Honda Civic 2.0 i-CTDi problem z niskimi obrotami

14 Lut 2021, 09:06

Witam i proszę o pomoc mampeoblem z jazdą do 1500ob podczas takiej jazdy obroty nagle same spadają do 1000ob wciskając gaz do końca żadnej reakcji dopiero jak dwa lub trzy razy wcisne gaz obroty się normują do puki nie rusze gazem powyżej jest ok podczas przyspieszania podczas redukcji energicznie jest ok wymieniłem potencjometr gazu i bez zmian byłem u mechanika podpiol kompa i powiedział że nie widzi żadnych błędów nawet nie próbował zdiagnozować mechanicznie i 80zl skasował sprawdziłem wszystkie wężyki podcisnien są ok zawór n75 burczy zgrzyta na niskich obrotach ale go odpiolem to samo odpiolem przepływie to samo na biegu jałowym to samo z gruszki podciśnienie ściągałem to samo filtr powietrza wyciągałem na chwilkę to samo już nie wiem co może być proszę o pomoc lub jakiś namiar kto się zna i mógłby do radzić wyjaśnić konkretnie zasadę działania podcisnien gruszki turba bo już nie wiem jak to ugryźć
Honda20
Nowicjusz

14 Lut 2021, 13:01

Sprawdź zawór EGR > Typowe objawy usterki zaworu EGR to nagły spadek mocy lub nagłe, krótkotrwałe spadki mocy
Sprawdź też przepustnicę i czujnik położenia przepustnicy. Przepustnica może się wieszać na skutek zabrudzenia lub silnik krokowy może błędnie pracować a sam czujnik błędnie odczytywać położenia przepustnicy. Sam widzisz ,że coś ją przetrzymuje a jak poruszysz gazem wszystko wraca do normy. Jednorazowa diagnostyka może tego nie wykazać .
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

14 Lut 2021, 13:07

Być może że EGR przepustnica korkowiec odpada bo to dizel 20itd .jak mogę sprawdzić EGR czy on się zacina można go jakoś sprawdzić czy poprostu przeczyscic wyplukac
Honda20
Nowicjusz

15 Lut 2021, 13:21

spróbuj wyczyścić i zaślepić
kokgzu
Nowicjusz

Miejscowość: Września

15 Lut 2021, 14:00

Honda20 napisał(a):jak mogę sprawdzić EGR czy on się zacina można go jakoś sprawdzić czy poprostu przeczyscic wyplukac
Dobrze go wyczyść i możesz po tym sprawdzić czy zawór chodzi lekko bez oporów jak będzie się ładnie domykał po wciśnięciu i puszczeniu to nie powinno być problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lut 2021, 14:47

Ok dziękuję
Honda20
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Volkswagen Amarok 4MOTION
    Amarok jest najmłodszym modelem marki Volkswagen Samochody Użytkowe. Jego produkcja rozpoczęła się w 2010 roku w Argentynie, od maja 2012 roku samochód powstaje także w fabryce Volkswagena w Hanowerze. Dla Amaroka ...