Honda civic 1997- gaśnie w czasie jazdy

04 Sty 2009, 00:26

Witam, posiadam od roku honde civic 1997 rok, która została sprowadzona z austrii.Od razu zamontowałem w niej gaz sekwencyjny. Mam taki prpblem że w czasie jazdy gaśnie mi silnik i zapala sie światełko akumulatora. Przestaje też działać wspomaganie bo żeby skręcić kierownicą lub nadusić na hamulec muszę sie sporo wysilić. Byłem wielokrotnie u mechanika, który upatrywał najpierw przyczyny w akumulatorze który niby nie trzyma prądu. Akumulator ma dopiero rok, a poza tym nawet kiedy naładował go sytuacja się powtarzała. Potem stwierdził, że jadnak trzyma prąd a przyczyna jest jakaś inna ale nie wie jaka. Nie dzieje się to bardzo często ale mnie wiecej co drugi dzień. Raz się to dzieje jak przejade 1km, raz jak 5km a ostatnio nawet w trasie po przejechaniu 50km i prędkości 140km/h! Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co z tym problemem zrobić!! pozdrawiam
kozinho
kozinho7
Nowicjusz

• 04 Sty 2009, 14:32

Coś ten mechanik,to jakiś chyba fałszywy jest...Jak silnik ci zgaśnie,to kontrolka od akumulatora musi się zaświecić i jest to najnormalniesza rzecz,ponieważ kontrolka ta oznacza brak ładowania.A jak silnik nie pracuje,to jak akumulator ma być ładowany?To samo dotyczy kierownicy i hamulców - nie działa wspomaganie,bo silnik nie pracuje.
    Najpierw posprawdzaj,czy nie ma czegoś luźnego w układzie zapłonowym.Sprawdz teżsamą stacyjkę,czy nie wypaliły się juz styki.Czy po zgaśnięciu silnika zaświecają ci się też inne kontrolki np. od ciśnienia oleju?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Sty 2009, 15:16

Rzeczywiście, zapala mi się też kontrolka od oleju która znajduje się obok kontrolki od akumulatora. Wczoraj jak jechałem to w pewnej chwili zapaliły mi się te kontrolki, ale zaraz zgasły i jechałem dalej. Dzieki za wskazówki!!
    kozinho
    kozinho7
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Alergia za kierownicą - jak sobie z nią radzić?
      Razem z wiosną przyszedł ciężki czas dla alergików, uczulonych na pyłki i kurz. Prowadzenie auta w tym okresie jest dla uczuleniowców szczególnie uciążliwe. Łzawienie oczu, silny katar, obniżona koncentracja ...