Honda Civic '99 Problem z zapłonem - immo ROZW

28 Sty 2008, 20:26

A tu do pobrania schemat
http://file4u.pl/download/501381/honda_schemat.pdf
Pozniej dam link do e-booka do hondy civic 99 rok
andrzej_124
Stały forumowicz

28 Sty 2008, 20:28

To dziwna sprawa... Takze zostaje ci sprawdzic ta iskre. Pomyslalem teraz sobie o immobilajzerze, moze wez kluczyk z zapasowego kompletu i nim sprobuj.
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

28 Sty 2008, 20:38

FSOManiak napisał(a):Pomyslalem teraz sobie o immobilajzerze, moze wez kluczyk z zapasowego kompletu i nim sprobuj.

Szansa 1 na 1'000'000... ale jak powiedział Terry Pratchet takie szanse sprawdzają się w 9 przypadkach na 10 ;) Tyle że na zapasowy kluczyk poczekam sobie do piątku :/ Można to jakoś ominąć? Resecik jakiś albo coś w tym typie? Ewentualnie ODŁĄCZYĆ?
Ostatnio edytowany przez fmb, 28 Sty 2008, 20:49, edytowano w sumie 1 raz
fmb
Nowicjusz

28 Sty 2008, 20:45

andrzej_124 napisał(a):A tu do pobrania schemat
http://file4u.pl/download/501381/honda_schemat.pdf
Pozniej dam link do e-booka do hondy civic 99 rok

THX A mógłbym prosić jakiś komentarz do schematu? Jak używać tak zaawansowanego voodoo?
fmb
Nowicjusz

28 Sty 2008, 22:39

Tu masz link do książki serwisowej po angielsku wersja full
http://downloads.hondatech.info/Auto/Ma ... Manual.zip
andrzej_124
Stały forumowicz

28 Sty 2008, 22:41

Tu masz link do książki serwisowej wersja full 2200 stron po angielsku
http://downloads.hondatech.info/Auto/Ma ... Manual.zip
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1UZ-FE i 3UZ-FE
    Układ V8 z dwoma wałkami rozrządu. Pojemność: 4 i 4,3 litra. Zalety: dobra baza do tuningu, niewielka masa. Wyprodukowane przez Toyotę silniki V8 1UZ-FE i 3UZ-FE zdobyły szacunek i popularność wśród entuzjastów ...
    Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...

29 Sty 2008, 17:47

Uaktualnienie:

Gdy przekręcam kluczyk do pozycji II, ciągle pali się lampka kluczyka na desce rozdzielczej (zielona) która normalnie gaśnie gdy się elektryka i pompy się już uspokoją. Tym razem pali się ciągle, więc może faktycznie immobilizer, tak jak sugeruje FSOManiak?

Andrzej_124 - dzięki za ebooka. Mnóstwo przydatnych informacji. Chociaż o immobiserze nie wspomina. Ani o tej lampce kluczyka...

Przeglądałem google pod tym kątem, i faktycznie takie rzeczy w Hondzie się zdarzają (uszkodzenie ROMu w kluczyku, desynchronizacja, itp). Ludzie sugerują rozłączenie akumulatora na parę godzin. Myślicie ze to ma sens?
fmb
Nowicjusz

29 Sty 2008, 19:41

Odlączenie akumulatora powoduje reset komputera. W przypadku immobilajzera, to trzeba go programowac wg. ksiązki kodów i czerwonego kluczyka ktory sie podobno dostaje w komplecie. Ja akurat w tym temacie sie nie wypowiadam bo w immobilajzerach nie siedze :P
FSOManiak
Początkujący

29 Sty 2008, 19:48

Już mi się zdarzyło rozładować akumulator na cacy po czym musiałem wziąć go do domu na nocną sesję ładowania. I samochód był cały i zdrowy po tym zabiegu. Autoalarm, centralny zamek i co tam jeszcze widać gołym okiem działało. Co do immobilizera to nie mam pojęcia, nigdy nie miałem z tym świadomie do czynienia. Zobaczymy co powie samochodzik po nocy bez prądu...
fmb
Nowicjusz

29 Sty 2008, 20:28

Reset kompa jak najbardziej wskazany ;)
FSOManiak
Początkujący

29 Sty 2008, 22:32

Jak auto nie odpali to sprawdź czy dalej nie ma iskry i czy wtryski pracują tzn. podają paliwo.
andrzej_124
Stały forumowicz

01 Lut 2008, 17:08

No to jest problem. Drugi kluczyk także nie działa. Tak samo jak i pierwszy. Zielona lampka kluczyka która normalnie gaśnie teraz miga. Poza tym chyba akumulator zaczyna się kończyć, bo troche kręci rozrusznikiem a potem silnik zaczyna trzeszczeć w stylu "przeskakująca zębatka" (ale to chyba elektromagnes, jeśli się dobrze orientuję). Wynika z tego, że problemem jest immobilizer. No i teraz ma pytanie:

JAK NAPRAWIĆ LUB CHOĆBY ODŁĄCZYĆ IMMOBILIZER?
fmb
Nowicjusz

05 Lut 2008, 13:25

No i po problemie. Wszystko było OK, tylko brudne... przez 9 lat wnętrze stacyjki zaświniło się na tyle że kluczyk nie był rozpoznawany przez immo. Ostatecznie pomogło wtryśnięcie pewnej ilości oleju uniwersalnego (w Szwecji nazywa sie to 5-56) i parokrotne włożenie, przetarcie i wyciągnięcie kluczyka (brud wiązany jest w oleju i osadza się na kluczyku). 15 minut zabawy i problem z głowy :D No i 3000 koron szwedzkich do przodu :)
fmb
Nowicjusz

19 Lut 2009, 19:37

kolego powiem tylko tak ja odebralem dzis autko bo mialem to samo sprawdz modul i cewke zaplonowa sa w aparacie zap. pozdrawiam
jaga24
Nowicjusz

Miejscowość: toruń