Honda Civic IX 5D vs Ford Focus MK3 vs VW Golf VII

16 Maj 2015, 18:23

Nie będę się rozpisywał w temacie więc krótko zapytam który z tych 3 byście polecili?
Honda Civic w wersji sport silnik 1.8 142km czy Ford Focus 1.6 150km lub Golf VII 1.4 122km ???
Dodam tylko, że codziennie dojeżdżam do pracy 16km, przez którą muszę przejechać ok. 9km tzw. kocie łby, 4km to koleiny i 3km równiutki asfalt i nie chciałbym aby w środku samochodu przesadnie trzeszczało, dudniło, etc.
Auto dla maks. 3 osób [młody tata, młoda mama i małe dziecko :).
balboa
Nowicjusz

Auto: A3
0

16 Maj 2015, 18:27

Jeśli chodzi o silniki to Civic ma najpewniejszą jednostkę jeśli chodzi o trwałość.
O badziewiu typu TSI nie ma co się rozpisywać, bo to olejżłopy, o których już napisano wszystko jeśli chodzi o usterki :D
Napęd Forda to póki co niewiadoma bo jest całkiem nowy. Narazie jest ok.

Jeśli chodzi o wyciszenie wnętrze to najlepiej jest w Golfie, Focusie i potem w Hondzie więc odwrotnie.

Jeśli chodzi o praktyczność i pojemność wnętrza to Civic będzie najlepszy.
Ostatnio edytowany przez dzida, 16 Maj 2015, 19:45, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

16 Maj 2015, 18:42

Golfa sobie od razu odpuść ze względu na badziewne silniki. Civic ma strasznie twarde zawieszenie, jeżdżąc po kiepskich drogach czuć każdą nierówność.Silnik w Civicu jest dynamiczny i bardzo oszczędny jak na swoją pojemność i moc i z tej 3-ki będzie się najlepiej prowadził. Najlepiej wybierz się na jazdę testową i bierz to w czym będziesz się lepiej czuć :ok: . Jeśli Ci nie przeszkadza twarde zawieszenie Civic będzie dobrym wyborem.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8
0

16 Maj 2015, 19:10

Zdecydowanie nie Golf. :no:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

17 Maj 2015, 11:49

Jeździłem civicem na jeździe próbnej i powiem szczerze, że jeszcze nie jechałem takim samochodem tej klasy, gdzie trzymał się drogi tak dobrze. Przy wchodzeniu w zakręty jeszcze nigdy nie czułem się tak pewnie! Również miałem okazję przejechać się po słabej nawierzchni, ale to był tylko krótki odcineczek i ciężko stwierdzić czy coś w nim piszczy, stuka przy kokpicie... Jednak te plastiki to zmora Hond i dużo ludzi, którzy jeździli Civicem VIII ufo właśnie skarżyło się na straszne trzeszczenie plastików podczas jazdy po słabej nawierzchni drogi. Więc jedyną wadą, która mnie powstrzymuje przed zakupem Hondy Civic są jej trzeszczące plastiki, a jednak mam wrażliwe ucho i byłoby to dla mnie zapewne denerwujące.
Ale czy tak jest w IX genie?
balboa
Nowicjusz

0

17 Maj 2015, 12:10

Najlepiej jakbyś się zapytał właścicieli tego autka na forum civica :ok:
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisp ... Civic-2011
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

NASCAR Camry w 4 odsłonach
    Atrakcją na targach SEMA 2017 stoiska Toyoty były wyścigowe Camry, które zaprezentowali topowi kierowcy NASCAR – Martin Truex Jr., Kyle Busch, Denny Hamlin i Daniel Suarez. Martin Truex oraz Kyle Busch startują ...

17 Maj 2015, 12:46

Na konkurencyjnej stronie civicforum.pl znalazłem odpowiedni temat i faktycznie trzeszczenie, pukanie w środku jest duże, jak to ktoś napisał "orkiestra". Silnik jednak to nie wszystko.
balboa
Nowicjusz

0

17 Maj 2015, 18:28

Dla Twoich potrzeb najlepszy będzie Focus, ale przy takim użytkowaniu zamiast drogiego w naprawach 1.6 150KM wybrałbym na Twoim miejscu 1.6 125KM, który jest bezawaryjną i sprawdzoną konstrukcją (pośredni wtrysk, brak turbo).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
2

14 Wrz 2016, 15:20

w europie w pierwszym półroczu sprzedało się 270 tyś golfów , gdyby tak policzyć wszystkie modele z koncernu VW to wychodzi niewyobrażalna ilość samochodów z silnikami tsi , czyli widocznie jest już ok. z tymi silnikami
toom
Początkujący

Prawo jazdy: 15 05 1980
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: clio/fabia
Silnik: 1.2 16v /sdi
Rok produkcji: 2003
0

14 Wrz 2016, 15:51

Brawo za odkop :ok:
A dlaczego tyle golfów się sprzedało ? Bo ludzie żyją dalej w przekonaniu że Golfy to najlepsze auta i tyle w temacie :/
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

14 Wrz 2016, 16:50

sanvean23 napisał(a): Bo ludzie żyją dalej w przekonaniu że Golfy to najlepsze auta i tyle w temacie

No rzeczywiście te silniki powstały wczoraj (TSI), one istnieja od 2003 roku, pojawiły sie w Golfie V a juz za chwilę wychodzi ósemka..więc jak ktoś żyje XXI wiekiem a nie latami 80...no to ma inne podejście

Golf gniecie na łopatki pod kątem praktyczności, wyposażenia wszystkie inne auta kompaktowe u konkurencji, wsiądź do Opla Astry, potem Focusa a potem do Golfa, będziesz wiedzieć o co chodzi.
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
0