Honda Civic 5 tysięcy

14 Lis 2015, 16:41

Witam. Biorę pod uwagę zakup Hondy Civic. Mój limit to 5tysięcy, a jedyny wymóg to żeby miała instalację LPG. Chcę się dokształcić w wiedzy o tym samochodzie.

Przede wszystkim chciałbym aby ktoś mnie uświadomił czy szukać IV czy V i co powinienem wiedzieć o różnicach w modelach składanych w japonii, a modelach w angli.

Japończyki podobno niezniszczalne ale rdzewieją niemiłosiernie i to nie tylko na progach. Angliki zaś podobno mają elektrykę z niskiej półki. Ile jest prawdy w tych stereotypach? Co możecie mi państwo powiedzieć i doradzić?
aesd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 09 1993
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

14 Lis 2015, 16:45

Generalnie mając 5k postawiłbym na Civika VI, który poza rdzą praktycznie nie ma problemów, dobre benzynowe silniki i całkiem fajnie się prowadzi.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Lis 2015, 17:06

To tak:
Z IV będzie problem znaleźć ponieważ jest ich po prostu mało na rynku.
V/VI w zasięgu ręki.

Co do rdzy:
Wszystkie rdzewieją w standardowych miejscach:progi,nadkola,jak jest szyberdach to w tych miejscach (ale nie zawsze).

Jeszcze nie słyszałem aby angielki miały jakiś większy problem z elektroniką.
Na pewno są niezawodne IV/V/VI,branie oleju czy jakieś większe problemy to są głównie przez "tjuningowców" czy osoby które zaniedbują auta (i jeździ bo jeździ aby jak najmniej dołożyć)

Za 6k możesz VI generację szukać spokojnie.
Kieł
Stały forumowicz

14 Lis 2015, 21:47

Jeśli chodzi o silniki to trochę tych wersji było w piątkach i szóstkach. Sa jakieś których należy się wystrzegać lub takie w które mierzyć w pierwszej kolejnosci?
aesd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 09 1993
Przebieg/rok: <1tys. km

14 Lis 2015, 22:03

Wszystkie są godne uwagi ale przy zakupie ważny jest stan.
Do normalnej jazdy wystarczy ten 1.4 90 a najlepiej 75(można go łatwo odblokować na 90 konną wersję) większe prawdopodobieństwo trafienia egzemplarza od "normalnego" użytkownika.
Kieł
Stały forumowicz