Honda Civic - jaka

12 Kwi 2010, 09:31

Witajcie

Planuję zakupić Honde Civic (ew. Mitsubishi Colt).
Mam na to 7-10 tys.
Dziennie będę jeździł ok. 100km Samochód może być 2/3 drzwiowy. Raczej benzyna choć tutaj nie jestem jeszcze pewny.
Co sędziecie o tym wyborze?

Chciałbym również się dowiedzieć co sądzicie o tej aukcji:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Warto się tym interesować?

Jakby Wam wpadły w oko jakieś oferty z woj. pomorskiego to dajcie znać.
dziobakx
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie

12 Kwi 2010, 14:07

Wydaje się być ok, ciężko po zdjęciach ocenić stan techniczny, ale ma kilka zalet: nie został skrzywdzony tuningiem (co w przypadku takich Hond nie jest oczywiste bo sporo z nich jest przerabiana), licznik ma analogowy a to z kolei sugeruje że przebieg może być oryginalny bo mało komu się już chce dłubać w przekręcaniu go (podkreślam: może...) - w cyfrowym to jest 10 minut roboty i to w zasadzie standard w tej branży, ale dłubanie przy analogowym w aucie za niecałe 10tys. zł często nie jest warte świeczki.

Ogólnie ten Civic z tym silnikiem to jedna z lepszych propozycji moim zdaniem, sprawdź go koniecznie czy nie bity i czy sprawny, jak tak to sądzę że warto
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

12 Kwi 2010, 14:24

ACSznycel napisał(a):
Ogólnie ten Civic z tym silnikiem to jedna z lepszych propozycji moim zdaniem, sprawdź go koniecznie czy nie bity i czy sprawny, jak tak to sądzę że warto

Możecie mi napisać jaki byłby orientacyjny koszt napraw tego: "Samochód ma lekko naderwany przedni zderzak przy lewej lampie (praktycznie niewidoczne) oraz lekko przerysowane tylne prawe nadkole".
dziobakx
Nowicjusz

12 Kwi 2010, 14:30

Zderzak to jakieś grosze, nawet w wypadku gdybyś musiał kupić nowy (chociaż może się skończyć na poprawnym zamocowaniu tego), a tylne nadkole nie mam pojęcia, no ale jeśli chcesz je zrobić w miarę porządnie to na klepanie, przecierkę, farbę itp liczyłbym kilkaset złociszy... Nie znam się na cenach napraw, weź najlepiej zadzwoń do jakiegoś lekiernika-blacharnika w okolicy i się przez telefon spytaj o rząd wielkości
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

12 Kwi 2010, 15:14

Dziennie będziesz robił 100 km, to znaczy żę w ciągu roku około 35 000. Wg mnie to jak na takie przebiegi powinno się patrzec za dieslem albo podtlenkiem gazu. Ja sobie nie wyobrażam jak bym miał lac tyle pieniędzy w bak.
shrekinho90
Nowicjusz

Miejscowość: POZNAŃ

12 Kwi 2010, 16:49

No dokładnie porozglądaj sie za jakimś dieslem przy tych kilometrach.A co do Civica z linku to wygląda ciekawie a z tym zderzakiem i z błotnikiem to myśle że za wszystko nie zapłacisz więcej jak góra 900-1000zł.A co byś powiedział np na taką Brave??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Kwi 2010, 18:19

barol91 napisał(a):No dokładnie porozglądaj sie za jakimś dieslem przy tych kilometrach.A co do Civica z linku to wygląda ciekawie a z tym zderzakiem i z błotnikiem to myśle że za wszystko nie zapłacisz więcej jak góra 900-1000zł.A co byś powiedział np na taką Brave??

Bravia wygląda nieźle ale moja żona ma dodatkowe wymagania: auto ma być raczej małe no i wygląd sie jej nie podoba. niestety musze się z tym liczyć :)
Co do diesla to cały czas myślę o tym. Przeliczylem dokładnie i wyszło mi ok. 70km dziennie (bez weekendów).
Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje to dajcie znać. Dotychczas faworytami jest Civic oraz Mitsubishi Colt. Ostatecznie nieco mniejsza Ibiza.
dziobakx
Nowicjusz

12 Kwi 2010, 18:40

Jako że posiadałem podobnego to polecę Ci Rovera 200/220 sdi, ładny, ekonomiczy, bardzo dynamiczny w tej kaście, a silnik bardzo trwały.
shrekinho90
Nowicjusz

Miejscowość: POZNAŃ

12 Kwi 2010, 19:44

shrekinho90 napisał(a):Jako że posiadałem podobnego to polecę Ci Rovera 200/220 sdi, ładny, ekonomiczy, bardzo dynamiczny w tej kaście, a silnik bardzo trwały.

To żeś mnie zastrzelił tym Roverem. To może być świetny wybór! Jak z awaryjnością tej marki? Części bardzo drogie?
Jeszcze jedno. Widze głównie oferty z silnikiem TDI. Czy pomiędzy TDI a SDI jest spora różnica?
dziobakx
Nowicjusz

12 Kwi 2010, 19:49

[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Kwi 2010, 23:08

Mój wójek posiada Rovera 200 TDI 105 KM i naprawdę bardzo go sobie chwali, dynamika bardzo dobra, dobrze się prowadzi w dodatku spalanie w cyklu mieszanym 5,5 l/100 km . Co do części to ów rover jest na częściach Hondy ( nie jestem pewny) więc dostępność jest dobra :)
poldi2311
Nowicjusz

Miejscowość: Stalowa wola

13 Kwi 2010, 06:15

Owszem Rover jest na częściach Hondy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Kwi 2010, 17:02

barol91 napisał(a):Owszem Rover jest na częściach Hondy.

ale nie model 200(poza tym starym, do którego wkładali d16z6)! diesel to angielska konstrkukcja. na cześciach hondy to jest model 400
kla
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

13 Kwi 2010, 17:54

kla napisał(a):
barol91 napisał(a):Owszem Rover jest na częściach Hondy.

ale nie model 200(poza tym starym, do którego wkładali d16z6)! diesel to angielska konstrkukcja. na cześciach hondy to jest model 400

Mieliście do czynienia z tym Roverem? Trochę się boję bo marka jakby nie patrzeć nieco egzotyczna.
dziobakx
Nowicjusz