Honda Civic 1.5

16 Sie 2010, 22:10

Witam, posiadam Hondę Civic HATCHBACK z 91 roku z silnikiem 1.5 130 KM. Mam zamiar powiększyć moc silnika i tu moje pytanie na czym lepiej wyjdę - czy zamontować Turbosprężarkę czy Nitro ? Co jest bezpieczniejsze dla silnika, i jakie są przybliżone ceny montażu obydwu rzeczy, i ile kosztuje uzupełnienie butli z podtlenkiem azotu. Za odpowiedź będze wdzięczny.
Samba
Nowicjusz

Miejscowość: Nowy Sącz

18 Sie 2010, 18:30

Samba napisał(a):czym lepiej wyjdę - czy zamontować Turbosprężarkę czy Nitro ?

a po co Ci ta moc? z nitro zupełnie inaczej jest oddawana moc niż z turbosprężarką. Chcesz się czasem po ścigać czy na co dzień masz za mało mocy, czy co wydaje mi się najbardziej prawdopodobne chciałbyś coś zrobić tylko nie wiesz co i po co?
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

18 Sie 2010, 22:07

Samba napisał(a):Witam, posiadam Hondę Civic HATCHBACK z 91 roku z silnikiem 1.5 130 KM.

:shock: ile koni z 94 KM seryjnie i to jeszcze silnik 1,5-16V ma tyle a inne 1,5 mniej jeszcze mają i uzyskałeś 150 kucy ..jak to zrobiłeś :?:
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

21 Sie 2010, 21:12

Kupiłem silnik od CRXa 1.6 ( błąd w I poście ), w CRXie miał 140 koni bo tam miał wydech przelotowy. A chcę więcej mocy, bo lubię depnąć jak i powyścigować się.
Samba
Nowicjusz

Miejscowość: Nowy Sącz

24 Sie 2010, 21:47

w hondzie civic 1,6 VTi 1992-1995rok miały seryjnie 160 kucy to taki motorek zapodaj
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

08 Sie 2013, 15:58

widze że świetnie operujecie tymi modelami silników i ile który ma mocy pięknie to się czyta
a z drugiej strony czy nitro czy turbo to powiem tak ze turbo działa cały czas a nitro tylko przez chwile i wydaje mi sie że na pewno jest droższe w utrzymaniu niż turbo, bo jeśli nawet turbo by się zepsuło, uległo awarii to zawsze można je zregenerować, a jeśli chodzi o nitro to trzeba pamiętać aby zawsze mieć zapas aby przyśpieszyć a gdyby wtedy coś poszło nie tak np przestawienie zapłonu bo czasem sie zdarza to co nam zostanie z silnikiem?
pozdro
ramdaisy
Nowicjusz

Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VII edycja Summer Cars Party 2013
    7-8 września odbędzie się kolejna siódma już edycja największego show motoryzacyjno- muzycznego w Polsce. Niesamowita liczba fanów SCP, która w 2012 roku sparaliżowała na wiele godzin ruch w Katowicach ...

14 Sie 2013, 12:38

Turbo, turbo, turbo. Tutaj nitro to totalny absurd.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993