Honda Civic '99 Problem z zapłonem - immo ROZW

27 Sty 2008, 19:36

Historia banalna: jechałem samochodem na chwile do pracy, posiedzialem z 1,5h, wracam do samochodu, przekrecam kluczyk, rozrusznik kręci, ale zapłonu nie ma. Dociskam gaz, autko skacze wyraźnie mocniej, ale też nie odpala. Poprawiam kable WN do świec - bez zmian. Na zapych nie odpala. A taki fajny samochodzik był, nic mu nigdy nie przeszkadzało. Co może być z nim nie tak? Co powinienem sprawdzić, poruszyć, dokręcić? Jestem w tej średnio ciekawej sytuacji, że na pomoc mechanika która nie zrujnuje mnie finansowo mam małe szanse... Poza tym samochód jest na parkingu, zdala od warsztatów :(
Ostatnio edytowany przez fmb 05 Lut 2008, 15:16, edytowano w sumie 3 razy
fmb
Nowicjusz

28 Sty 2008, 00:28

Ciekawy jestem czy nie pali w ogóle czy pali jak trochę postoi?
Masz tam w hondzie kontrolne Check Engine. Podczas jej gaśnięcia słychać takie charakterystyczne "cyknięcie". Ten dźwięk wydaje przekaźnik pompy paliwa umiejscowiony gdzieś za deską rozdz.
Typową przypadłością w Hondach były zimne luty na tym przekaźniku. Jak samochód był zimny to palił dobrze, ale jak już się nagrzał i styki zaczęły się troszkę rozchodzić pod wpływem temp. to nie chciał odpalić dopóki znowu nie ostygł. Sprawdź czy Ci cyka ten przekaźnik podczas gaszenia się kontrolki Check Engine. Jeśli nie to prawdopodobnie on jest przyczyną Twoich problemów.
Dokładniej zlokalizować będziesz go mógł po dźwięku, na zimnym silniku rzecz jasna jak będzie się załączał. Wyłączaj i włączaj zapłon, nasłuchuj cyknięcia i znajdziesz gada ;) Ten przekaźnik kryje się w przeważnie w takiej bordowo-brązowyej plastikowej obudowie.
Przelutujesz to w serwisie rtv za jakieś 30zł. U mechanika samochodowego zapłacisz pewnie z 80zł ;)
Pozdro.

EDIT: Doczytałem Twojego posta. Wygląda na to że odpisałem nie na temat :lol: :lol: :lol:
To przez to zmęczenie, czas spać...
przemandero
Nowicjusz

28 Sty 2008, 15:23

Rada nawet i słuszna, ale...

Dodatkowe info po weekendzie:
1. Zimny samochód robi to samo co lekko ciepły samochód - nie zapala.
2. Pompa paliwowa hałasuje odpowiednio - po przekręceniu kluczyka podciąga ciśnienie co słychać. Przekaźnik zdaje się klikać.
3. Bezpieczniki IGN COIL (cewka zapłonu) i FUEL PUMP są OK.

Próbowałem sprawdzić świece i iskrę. Wykręciłem świecę z silnika i zostawiłem leżącą z podłączonym kablem WN (ale nic więcej, bez ewidentnego połączenia z masą) no i nic. Zero trzasku, iskry... Próbowałem tą jedną świecę na dwóch róznych przewodach WN. Jeśli się zbłaźniłem z tym testem, to jak jak zrobić poprawnie? Obecnie podejrzewam aparat zapłonowy. Jak go można sprawdzić?
fmb
Nowicjusz

28 Sty 2008, 17:38

Sorry, ale nie sprawdzaj tak swiec, tylko tyle ci powiem.... :P Zrob diagnostyke silnika, odczytaj kody bledów i podaj tutaj.
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

28 Sty 2008, 17:52

Jak silnik nie odpala to tu nie pomoże żadna diagnostyka, podaj jaki masz silnik i jak możesz to jaki ma kod lub moc.Silnikow 1,4 w 99 roku montowano 8 wersji.
andrzej_124
Stały forumowicz

28 Sty 2008, 18:33

Jak silnik nie odpala to tu nie pomoże żadna diagnostyka
Co np. w przypadku walnietego czujnika halla, ktory nie podaje informacji i dla komputera silnik stoi?... W związku z tym nie ma iskry... Pozatym auto wg. autora raz odpala, raz nie..
FSOManiak
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    XVI Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2010 / relacja
    7 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XVI Moto-Piknik. Piknik trwał tylko jeden dzień i nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio i wyścigi na ...

