Honda civic temperatura

27 Mar 2011, 20:39

witam podczas jazdy temperatura mi zaczela wzrastac musialem zrobic 3 postoje co ok 300m zeby dojechac. po przyjezdzie dolalem plynu chlodzacego i po chwili odpalilem i pojechalem sprawdzic i nadal sie grzeje wentylator sie nie wlącza a na wolnych obrotach nie rowno pracuje ( jak traktor) lecz przy wyzszych pracuje normalnie prosze o szybka odpowiedź i jak z kosztami naprawy bedzie
wrona991
Nowicjusz

Miejscowość: czeladź

27 Mar 2011, 21:41

Oj miałem hondzie 1,5 16V i uszczelka pod głowicą mi padała co lato jak w korkach stałem
Czy w zbiorniczku widać bąbelki powietrza jak się zagrzeje (chyba że już na zimnym będą) albo na bagnecie lub korku wlewu oleju będzie kożuch koloru kawy z mlekiem.
Jeżeli coś takiego zaobserwujesz to uszczelka pod głowicą poszła. :sad:
karosa
Początkujący

Miejscowość: strumień
Prawo jazdy: 13 04 2000
Auto: SEAT cordoba vario
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Mar 2011, 22:07

karosa napisał(a):Oj miałem hondzie 1,5 16V i uszczelka pod głowicą mi padała co lato jak w korkach stałem
Czy w zbiorniczku widać bąbelki powietrza jak się zagrzeje (chyba że już na zimnym będą) albo na bagnecie lub korku wlewu oleju będzie kożuch koloru kawy z mlekiem.
Jeżeli coś takiego zaobserwujesz to uszczelka pod głowicą poszła. :sad:

jak dolalem plynu i przejechalem kawalek to znowu sie grzal odstawilem i slychac bylo bulgotanie w zbiorniku po chwili otworzylem zbiornik to taki dym para wydostawala sie
wrona991
Nowicjusz

27 Mar 2011, 22:28

Wygląda na uszczelkę ale żeby mieć pewność rozgrzej auto i sprawdź czy przewody do chłodnicy robią się twarde.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

27 Mar 2011, 22:30

arciasty napisał(a):Wygląda na uszczelkę ale żeby mieć pewność rozgrzej auto i sprawdź czy przewody do chłodnicy robią się twarde.

jak sie zrobią twarde to znaczy ze uszczelka?
wrona991
Nowicjusz

28 Mar 2011, 18:33

jak uszczelka to kilka sekund i węże są twarde...
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV
    Nowy Outlander PHEV nie jest tylko odmianą obecnego na rynku wariantu z silnikiem spalinowym, ani modelem demonstrującym potencjał technologii hybrydowej typu plug-in, ale kolejnym wcieleniem Nowego Outlandera – obok ...

28 Mar 2011, 19:49

Na stówę uszczelka , u mnie podobnie było, powietrze szlo na kanał wodny ( najgorsze że blok jest z tego samego stopu co głowica i oby już nie był krzywy )
karosa
Początkujący

30 Mar 2011, 15:55

karosa napisał(a):Na stówę uszczelka , u mnie podobnie było, powietrze szlo na kanał wodny ( najgorsze że blok jest z tego samego stopu co głowica i oby już nie był krzywy )

okazalo sie ze termostat i pompa wodna :wink:
wrona991
Nowicjusz

30 Mar 2011, 20:20

To super :razz: ja już mam uczulenie na głowice w hondzie, gość mi sprzedał tanio,wiadomo czemu :cry: naprawa przekroczyła wartość hondy, blok trzeba było planować :roll: nie mały koszt za robociznę (pilnuj temperatury, słyszałem że uszczelki to norma w tych silnikach)a poza tym same dobre wspomnienia z jazdy hondzią :wink:
karosa
Początkujący

03 Kwi 2011, 12:51

karosa napisał(a):To super :razz: ja już mam uczulenie na głowice w hondzie, gość mi sprzedał tanio,wiadomo czemu :cry: naprawa przekroczyła wartość hondy, blok trzeba było planować :roll: nie mały koszt za robociznę (pilnuj temperatury, słyszałem że uszczelki to norma w tych silnikach)a poza tym same dobre wspomnienia z jazdy hondzią :wink:

jezdzi sie super ;)
wrona991
Nowicjusz