Honda Civic 1,5 - na pierwszy samochód

27 Gru 2012, 02:44

Cześć.

Ostatnio przeglądałem sporo różnych aukcji, dużo czytałem o tym co wybrać na pierwszy samochód i mój wybór padł (nie wiem czy słusznie) na Honde Civic.

Pośród kilkunastu aukcji wybrałem sobie tą:
[link do Tablica wygasł]

Co myślicie o tym samochodzie z aukcji? i pytanie ogólne, sprawdzi się do codziennej jazdy po mieście bez żadnych szaleństw w wersji ekonomicznej?

Pozdrawiam.
lapavlo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Gru 2012, 08:22

Do mnie Civic V jakoś nie przemawia ponieważ dużo egzemplarzy jest od młodych gniewnych i ten też prawdopodobnie ale jak masz blisko to jedz obejrzyj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Gru 2012, 10:37

No mam dwie ulice dalej, nawet jakbym go kupił to bym od razu zdjął te paskudne naklejki. Tak myślę, lepiej kupić samochód gdzieś w granicach 6-7k i nie dopłacać nic później do niego, czy takiego za 4k i wrzucić jeszcze tysiąc, żeby usprawnić wszystko?

I czy pojechanie na diagnozę przed zakupem coś da, czy raczej nic nie wykaże poważnego?
lapavlo
Nowicjusz

27 Gru 2012, 10:45

A skąd masz pewność że takie auto za 7000zł bedzie w lepszym stanie niż takie za 4000zł?
Jak masz blisko to jedz obejrzyj,weż na diagnostyke i niech go sprawdzą tylko pamiętaj że to Ty wybierasz stacje a nie sprzedający.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Gru 2012, 10:52

Głupi nie jestem, wiadomo, że sam będę musiał wybrać stację. A podczas jazdy próbnej na co najbardziej zwracać uwagę?
lapavlo
Nowicjusz

27 Gru 2012, 12:28

Każda Civic będzie od gniewnego, tego auta nie kupuje się po to żeby oszczędzać na paliwie, te auto się wkręca i używa .. Na co zwrócić uwagę .? Na wszystko .
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Gru 2012, 12:40

Jak się podoba to można obejrzeć ale ja bym takich aut unikał według mnie civiciki 5g są super ale nie jakieś udziwniane czy przerabiane a drugie ale to cena według mnie to nie jest warte 4 tyś jak ktoś poszuka to podstawowe 1.3 i 1.5 da rade znaleźć 2500- 3000zł bo za 4-4500 zł można kupić bez problemu civic 6g z 1.4 dobrego ale trzeba poszukać wiem że zaraz ktoś napisze dobre musi kosztować to ja na to niech pojeździ i porówna droższe i tańsze.A wracając do tematu ten civic jest podejżany przez ten biały tył prawdopodobnie to naklejka czyli komuś było drogo pomalować a co jest pod spodem oby nie rdza i szpachla sama ,ale mogę się mylić.Z doświadczenia wiem że w civicu 5g warto się przejechać autem szybko po dziurawj drodze i spojrzeć czy z tyłu u góry między podsufitką dach nie rusza się w okolicach teleskopów tylnej klapy ,często to się zdarza puszczają 2 zgrzewy z jednej i drugiej stronie z tyłu od bagażnika w stronę lampy tył pod plastikami można to sprawdzić też naciskając dość mocno słupek z tyłu szyby u lotki nic nie powinno się ruszać dodam że wtedy auto słabo i mało pewnie się prowadzi .Należy jeszcze sprawdzić pod autem miedzy słupkami u listew progowych lubi tam też skorodować do dużych wielkości nawet 3-4 palce i jak auto jest mocno męczone dobijane czyli jazda jak młody gniewny to pęka też między słupkami pod autem jak tam już jest civic spawany to też bym go nie brał bo i tak pękać będzie dalej. A reszta to jak w zwykłym aucie,drobiazgami bym się nie przejmował bo dziś tanio można to auto naprawić bo ceny części są w cenie golfa 3 czy astry .cvic 1.5 eg4 jak jest zadbany czyli zdrowy w kwestii osiągów jest lepszy do 150 km/h i to dość tyle od golfa3 2.0 8v czy astry a spali znacznie mniej około 2.5 litra /100km .Prawda jest taka że te auta mają głównie młodzi i duża część aut jest zaniedbana delikatnie mówiąc ale jak buda jest w dobrej kondycji to warto takie auto kupić.Te auta mają mniej więcej 20 lat więc olej nierobione egzemplarze będą pobierać raczej napewno 1.5 a z koli 1.3 bardzo żadko kiedy pobierają olej ,co ciekawe civic mimo że pobiera olej w osiągach trzymie serie bo inne marki już nie.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

27 Gru 2012, 12:56

Sprzedawca twierdzi, że na życzenie kupującego może zdjąć te naklejki więc nie wydaje mi się, żeby ukrywał pod nimi jakieś wady. Spróbuje się umówić na jakąś jazdę próbną, ewentualnie diagnozę, może da radę potargować się i spuścić cenę do 3,5k co byłoby już w miarę przyjemną ofertą.
lapavlo
Nowicjusz

27 Gru 2012, 13:26

ak83 Civic VI za 4000zł? Haha powodzenia w szukaniu dobrego egzemplarza a Civic V za 2500zł to już pognity :mrgreen:
lapavlo powiedz gościowi że jak sciągnie naklejki to go weżmiesz a potem tylko sprawdzić auto na diagnostyce i bude czy za bardzo kombinowana nie była.
Barol
Awatar użytkownika

27 Gru 2012, 13:28

ok. Dzięki za pomoc Koledzy! :)
lapavlo
Nowicjusz

27 Gru 2012, 15:50

Nikt nie dodał że silniki tego Civica lubią olej. Wogóle ktoś napisał że za 4500zł można kupić dobrego Civica 6g? To jakiś żart mam rozumieć?
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Gru 2012, 20:04

Jak ktoś szuka nie tylko na allegro to znajdzie tanio w rozsądnych pieniądzach dobrego civica .Nie tak dawno temu pare lat temu jeździłem po zlotach civic5g i tam widziałem różne cuda perełki tanio i drogo kupowane niektórzy delikatnie mówiąc przepłacali kupując klubowe igiełki.Z niektórymi chłopakami z dość bliska też jeździłem oglądać i wyższa cena nie znaczyła zawsze lepszego auta tylko właścicielami się tak wydawało i wtedy kupowali za trochę ponad 3 tyś pare do tej pory jeździ i sobie chwalą.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2