28 Sty 2008, 18:50

Nigdzie nie pisałem że odpala - może gdzieś wyraziłem się niejasno, ale żeby nie było nieporozumień - przyjechałem do pracy normalnie jak co dzień i gdy wyłączyłem silnik od tego czasu nie działa. Rozrusznik kręci, ale nie ma zapłonu w cylindrach, ani jednym, nawet nie próbuje sie krztusić - NIC. Jak wciskam gaz przy przekręcaniu kluczyka samochód zaczyna jakby mocniej trząść.

Silnik 1.4 Si, 90KM, cały samochód podobno składany w Japonii. A do warsztatu jechać ciężko, zadupie straszne i wszędzie daleko. O ASO Hondy jedynie pomażyć :(

To w jaki sposób sprawdzić świece?
fmb
Nowicjusz

28 Sty 2008, 19:27

Zeby sprawdzic czy jest iskra, krecisz rozrusznikiem, wyciagasz swiece i jezeli są mokre to znak ze nie ma iskry. Chyba ze masz lampe stroboskopową. Ewentualnie twoja pierwsza metoda, z tym ze swieca powinna dotykac jakiegos elementu metalowego...
FSOManiak
Początkujący

28 Sty 2008, 19:44

Tak sobie właśnie pomyślałem że świeca musi podlegać prawom fizyki. Szkoda że nie wpadłem na to wcześniej... A świece wyciągnąłem suche, bez wyjątku. Czyli jeśli dobrze rozumiem, to iskra w sumie może nawet i jest, ale wtedy wtrysku za to brakuje. I wtedy świeca sucha a silnik nie pali...

Jeszcze odnośnie silnika, to ma wkręcone świece NGK BKR6E. Wątpliwe, by były fabryczne ;) ale może przynajmniej ta sama sygnatura. To też powinno zawęzić krąg możliwych typów silników.
fmb
Nowicjusz

28 Sty 2008, 19:52

Jak sa suche to znaczy ze paliwko nie dochodzi. A po wlączeniu zaplonu slyszysz pracę pompy paliwa? Silą rzeczy jak nie ma iskry to sie silnik zalewa. Twoj jest suchy, wiec mysle, ze sprawdzanie nalezy zacząc od tego co pisal kol. przemandero, czyli styki na przekazniku pompy...
FSOManiak
Początkujący

28 Sty 2008, 19:58

Jak nie masz iskry to wina może być w aparacie tu masz instrukcję jego sprawdzania po angielsku

http://www.imagic.pl/files/view/6797/ho ... pl%20d.jpg
http://www.imagic.pl/files/view/6797/ho ... 02%20g.jpg

Mogę podać schemat inne dane po angielsku
andrzej_124
Stały forumowicz

28 Sty 2008, 20:07

Przy przekręcaniu kluczyka słyszę że coś się dzieje pod tylnymi siedzeniami, więc pompa wydaje się być OK. Przekaźnik (jesli dobrze zidentyfikowalem, czarne pudeleczko z 4 dosc duzymi stykami ukladajacymi sie w litere C, w osobnej puszce pod maską razem z 2-3 bezpiecznikami) zdaje się pstrykać.
fmb
Nowicjusz

28 Sty 2008, 20:11

andrzej_124 napisał(a):Jak nie masz iskry to wina może być w aparacie tu masz instrukcję jego sprawdzania po angielsku

http://www.imagic.pl/files/view/6797/ho ... pl%20d.jpg
http://www.imagic.pl/files/view/6797/ho ... 02%20g.jpg

Mogę podać schemat inne dane po angielsku

A to ja bardzo chętnie, angielski być prawie jak polski :) Im więcej tym fajniej, choćby na przyszłość albo dla potomnych co ten wątek odwiedzą.
fmb
Nowicjusz

28 Sty 2008, 20:17

Zacznij od sprawdzenia alarmu tu linki do sprawdzania czujnika położenia wału

http://www.imagic.pl/files/view/6797/CPK%201d.jpg
http://www.imagic.pl/files/view/6797/CPK%202%20d.jpg
andrzej_124
Stały forumowicz

28 Sty 2008, 20:25

Alarmu znaczy autoalarmu co wyje jak sie ktoś dobiera czy alarmu w stylu lampki sygnalizacyjnej że coś jest nie tak? Czy może jeszcze jakiegoś innego alarmu?
fmb
Nowicjusz