem fiata seicento 2005 rok, niestety ostatnio przydazyl mi sie wypadek. Na naprawe auta z ubezpieczenia dostane 4.300 zł. No i mam dylemat, czy naprawiac auto czy kupic starsze ale wieksze i z mocniejszym silnikiem. Na nowe auto miałbym sume około 8000 wliczajac w to ubezpieczenie. Rozglądalem sie na allegro i najbardziej interesowała by mnie honda civc, lub opel astra. czy ktos tez mial podobne dylematy? prosze o pomoc, naprawiac czy kupic inne uzywane?
m.t4ska
Nowicjusz

05 Lut 2009, 08:46

Wiesz zależy jak bardzo uszkodzony jest pojazd tzn. czy jakieś ważne elementy nie są uszkodzone jak np. podłużnica.
Ja bym sprzedał tego rozbitka i kupił Civca.
One ogólnie cieszą się dobrą opinią bo po prostu są w miarę niezawodne i rozsądnie obchodzą się z paliwem.
Wybór należy do Ciebie.
A co do Astry to nie wiem, ale ja bym nie kupił.
stasiowski121

05 Lut 2009, 09:26

Nie zastanawiaj sie tylko bierz civica lepsze auto i bardziej dynamiczne no i mało awaryjne.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

05 Lut 2009, 13:54

Więc raczej nie ma się co zastanawiać.
Kupuj Hondę.
stasiowski121

05 Lut 2009, 14:37

wybral bym honde, ale proponuje uwaznie sie jej przyjrzec, latwo wyhaczyc sztuke w ktorej osoba mloda ciagnela "do odciecia" :)
cayman9
Początkujący

05 Lut 2009, 16:10

ja na twoim miejscu wybralbym astre gsi to jest malo awaryjne auto a jesli sie cos zepsuje to czesci nie sa drogie mam taka astre i jestem zadowolony ale wybor nalezy do ciebie
artek1993
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Lexus LFA - tytanowy wydech
    Supersamochód Lexusa to auto wyjątkowe w każdym calu. Wyjątkowe jest jego nadwozie z kompozytów zbrojonych włóknem węglowym. Wyjątkowy jest jego 560-konny silnik V10 o pojemności 4,8 l, który wkręca ...

05 Lut 2009, 16:37

Kupuj Honde i w ogóle sie nie zastanawiaj. Mój kolega ni dawno kupiłem Civic VI 1,4 16V 90KM wydał na nią niecałe 8 tyś i jak narazie jest bardzo zadowolony. Gdy jechałem nią i wkręciłem ją na wyższe obroty powyżej 4tys to wciskało w fotel niesamowicie. Zuzycie paliwo jest do 7,5 litra przy jeździe nie przekraczającej 120 km/h, jeśli będziesz jeździł do 100 to możesz zejść poniżej 7. A co do astry to pozostawię ją bez komentarza, w porównaniu do Hondy to nie samochód
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lut 2009, 16:40

Ja podobnie jak kolega wyżej.
Honda to Honda bez porównania.
Bierz Hondę i nie zastanawiaj się.
Na temat opli wolę nie wchodzić.
stasiowski121

06 Lut 2009, 09:26

No właśnie wiele razy się zdarza że hondy miały zarzynane silniki. Ich właściele ich nie szanowali. Wieć nie łatwo będzie dorwać dobry egzemplarz. Ja bym jednak obstawial za Astrą. Dobrze wiemy że niemcy jak coś zrobią to porządnie. Czśći do pola dostaniesz wszystkie, wszędzie i tanio. A do Hondy jst to różnie. Co do awaryjności to nad Hondą jdnak bym się zastanawiał. Wiadomo jest to ładny samochodzik ale kosztowny jak coś się zepsuje. Ja bym wybrał opla, ale wybór i tak należy do Ciebie
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn

04 Mar 2009, 22:56

Bartek co Ty człowieku gadasz?Jakie drogie części do Hondy?Widzę dużo takich wypowiedzi a jestem ciekawy czy chociaż jedna osoba z tych wszystkich którzy tak mówią miała kiedyś Honde i kupowała części.Pewnie nie jedna część do Hondy jest tańsza od części do niemca czy do Twojego Fiata.Przestańcie wierzyć w te pierdoły bo tego inaczej nazwać się nie da.Honda jest ekonomiczna,mało awaryjna a części wcale nie są takie drogie jak to ludzie mówią!I jeszcze coś-ktoś napisał że lepiej kupić Opla bo Hondy są zarzynane a proszę mi pokazać auto które można kupić bez obaw że nie ma wymieszane!!Chyba nówka z salonu!!
sebacrx3
Nowicjusz

05 Mar 2009, 08:19

Zadzwoń człowieku do sklepu i zapytaj się ile kosztuje wahacz do Civica IV.
A pózniej pisz,że Honda ma tanie części...
W Astrze wymienisz za tę kwotę wahacz i...całą kompletną kolumnę McPhersona.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Mar 2009, 08:30

Cześci do Hondy Civic wcale nie są aż takie drogie ale i nie są też tanie moim zdaniem te dwa auta wypadaja podobnie z cena cześci oczywiście mówie tu i orginałach a nie o zamiennikach.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

05 Mar 2009, 18:27

Nigdzie "człowieku" dzwonić nie muszę bo po pierwsze jestem użytkownikiem Hondy a po drugie pracowałem w sklepie z częściami i wiem jakie są ceny!!!!!!
sebacrx3
Nowicjusz

06 Mar 2009, 08:07

Mialem dwa lata temu ten sam dylemat Civic czy Astra.
U mnie problem sie dosc szybko rozwiazal, potrzebowalem 5 drzwiowe wiec astra.
Po za tym civica ma duzo moich znajomych i nie nazekaja. Auta fakt malo zawodne ale wysokoobrotowe i lubia kiedy sie je depta. Od dziatka tego auta raczej nie wyrwiesz. Prawda jest taka ze czesci sa w przestepnej cenie ale wystarczy samemu porownac i bedziesz widzial o jak duzo astra jest tansza. Jezeli masz malo kasy na naprawy to nie pchaj sie w honde bo jak cos ci padnie bedzie drozej, bez zadnych watpliwosci.
Ja posiadam obecnie astre I i astre II.
Co do pierwszej generacji Astra I 1995r, jedna poducha, wspoma : ponad 2 lata w kraju.
Wymieniłem rozrzad 220zł razem z pompą i napinaczem
po ok roku tuleje wszystkich wahaczy 180 zł
Hamulce przod i tył ( klocki nowe tarcze, z tylu szczeki do bebnów + praca mehanika ) ok 200zł
Walnelem sie z gosciem lusterkami i niestety moje odpadlo, cale do wymiany z wkladem i plastikiem, mocowaniem ( cale kompletne ) oczywiscie zamiennik 32,50 zł
Przełącznik kierunkowskazók ( przestal odbijac ) zamiennik 18zł
Takze auto tamie jak barszcz.
Teraz do wymiany mam amortyzatory i wiem ze jak kupie szalenie drogie do tego auta to bedzie to 150zł przy amorkach magnum, 200 przy monroe lub 250 kayaba !! wiec co tu duzo mowic :D:D
pozdrawiam i pomysl na co cie stac ...
Jedno co mi sie podoba bardziej w hondach to MOC :D:D:D
Pozdrawiam uzytkowników OPLI jak i HONDY
domgo
Nowicjusz