Honda civic, szlifowanie tarcz flexem?

21 Gru 2014, 15:10

Witam! Ma taki problem.. Auto trochę stało i trochę skorodowaly mi tarczę.. Słyszałem podobno ze można je oszlifowac flexem z tarczą listkowa bardzo drobną.. W taki sposób iż podnosimy na lewarku jedna strone auta, sciagamy koło, odpalamy. Wbijamy 1 i lekko puszczamy sprzęgło.. Wtedy to kolo ktore jest na ziemi sie nie ruszy, a ta strona gdzie. Kolo zostało ściągnięte powoli bedzie sie obracał, tzn. Tarcza bedzie sie obracala.. No i wtedy bierzemy flexa z listkiem i delikatnie scieramy rdze! Ile w tym prawdy? Auto nie odjedzie :-D? Tarcz nie uszkodze?
Martinez1987
Nowicjusz

Auto: rover 200

21 Gru 2014, 16:27

Jak masz pordzewiałe tarcze, to poprostu przyhamuj kilka razu i tarcze same się wyczyszczą. Tarcze już tak mają, że jak dostaną troszkę wilgoci, to rdzewieją.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Gru 2014, 17:12

To ja wiem.. Ale tarcze sa bardziej niz troche pordzewialem.. Bo auto 3 mc stalo.. A szkoda mi klocków bo zalozylem nowe.. I mi sie pokleja.. Dlatego auto pojedzie czy nie?
Martinez1987
Nowicjusz

Auto: rover 200

23 Gru 2014, 23:49

Oj tam oj tam :wink: Klocki nie kosztują majątku, a nie zedrą się tak, że będziesz musiał za chwilę wymieniać. chyba, że dasz tarcze do szlifowania. Ogólnie chodzi o to, że niczym nie zbierzesz rdzy z tarcz tak, żeby tarcza była po tym zabiegu równa. Jeżeli tej rdzy jest naprawdę dużo, to lepiej dać tarcze do przetoczenia.
A żeby na przyszłość uniknąc rdzy, to pomaluj tarcze i zaciski farbą do tego celu - są specjalne i nie kosztują dużo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...