Honda Civic - questions

19 Kwi 2009, 20:12

Witam
kiedyś już tutaj pisałem i dowiedziałem się co-nie-co ale teraz również pojawiły się fundusze więc przydały by mi się konkrety :)

myślę, że moim samochodzikiem będzie właśnie honda civic

pytanka mam:

1.) Jaki byłby odpowiedni silnik? (ekonomia!, taniość, ale i by można czasem nim było ładnie przycisnąć) i doskonale rozumiem że przy 'ciśnięciu' pali więcej ;)

2.) co możecie mi powiedzieć o silniku z VTEC ? warto/nie warto ? i jaka jest różnica między VTEC a VTEC - E ? nie chodzi mi tu o techniczne szczegóły bo to bez problemu można w google znaleść, ale o takie praktyczne różnice - wyjaśnione jak dla `chłopa` ;)

3.) czy znajdę gdzieś nie rozjechaną hondę gen VI z rocznika 1995-2000 za 10 tys ? (10 tys samochód + opłaty + ubezpieczenie + wszystko) i z przebiegiem mniejszym niż 250 tys -.- bo z takim to wiem, że znajdę...

4.) czy może lepiej kupić gen V ? tylko tu też powstaje pytanie jak tak to jaką?

dodam, że honda ma być 5cio drzwiowa

pozdrawiam serdecznie
mono
Nowicjusz

20 Kwi 2009, 07:41

Polecam silnik 2.0. Oferuje przyzwoitą moc i akceptowalne spalanie.
fokmenboss
Nowicjusz

Miejscowość: Raczki

20 Kwi 2009, 07:55

Ja z kolei proponuję V-tec o pojemności 1,5. Niskie spalanie i dobre przyspieszenie... :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Kwi 2009, 11:19

Też proponuje 1.5 oszczedny i dynimiczny silnik.
Obecnie poruszam sie Civiciem Sedanem z 95r z silnikiem 1.5(D15B2) 66KW i spokojnie wystarczy do tego samochodu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

20 Kwi 2009, 11:20

artur73 napisał(a):Ja z kolei proponuję V-tec o pojemności 1,5. Niskie spalanie i dobre przyspieszenie... :wink:

właśnie o takiej wersji po cichu myślałem, tylko że chyba 1.5 ciężej znaleść niż 1.6... czy 1.6 wogóle ma silniki V-tec?

i wiadomo - im mniejszy silnik tym mniejsze oc ;)

orientuje się ktoś czy zmiesciłbym się do 10 tys ?
mono
Nowicjusz

20 Kwi 2009, 13:15

1 1ok się zmieścisz tylko zastanów się kto ci sprzeda dobrze utrzymane auto poniżej ceny rynkowej.
Co jest tanie to jest drogie taki paradoks. Stan licznika to detal. Trzeba bardziej patrzeć na ogólny stan auta. To z 300 tys. może być w lepszym stanie, bo własciciel dbał niż to ze 150 tys, bo włascicielowi wisiało czy przeglądy robi na czas i co wkłada (leje) w auto.
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak można odzyskać utracone zniżki z OC i AC?
    Wypracowane zniżki na polisie ubezpieczeniowej są chlubą niejednego kierowcy. Jednak bardzo łatwo je stracić i to w bardzo krótkim czasie. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się jak odzyskać utracone zniżki z polis OC ...
    Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...

20 Kwi 2009, 16:59

A ja mam takie inne pytanie.
W hondzie civic V, silnik o pojemności 1.5 ma 16v?
Pytam, bo w razie kupna i chęci zakładania gazu, mając 16v dużo więcej się płaci za instalacje ;)

A i do jakich silników polecacie (wiem że nie polecacie ale w ostateczności :P ) instalacje gazową?
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

20 Kwi 2009, 17:26

gaz... to jest dobre pytanie :) gaz zawsze tańszy niż benzyna...

hmm... a jeszcze pytanie laika - co trzeba wymienić - oprócz zrobienia przeglądu i zapłacenia ubezpieczenia, w nowo kupionym samochodzie ?
no i ile to może kosztować ?

okazja jakaś zawsze trafić się może, z resztą zawsze można wybrać się do niemiec i tam poszukać...
mono
Nowicjusz

20 Kwi 2009, 19:18

wymiana filtrów, oleju, rozrząd (ale nie koniecznie) ewentualnie świece i przewody,płyny
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

20 Kwi 2009, 20:18

D15B2 to jest 1.5 16v jak już mówiłem smigam właśnie taka honda i ona ma instalacje II generacji bo sekwencji sie nie da założyć bo jest tam taki hondowski wynalazek zwany wtryskiem DPI (Dual Point Injection) ogólnie auto bardzo dobrze pracuje na gazie nie mam żadnych zastrzeżeń.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

21 Kwi 2009, 07:40

To że 2.0 jest najpopularniejszy mówi samo za siebie
fokmenboss
Nowicjusz

Miejscowość: Raczki

21 Kwi 2009, 07:52

mono napisał(a):gaz... to jest dobre pytanie :) gaz zawsze tańszy niż benzyna...

Policz po ilu km się zwróci instalacja. Przy czym same koszty paliwa to jeszcze nie wszystko. droższe przeglądy, częstsze wymiany niektórych podzespołów. Jak się samemu zakłada instalację to koszt zwracaja się po 30-50 tys km. Jeśli kupuje się z instalacją to nie wiadomo co tam włożyli i czy auto nie będzie "strzelało"

mono napisał(a):okazja jakaś zawsze trafić się może, z resztą zawsze można wybrać się do niemiec i tam poszukać...

Ty sadzisz, ze jesteś jedynym sprytnym. Rynek niemiecki ,ale też holenderski czy francuski jest już mocno przetrzebiony i obstawiony przez armię laweciarzy nie tylko z Polski. Jechać na głupa, a nuż się coś trafi to droga wycieczka z mikro szansami na sukces.
Joter
Aktywny

21 Kwi 2009, 22:47

a mi spodobala sie taka honda civic:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

nie chcialem zakladac nowego tematu, powiedzcie mi czy to mozliwe, ze taki samochod kosztuje 9400 i ma 129 000 przebiegu? Co sadzicie o takim aucie?
saba6
Nowicjusz